Blogosz

MESE NINCS.

Kossuth apánk otthonában

2010. augusztus 20. 22:29 - BlogoszEditor

Még nem világos, hogy ez most valamiféle manőverezgetés, vagy tényleg az, aminek látszik. De mindenképp figyelemreméltó fejlemény.
A hír az, hogy állandó lakcímet kaphatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok. Erről döntött a település képviselő-testülete. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be.

monokmap.jpg Válasz a kérdésre: ott van ni, jobbra fent

Mindez azért fontos, mert ha állandó lakosként akár mondjuk Monokra bejelentkezhetünk mi, azaz a határon túli magyarok, akkor ezt követően elvben az összes olyan jog megillethet minket is, ami a magyar állampolgárnak jár. A kettős állampolgárságról szóló törvény ma - a nemzeti ünnepen - lépett hatályba, de ez semmit sem jelent. Érvénybe ugyanis csak január elsején fog lépni, azaz akkortól alkalmazzák, akkortól nyújthatóak be a kérvények. És emlékezzünk: ez a törvény szinte kizárólag jelképes töltetű, semmiféle igazi jogot nem ad. Többek között épp az a magyarázata ennek, hogy a hiányolt jogok csak akkor járnak, ha az illető magyaroknak állandó magyarországi lakcíme is van. Nos, a Monok által kezdeményezett módon épp ez oldódna meg, teljesítenénk ezt a feltételt is, s ezzel automatice jöhetnének a jogok.
De valóban így van ez? Felhívtam ma Monok polgármesterét, hogy megtudjam.

Szepessy Zsolt, Monok első embere nagyon előzékenyen válaszolt mindenre (a válaszai egy részét holnap majd megjelentetem az újságban is). Sőt, a végén még azt is megígérte, hogy személyesen segít majd intézni a kérvényemet, ha januárban premierként, próbából nekilátok. S ha még aktuális lesz.
Ugyanis szerinte valóban nem szimbolikusnak szánják ezt az egészet. Hanem a polgármester meggyőződése, hogy ha akár ott náluk, Monokon, akár máshol magyar lakcímet szerzek hivatalosan én, vagy bármelyik érintett, akkor ennek nyomán automatikusan járni fog az összes olyan jog, amely a "teljes" magyar állampolgároknak is. Azaz miután Kossuth Lajos szülőházába formailag bejelentenek, kaphatunk lakcímkártyát, magyar személyit, szavazati jogot, magyar útlevelet, sőt, Szepessy szerint például még TAJ-kártyát is, meg ilyesmiket.
A polgármester - akinek a felmenői annak idején Erdélyből költöztek el - neve amúgy már ismert lehet. Arra emlékeztetgetett a telefonban, hogy ő az az arc, aki először kötötte közmunka végzéséhez a szociális egélyek kifizetését a településükön, s ezzel országos botrányt váltott ki. Szintén ő az, aki kihozatta a fogdából azt a pasast, aki áramot vezetett a kerítésébe, s az áram megölt egy lopni érkező romát. Aha, na akkor meg mindez arra is utalhat, hogy nagyon szereti a rivaldafényt, tehát lehet, hogy ez a legújabb kezdeményezése is végül csak valami jelékpes dolog marad - vetem fel neki. Ám ő továbbra is állítja, hogy a célja, céljuk kifejezetten az, hogy a jelképeken túlmenően teljes jogkörű magyar állampolgárokat csináljanak belőlünk.

szepezs.jpg Szepessy Zsolt. Ha esetleg bejön a húzása, nem semmi lesz

A Fidesz persze nem biztos, hogy örülni fog ennek, meg a többi párt sem, tehát lehet, hogy valahogy keresztbe fognak tenni az egésznek, még mielőtt gyakorlattá válik - jelzem. Szepessy azonban - aki egyébként pártfüggetlen jelöltként lett polgármester - nem tart ettől. Azaz nem pont ettől tart. Hanem attól, hogy az októberi önkormányzati választások húzhatják keresztül az egészet.
A monoki lehetőség ugyanis attól is függ, mi lesz a helyhatósági voksolás eredménye. Ha ő marad az elöljáró, akkor minden megy előre e tekintetben, ha viszont nem, akkor elmeszelhetik az egészet. Azért megsúgja: ő úgy látja, hogy inkább az újabb mandátumszerzése körvonalazódik...

Na és visszatérve a lényegre, elmondja még, hogy Monokra csakis azt követően lehet majd bejelentkezni állandó lakcímért, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt alkalmazni kezdik. Azaz szerinte januártól. Én meg úgy tudom, hogy a legelső állampolgársági kérvények elbírálása is 3-4 hónapot vesz majd igénybe. Tehát Monokra majd inkább márciusban-áprilisban lesz érdemes ellátogatni. (Mert ez a dolgok menete: előbb meg kell várni, hogy elfogadják-e az állampolgársági kérelmet, s csak azután lehet majd esetleg a lakcímes cselezést intézni.)
Ja, és további macera, hogy a lakcímmel kapcsolatos igényléseket várhatóan csak személyesen fogadják majd. Az érvényes magyar törvények szerint ugyanis ilyen kérvényeket mindenki csak személyesen nyújthat be. Tehát el kell majd zarándolkolni odáig.
A polgármester szerint helyben kell majd egy formanyomtatványt kitölteni, amelybe már eleve Kossuth Lajos monoki szülőházának címét fogják fog bevezetni, bejelentett magyarországi lakcímként. Ja, azért éppen ezt találták ki, mert az a ház az önkormányzat tulajdonában van. Meg azért is, mert ugye jelképes, hogy esetleg a végén egy szekérderék határon túli magyar mind ugyanoda lesz bejelentve, ahol Kossuth születetett - satöbbi, satöbbi.
Ám a jelképekkel is csínján kell bánni, Szepessy Zsolt ugyanis a beszélgetésünkkor többször is visszatér rá, hogy azért a Kossuth-házban senki sem lakhat majd valójában, nem lehet oda beköltözni. Gyengébb határon túliak kedvéért ugye...

Aztán a végén kicsit fordul a dolog, már a polgármester kérdez. Az érdekli, mi jutott először eszembe, amikor hírt kaptam a kezdeményezésükről. Nos, őszintén szólva elsőre az, hogy már megint valami olyan tartalmatlan ötlet született, amint annak idején, amikor állampolgárság helyett egyes magyarországi települések úgymond tiszteletbeli polgári címeket adományoztak. Én is tb. polgára vagyok azóta is Hódmezővásárhelynek, Esztergomnak, Csopaknak - de semmi konkrétum, csak a státus és egy-egy szép okmány mindegyik helyről...
Szepessy Zsolt erre ismét biztosít, hogy most nem ilyesmiről van szó, s ha meglesz a dolog, akkor valóban komoly és konkrétumokkal megrakott lesz.
Na igen, ha meglesz. Izgalmas azért.
Aztán megbeszéljük, hogy pár hónap múlva még beszélünk. Majd szólok itt is, ha moccan valami az ügyben.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr42638099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ritka Rozi 2010.08.23. 15:45:28

"Azaz miután Kossuth Lajos szülőházába formailag bejelentenek, kaphatunk lakcímkártyát, magyar személyit, szavazati jogot, magyar útlevelet, sőt, Szepessy szerint például még TAJ-kártyát is, meg ilyesmiket." Szavazati jog, TAJ-kártya? Mi alapján? A nem az anyaországban élő, teljesjogú magyar állampolgárok személyi adójából hány forint, dollár, frank, lej, egyéb folyna a magyar állam kasszájába? Mi alapján szavazzon például arról az, kik irányítsák Magyarországot, akiknek csak véleménye van, kötelezettsége és hozzájárulása azonban inkább semmi, mint valami? Csak kérni meg elfogadni, de adni semmit?

Blogosz 2010.08.23. 16:17:26

Teljesen egyetértek Önnel. Mindezt én is így gondolom - azonban nem én mondtam, hanem a monoki polgármester. (Azóta egyébként kiderült, hogy neki sem fog ez ilyen egyszerűen menni...)
süti beállítások módosítása