Blogosz

MESE NINCS.

Konzumkamu

2010. szeptember 08. 21:29 - BlogoszEditor

Régi kedves hagyomány tájainkon a történelemhamisítás.
Illetve a mi vidékünkön is, hiszen az ilyesmit a világ számos részén előszeretettel gyakorolják. Szinte mindenki ferdítget néha, kiindulva abból is, hogy szegény történelem a legtöbbször szubjektív megközelítéseknek, szemléletnek esik áldozatul már indulásból.

Régebben csak dühönghettünk azon, hogy mások hogyan hazudják el a valót (s persze attól a mi egyes magyarjaink is megtették-megteszik a magukét, valahányszor alkalmuk nyílik rá, valljuk csak be). Újabban azonban érdekes mellékága is kinőtt a műfajnak: a konzumhazudozás, a reklámkamuzás, a PR-vetítés, a marketingfüllentés.
A fogyasztói társadalom, a mindenki felé - érdekből - nyitó kapitalizmus, valamint a befelé forduló, az előzőket ráadásul sokszor megvető, elutasító morc nacionalizmus érdekes szimbiózisa ez.

Erre a legfrissebb példa a temesvári sör reklámpohara.
Jobb helyeken ilyen exkluzív poharakból nyelhetjük le a hazugságokat.

dsc00273.jpg

Mert ugye mit is olvashatunk itt? Nos, azt a szöveget, amelyet a gyártó már évek óta használ különféle más kiszerelésű termékein, de amit én a poharaira nyomva csak most láttam. Nekem új, ritkán találkozom a Timişoreanával.
Arról a szövegről van szó, hogy "Ürítsük poharunkat Savoyai Jenő herceg emlékére, aki 1718-ban bölcs döntést hozott: megteremtette az első sörgyárat Romániában. Ezzel szép örökséget hagyott: kiegyensúlyozott ízvilágú sört, amely kiállta az idő próbáját."

Hm. Azta!
Hát, valóban nagy arc volt Savoyai. 1683-ban a Bécs bevételével fenyegető törökök visszaverésében segített, aztán harcolt Budánál, Esztergomnál, a Rajna mellékén, Dél-Franciaországban, majd volt a haderő fővezére, küzdött Pozsonyban, Németalföldön, meg másfelé is. Szabad idejében a tudományokat és a művészeteket tanulmányozta, korának nagy gondolkodóival levelezett.
És jaja, persze, valóban megfordult Temesváron és környékén is. Sőt, Temesvárról és a Bánság többi végvárából sorra szorította ki a törököket. Mi több, a sörgyár alapításában is lehet valami.
De hogy ez az ember, aki egész Európát bejárta, s komoly történelmi fordulatokat hozó csatákban vett részt, miképp alapíthatta volna meg Románia első sörgyárát, az a mai napig érthetetlen. Mert ezt aztán annyira arcleszakítóan nagy történelmi fordulat lett volna, hogy az egész kontinens emlékezne rá. De bizony senki nem emlékszik ilyesmire.

Maradjunk annyiban, hogy Savoyai nem ismert lehetetlent. Márpedig lehetetlen lett volna bármit is alapítania Romániában, mivel ilyen országnak híre-hamva sem volt az ő korában. Sőt, még utána sem, nagyon sokáig.
Úgyhogy Savoyai annyira nem ismert lehetetlent, hogy egy akkor még messze nem létező országban, valami Romániában alapított gyárat. Nagyon érdekes, egyedi, stílusos húzás lehetett ez a részéről. Utólag biztosan ő maga is elcsodálkozott azon, hogy ezt miként hozhatta ösze.

És - a reklámszöveg szerint - a söre ugyan kiállta az idők próbáját, de Románia valahogy nem. Mert amikor például a hivatkozott idők is peregtek épp, akkor nyoma sem volt ilyesminek a Földön.

Na, erről nagyjából ennyit. Ha úgy vesszük, ezzel kiköszörülte a csorbát a temesvári gyártó. Már ha csorba volt az, hogy a manapság már létezgető Romániában régóta - s mind a mai napig egyetlenként - magyar nyelvű és magyar időket idéző szimbólumokat is feltüntetett a címkéin.
Jóideje ott szerepel már ugyanis a Timişoreanán az 1891-es Temesvári Ipari Kiállítás alkalmával kiérdemelt állami kitüntetés védjegye.

temsorcimke.jpg

Persze azért csak kicsiben. Hogy azt lehessen látni, hogy ez valami érem, azt viszont már ne nagyon, hogy milyen nyelven van és mit idéz.
Hát most mit tegyenek, ha magyar időkben kaptak utoljára komoly elismerést?
Ők speciel ezt tették: utólag, visszamenőleg megalapíttatták Savoyaival a gyár mellett Romániát is.

Az alkohol furcsa dolgokra ragadtatta őket, na.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr882638113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla 2010.09.09. 19:56:29

Vegre megirta valaki! Engem is teljesen felhaborit, a tavaly irtam is e-mailt nekik. na ne mondjam, hogy nem valaszolt ra senki...nem kellene hagyni!

pavtsi · http://blog.roon.ro/pavtsi 2010.09.10. 12:59:50

Ez jó sztori. Szerintem a Timisoreana örülne annak, ha elküldenéd az általuk meghírdetett esszéversenyre! :)

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.09.10. 13:15:00

Jaja, épp most olvasom el alaposabban a pályázati kiírást. Érdekes módon ez az újabb marketingakciójuk is történelmi vonatkozású, ilyen jellegű írásokat várnak. Idézek a kiírás szövegéből: "Jó dolog időnként visszaidézni múltunk legfontosabb pillanatait, magunk mellett megtartani ezeket, s beleírni őket a tudat könyvébe, hogy örökké ott maradjanak. Mert ezek a legnagyobb kincseink". A fentiek fényében nem semmi szépelgő szövegelés ez... ;)
süti beállítások módosítása