Blogosz

MESE NINCS.

Vény nélkül

2010. augusztus 23. 22:57 - BlogoszEditor

Néha a régi orvosságok is jó hatással lehetnek az emberre.
Időkapszulát találtak a nagyváradi színház felújításakor. Jöttek is rögtön a város egyes magyar percemberei, hogy villogjanak egyet a száztíz éve elhelyezett fémhengerrel, kikapva azt a helyéről, a sajtó előtt pózolva, fotózkodva, kamerák elé állva a lelettel. De ez csak a szokásos PR-nyomorúság.

kpp5511f40fh87.JPG Itt már van kesztyű is.
A henger felnyitásának egyik pillanata az egyik hivatalos fotón

Ami elgondolkodtatóbb, az az, amennyire aktuális még ma is az üzenet a múltból. A színház felavatásának napján, 1900 október 15-én helyezték el az időkapszulát az előcsarnokbeli lépcső alatt - nyilván az akkor még igazán magyar város akkori magyar vezetői.
A henger mai kiemelésekor aztán kérdem a Körösvidéki Múzeum román igazgatójától, Aurel Chiriactól, meglepő-e ez a lelet. Szerinte teljesen az, hiszen "nem lehetett tudni a létezéséről". Aztán kérdem Péter I. Zoltán egykori kollégámtól, várostörténésztől is ugyanazt. Aki jelzi: egyáltalán nem meglepő, "hiszen lehetett tudni, hogy elhelyezték ott annak idején" (csak azt nem, hogy ott van-e még annyi impériumváltás és kommer dúlás után).
Van ebben valami. Hogy ki tudja és ki nem.

Azt nem állítanám, hogy akár egy múzeumigazgatónak kötelessége az égvilágon minden eltemetett tárgyról ismeretekkel bírnia. Nem is erről van szó, hanem arról, hogy akik elhelyezték az üzenetet, ugyanazok kapták meg. Pedig változtak az idők, elég nagyot. És mégis: magyarok üzentek, magyarok vették a jelet 110 évvel később - a többieket csak simán meglepte.
Érdekes és sokatmondó pillanatok az ilyenek.
De azért nem kell jubilálni, hiszen ennyivel is maradunk.

Vagy lehet, hogy ennyivel sem. Még nem bontották fel ugyan a hengert - talán ezekben az órákban teszik meg -, de enélkül is tudni lehet, hogy benne csak magyar üzenet lesz. Éppen ezért már ma, a kiemelésének napján sem teljesen biztos a sorsa.
Felmerült, hogy ha elkészül a színház felújítása, akkor majd kiállítják az egészet az előcsarnokban. De máris megkezdődött a szájhúzogatás. Aurel Chiriac egyből jelezte is, hogy ilyesmi szerinte nem lehetséges. "Esetleg majd a másolatát" - sietett gyorsan finomítani a dolgon.
Ha esetleg a muzeális értékű magyar kordokumentumok miatt aggódik, s azokat inkább a múzeumban szeretné kiállíttatni, méltó helyen és körülmények között, az persze nagyszerű. És az meg engem lepne meg. Bár ő épp ezt ezt nyitatkozta: hogy aztért nem nyitották ki az újságírók szeme láttára a helyszínen, mert 50-60%-os páratartalmat, 50 lux fényerősséget és legfeljebb 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani a leletnek.
Kétlem azonban, hogy emiatt főne igazából a feje. Empatikusan megélve tényleg zavaró lehet, hogy üzen a régi város régi vezetése a múltból - s amikor megérkezik az üzenet, az magyaroktól jött, s magyarul van, s magyar múltról regél.
Ám erre tényleg csak azt lehet mondani, hogy ez van. És ez volt.

Amikor a magyar alpolgármester puszta kézzel kikapta a kamrácskából a kis tartályt, s egyből a kamerákat kereste vele, arra gondoltam, mennyi - jobb időkből származó - régi ujjlenyomat lehet azon a fémhengeren, na meg néhány 110 éves vírus. Aztán amikor egy román régész lazán egy 50 banis műanyagzacskóba passzintotta a leletet, s a hóna alá csapva elvitte, arra, hogy mennyi új vírust, tünetegyüttest szedtünk össze az elmúlt évszázadban...
De nem baj, minden kornak megvannak a nyűgei. És persze azért az ilyen kis kincsekhez fűződő, egyesek számára kellemes pillanatai is.

A friss információim szerint amúgy még ma este ki is nyitották a hengert a múzeumban, meg is találták benne a magyar dokumentumokat - azzal gyorsan vissza is zárták az egészet. Chiriac szerint most inkább elviszik Váradról. Jó messzire. "Mert megfelelő szaklabor csak Gyulafehérváron van", ugye.
Vajon miért van az, hogy határozottan jobban szeretném, ha már elvitellel kezdik, akkor a sokkal közelebbi Magyarország egyik közelebbi létesítményében bontatnák fel, az ottani szakértőkkel? Ott biztosan nem puszta kézzel fogdosnák, s nem egy ABC-ből származó zacsiban hurcolnák összevissza, s nem csak utólag jutna eszükbe, hogy "50-60%-os páratartalmat, 50 lux fényerősséget és legfeljebb 20 fokos hőmérsékletet biztosítanak" neki, amikor már jól elmenekítették a szemek elől. Jobb lenne azt nem egyre messzebbre utaztatni - ha ugye már ilyen nagyon ügyelni kell e magyar emlékekre a román szakemberek szerint is.

Szóval sokaknak nyilván fájnak az ehhez hasonló leletek. Ők vegyenek be valami kapszulát. Ha a valóság talaján akarnak maradni, a tényekre kíváncsiak gyógyírként, akkor lehetőleg időkapszulát.
Na persze nem könnyű lenyelni az ilyesmit...

*

Frissítés

Fejleményekkel jelentkezem. Közben az önkormányzat egy részének is eszébe jutott, hogy jobb lenne Magyarországon restauráltatni a leletet. Meg is keresték az Országos Széchényi Könyvtárat - ahol épp egy volt osztálytársam, Boka László részlegvezető vette szárnyai alá az ügyet. Hátha lesz belőle valami.
Bár nagyon megy a huzavona, mivel a múzeum emberei Gyulafehérvárra akarják vinni még most is.

Amúgy az alpolgármester szerint azért vitték el sima zacskóban a helyszínről a hengert, hogy ne sérüljön. Szerinte nem is ABC-s műanyagzacsi volt az, hanem szemeteszsák. "S abból is a vékonyabb fajta, a puhább" - tette hozzá.
Ja, így már mindjárt más. Tudományosabb. És méltóbb.

*

Frissítés 2.

Azóta eltelt pár nap, s újabb fejlemény van. A leleteket ma elvitték Pestre.
A hivatalos közlemény szerint egy évig is eltarthat a restaurálásuk, nem hivatalosan viszont lehet, hogy készen lesz az egész, mire megnyitják a felújított váradi színházépületet.
Bolojan váradi polgármester is belement, hogy Budapestre vigyék az iratokat, s ne Gyulafehérvárra. Többek között azért is, mert így szinte ingyen végzik majd el a munkát a magyarországi szakértők.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr362638102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nordi · http://www.paramoral.eu 2010.08.24. 12:39:36

A szemeteszsák szimbólum is. Jelzi a hatóságok, muzeumigazgatók...stb, hozzáállását az öshonos magyarok értékei iránt... A szinház vezetösége miért nem tudta érvényesiteni a tulajdonjogát ?

Anonim 2010.08.25. 07:30:27

Tudnek meselni arrol hogy hogyan hagytak elmallani a varbol hozott evszazados faragott koveket a muzeum hatso udvaran, kiteve esonek, novenyzet gyokereinek... Attol tartok ennek is hasonlo sorsa lesz, sajnos.
süti beállítások módosítása