Blogosz

MESE NINCS.

Budapest végveszélyben

2010. augusztus 25. 23:13 - BlogoszEditor

Fogalmam sincs, ki Schmuck Andor kampányfőnöke, de érzésem szerint az illető hibázott, amikor a korteshúzásaikhoz a Kretén Magazinból merített ötleteket.
Hogy ez volt a forrása, az nyilvánvalóvá válik, ha megnézzük, mit hozott össze ez a budapesti főpolgármesterjelölt kampányvideóképp.
Itt vannak a sokkoló képsorok (a legelején feltűnő 18-as karikát javallott komolyan venni, tényleg borzalmak következnek.)
Schmuck egyébként a Tisztelet Társasága nevű kamuszervezet ügyvivője is.
Ez a filmje is mutatja, mennyire tiszteli az embereket. Például önmagát.

Na, ha mindenki megnézte, induljunk ki abból, hogy persze, igaz: az idiótamarketing nem új találmány. Régóta tudjuk, hogy úgy is fel lehet hívni a tömegek figyelmét egy-egy emberre, ha az illető hülyét csinál magából, mosolyogva égeti magát addig, amíg otthon már szegény édesanyja is az Orvos a családbant lapozgatja zokogva, azt kutatva, lehet-e ilyen későn még abortuszt végeztetni. Szóval megesik, hogy valaki úgy kampányol, hogy elmebetegnek tetteti magát.
Ám ebben az esetben az a kérdés merül fel, hogy Schmuck Andornak miért van erre szüksége.
Miért kell úgy tennie, mintha megjátszaná? Hiszen épp erről az oldaláról ismerhettük eddig is, semmi új elemet nem hozott az imázsába ez a rémfilm.
Ráadásul jogi bonyodalmakba is keveredhet, ha Hollywoodban hírét veszik, hogy saját szakállára leforgatta az Alien sorozat újabb epizódját.

Némi apró részleteken azért külön is el lehet csámcsogni - ha valakinek van gusztusa ilyesmiket ízlelgetni.

A filmben 0:14-nél például azt láthatjuk, hogy Schmuck óvszerrel kampányol. Vicces. Lenne, ha egy sör mellett poénkodna ilyesmivel, a haverjaival. De így inkább ciki.
schmuckovsz.jpg A történelmi jelmondattal való ilyen nyilvános szívózás minimum szánalmas. De tekintsünk el ettől.
Nézzük a dolog emberi oldalát. Schmuck Andor - aki a videóban a feleségével együtt álldogáll időnként - megosztja velünk a nemi élete titkát. Hogy ő október 3-án szokta. Hát, mit mondjak... Erre a gyakoriságra tippeltem volna, de alapvetően azt hiszem, tudtunk volna élni enélkül az információ nélkül is.
Arról nem is beszélve, hogy ha frenetikus gruppenre szólít mindenkit épp október 3-ára, akkor vajon ki fog az uránkhoz járulni azon milliók közül, akik rá szavaznának?

Aztán 1:18-nál azt nézhetjük, hogy az idei budapesti tüzijáték alkalmával is történt katasztrófa.
schmucktuzi.jpg Schmuck zseniális arculati segítői ezt a hátteret találták a forgatáshoz.
Más szemszögből tehát azt láthatjuk, hogy Schmuck Andor és neje kiment megtekinteni az augusztus 20-i tüzijátékot, s épp háttal nézik a műsort. Közben szanaszét gajdolva az amúgysem mindig barátságos budapesti éjszakát.
Hmm... amúgy emlékszem is, hogy én is néztem a pirotechnikai bemutatót, s 20-án nagyon hosszúnak tűnt a tüzijáték. Akkor nem tudtam, miért van ez, de már értem: nyilván annyiszor kellett újravenni ennek az alkotásnak az egyes jeleneteit, hogy addig a hátteret is tartani kellett.

Később, 2:27-nél azt figyelhetjük, hogy Schmuck Andor nagyon trendi arc. A karján felejtette ugyanis a forgatáskor a Sziget-karaszalagot.
schmuckand.jpg

schmuckando.jpg

schmuckandor.jpg

Ezek szerint hősünk vagy dolgozott a Szigeten, vagy szervezője a rendezvénynek, esetleg sajtós, vagy fellépő művész volt. Ilyen piros színű karszalag ugyanis csak e négy csoportba tartozóknak járt.
Speciel el tudom képzelni, mint Korda György és Balázs Klári egyik segítőjét, hátul a vokálban. A videón látható teljesítménye is feljogosítja erre.
De az sem kizárt, hogy valamelyik standon árult lángost (kis fundraising a kampányhoz, ugye), esetleg a lelkisegély-sátorban ténykedett, mint szemléltetőeszköz.

Az is lerí e képekről, hogy eléggé meg van szorulva anyagilag a főpolgármester-jelölt. Ugyanis pont azon a hajón van, ami a Szigetre szállítja a fesztiválozókat, pár száz forintért. Na ja: gondolták, fölösleges bérelni valami másik vízijárművet a kampányfilm elkészítéséhez. Ha már 600 forintért megvette a jegyet a fesztiválos járatra, hamar elhúz a hajó végébe, távol a tömegtől, s egyúttal gyorsan megejtik ott a forgatás eme részét. Hiszen egy főpolgármester-aspiráns mutasson példát takarékosságból és felelős gazdálkodásból.
Na meg stílusból is. Hiszen ugye az öltöny és a lazulós nyári rendezvényre érvényes karszalag pompásan harmonizál. Akárcsak az, hogy egy főváros vezetésére készülő illető saját magáról készít lejárató filmet. A lehető legkisebb költségvetésből, nyilván.
Remélem, következetes is maradt, s amikor megérkezett a rendezvényre, legalább kitett egy söröspoharat az út közepére, s ült mellette pár órát, nyakában a felirattal: "Éhes vagyok és bulizni is akarok." "Főpolgármester-jelölt vagyok és kampányolni akarok".

S hogy még nevetségesebb legyen az egész, azért a hajós jelenet után közvetlenül bevágtak egy másik képet, amin egy sportos kis motorcsónak húz el éppen, mintha valójában azon ejtőzne a főszereplő.

Szerencsére az már biztos, hogy ez a hajó elment Schmuck Andornak. Nem lesz belőle főpolgármester, nyilván, s ezt ő is tudja a legelejétől. Így könnyű bohóckodni.
Leginkább Tarlós Istvánnak van esélye arra, hogy elfoglalja a posztot. Nagyon várom az ő produkcióját is. A szövegei sokkal keményebbek, a stílusa pedig közmondásosan zúzós. Az ő rendezője pedig - mint tudjuk - vérprofi. Lesz itt még a fentinél durvább produkció is, éveken át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr892638105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása