Blogosz

MESE NINCS.

Műsorpolitika

2010. szeptember 10. 21:15 - BlogoszEditor

Jó kis nézettségizmosító botránnyal indíthatja az őszi idényt a hazai média. Hogy lekapcsolták Sorin Ovidiu Vântut, a rendszerváltás utáni Románia számos nagy pénzügyi átverései egyikének karmesterét, aki amúgy az egyik vezető "hírcsatorna" tulajdonosa is.
És ahogy látom, sokan vevők is erre az újabb porhintésre. Vagy ez egyik oldalnak drukkolnak ebben a szappanoperában, vagy a másiknak. Mert valahova mindig muszáj állni, mindig fel kell sorakozni valaki mögé, ugye? Hiszen ha az egyik rossz, akkor a másik csakis jobb lehet, nemdebár?
Két reklámblokk között ismét nagy izgalmakkal telik hát az idő.

Pedig igazán nevetséges ilyenkor olyasmikért aggódni, mint az igazság. Vagy esetleg az etika, netán épp a sajtószabadság. Hiszen maga Vântu is élő példa azokra, akik rég kiirtották már a sajtójukból az igazságot, az etikát, a szabadságot.

Pártsajtó - mondhatnánk az egészre, ha egyetlen párthoz kötődne csak. De nem. Egy egész érdekcsoporthoz kötődik. Helyesebben fogalmazva tehát klikksajtó, maffiamédia.
Mert miféle sajtószabadság az, amikor a szekus keresztapa Dan Vociulescu tulajdonában lévő Antena 3 (illetve az ő sajtótrösztjének további termékei is), valamint a szintén volt szekus, csaló, köztörvényes bűnöző Sorin Ovidiu Vântu által birtokolt Realitatea TV (és a Realitatea tröszt más termékei is) kifejezetten az ő politikai céljaikat szolgálják, folyamatosan manipulálják a nézőket? Ezek a médiaorgánumok jelenleg a PC és a PSD szolgálói - de főleg az ezek mögött hízó óriási gazdasági-politikai szörnyeteg szócsövei évek óta: úgy folyik belőlük a gyomorforgató propaganda, mint politikusból a hazugság.
De említhetném a hasonlóképpen alpári, csak szórakoztatóbban szerencsétlen OTV-t is, s annak zsaroló, gengszter főnökét, Dan Diaconescut is.
Miféle etika az, amikor ezek az adók a legprimitívebb semmiségből is az ő tulajdonosi köreik érdekeit szolgáló "szenzációs híreket" gyártanak? Hol van az etika, amikor mindent kiforgatnak, átszűrnek, kiszíneznek, elszürkítenek, felnagyítanak, lekicsinyítenek?
A céljuk és a létük oka mindössze annyi, hogy végül azt "mutassák be" és úgy, amit és ahogy a sok tágra nyílt szemű, s mégis keveset látó nézővel el akarnak hitetni. S amikor még ez sem megy, akkor kitalálnak történéseket, egyszerűen hazugságokról szólnak az adásaik heteken át.
Ugye azt már megkérdezni is fölösleges, hogy hol van itt igazságnak nyoma is...

Úgyhogy nem érdemes azt figyelni, hogyan hőzöngenek ismét naphosszat a tulajdonosaikért aggódva a "hírműsoraikban" - amelyek között ráadásul már olyan kis etüdöket adnak, amelyek szerint a jelenlegi hatalom és a lakosság robotok harcát vívja egy sötét sci-fi táj közepén.

Mert ja, tényleg kriminális bűnbanda a jelenlegi hatalom is, minden ízében. Csak valahogy nagyon undorító, ha ezt a rivális - most épp ellenzékben lévő, de minden eszközzel ismét a helyükre törekvő - horda kiáltja rájuk, az udvari sajtója révén.
És persze, Băsescuékat sem kell félteni. Ugyanazt képviselik, ugyanolyan károsak mindannyiunkra nézve. És ők is megtalálják a média azon orgánumait, ahol meg ők manipulálhatnak (B1 tévétől a maneleadókig). Sőt, már hasonlóan hazug hírtévét is léthehoztak az említett szennytelevíziók ellenében, Vox News néven - csak ez még nem eléggé ismert a nézők előtt, még nincs eléggé bejáratva, s a szórása sem egészen megoldott mindenütt.
De majd szórnak ők is, hintenek. Port. Mint Vântuék is. És még oly sokan.

A lényeg tehát, hogy a mostani ügy sem igazán ügy, nem jelent semmit. Vântu letartóztatása csak egy fejezet az érdekcsoportok harcában. Semmi köze a sajtószabadsághoz, etikához, igazsághoz. Még ahhoz sincs köze, hogy a bűnüldözésnek és az igazságszolgáltatásnak régesrég le kellett volna kapcsolnia Vântut. Ugyanúgy, mint Diaconescut, Voiculescut, Băsescut és még legalább 2-3 ezer nagypályás bűnelkövetőt ebben az országban, a politikától a médiáig számos területen.
Mindezekkel még érintőlegesen sincs kapcsolatban ez a mostani eljárás sem. Egyszerűen csak a gyakori politikai leszámolások egyik eleme.

Megdőlt az az utolsó mentsvárnak felfogható elképzelésünk is, hogy mivel a polgárok a politikai-gazdsági maffiákat nem tudják lerázni a nyakukról, legalább az jó valamire, ha egyik bandát a másikkal üttetik. Nem. Az sem hoz eredményt.
Pedig ahogy nézem, erről szólnak a választások is jóideje. Nem valakire szavazunk, hanem valaki ellenében. Hogy tűnjön már el, s a helyébe jövő majd hátha elintézi. De nem intézi el. Soha. Ezek mindig csak háttérbe szorítják egymást, lefogják a másikat, ráijesztenek az ellenfélre. De nem küldözgetik egymást rács mögé. Ehhez már túlságosan összetett a kapcsolatrendszerük, sokkal komlexebbek az összefonódásaik.
Tehát Vântu is kijön mjad hamarosan. Az ilyenek mindig kijönnek. A lakosságnak pedig valóban semmiféle eszköze nincs már arra, hogy a legcsekélyebb ellenőrzést is gyakorolja az országot irányító klikkek fölött. Alternatíva sincs. Ahogy nem létezik hasznos politikai szereplő, vagy épp független hírközlés.

"Az ember belebolondul, ha alaposabban belegondol, hogy működik itt minden, miféle összefüggések, összefonódások vannak minden mögött" - sóhajtott fel az egyik este valaki, akivel pár más hasonló ügyet tárgyaltam.
Szerintem meg nem bolondulunk bele, és nagyon egyszerű átlátni a legtöbb ilyet. Sőt, látnunk is kell. Kölönben csak célréteg, tévénéző, szavazó, fogyasztó mindegykünk. Fogaskerék az ő gépezetükben. Beetetésre önként kitátott száj.

"De mi lesz így a normál emberekkel?" - tette még hozzá aggódva.
Mi lenne? Épp ez, ami van.
Mutatok erre egy friss példát. Csak egy egyszerű, aranyos kis fogalmazási hiba - ám lényegében ennél sokkal több, igazi metafora.
A környezetvédelmi és erdészeti miniszter a szeptember 8-án, a kormányülést követően közleményben tudatta: "támogatást adnak az árvízkárok feljavítására". Hát ez az. A károkat még fel is javítják. Így lesznek egyre nagyobbak.
Így működik ez. Legalábbis az a része, ami minket illet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr702638114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása