Blogosz

MESE NINCS.

Szellemvasút

2010. szeptember 11. 20:03 - BlogoszEditor

Gyászos a tömegközlekedés állapota Váradon - talán ezért is van, hogy egyre több temetkezéssel kapcsolatos vállalkozás kap rá arra, hogy villamosokon reklámozzon.
Persze eddig egyikük sem tudta überelni azt, amikor néhány éve az a cég kezdett el (utolsó) utat törni ezen a téren, amely vállakozásnak a neve: Az út végén kft. Még ma is látni olyan szerelvényket, amelyeken öles betűkkel, román és magyar nyelven ez áll: Az út végén.
Eléggé reszkethettek annak idején azok, akik tényleg valamelyik végállomásig utaztak, mehetett a para, hogy ki, mi várja ott őket.

Azóta még próbálkozott ilyesmivel pár hasonló cég. Ma a legújabb ilyen ötletet fotóztam le egy villamos oldalán.

dsc00285.jpg

copy-of-dsc00285.jpg

Nézzük csak meg, mi is áll ezen a sírkövön...

Hát persze! Hiszen épp tegnap hallgattam végig egy előadást a rádióban arról, hogy az ember egyre tovább él, s nagy átlagban 100 év fölött lesz majd a születéskor várható élettartam.
Ez a cég azonban ennél is többet ígér: szerintük az évszázad végétől már kábé 1100 évet fognak lehúzni az akkor születők.

Hát, nem irigylem őket, ha ilyen kilátással netán épp Romániában jönnek majd a világra.
Ahogy kinéz a dolog, a nyugdíjkorhatár akkorra nagyjából 700 év lesz. Egy kisebb lakásért átlagosan 1101 évet kell majd ledolgozni. Ellenben például a nyugdíjat csak az első 65 ledolgozott év alapján számítják majd ki, arra hivatkozva, hogy még nem sikerült kilábalni a válságból (bár már nagyon közel van a konszolidáció, meg minden).
A fiatalok a 120. betöltött életévükkor szavazásra jogosultakká válnak. Akkorra a markók, tőkések, ponták, băsescuk, antonescuk már cirka 150-200 évesek lesznek - ám mint ilyenek, az új rendszerben immár fiatal, feltörekvő politikusoknak fogják eladni magukat. Akik pedig arra figyelmeztetik őket, hogy ők még a nagy csoda előtt születtek, s ezért már ki kellett volna halniuk, azokat majd helyi szinteken elintéztetik az alig 120-170 éves helyi kis ifjoncaikkal.
Az 500-600 éves középkorúak közben például azt fogják látni, hogy a Bechtel újabb 2 kilométernyi autópályát adott át, s középtávon esély van arra, hogy a következő jégkorszakig 60-65 százalékban befejezze a munkálatokat - amennyiben a kormánnyal meg tud egyezni a kifizetések ütemezéséről.
Az autonómia kérdésköre - múló konjunkturális okok miatt - ugyan még nem lesz napirenden, viszont a magát magyar érdekképviseletnek nevező párt előrehaladott tárgyalásokat folytat majd a kormányra lépéséről/kormányon maradásáról, természetesen szigorú feltételekhez kötve szerepvállalását. Ennek eredményeképpen az azt követő 300-500 éven belül kiharcolja, hogy kétnyelvű (arab és román) emléktáblát állítsanak az időközben unalomba fulladt és elnéptelenedett egykori tömbmagyar régióknak, egy Breaza alsó melletti szenespince távolabbi sarkában.
A sporthírek közül kiemelendő, hogy a magyar válogatott az újra baráti Orosz Birodalomba utazott edzőmérkőzésre, ismét megpróbálva kijutni a vébére, véget vetve ezáltal az immár 120 éve tartó csalódássorozatnak - ám a szünetben, amikor 6-0 volt az állás, inkább mégis hazautaztak. A román csapatnak ezzel szemben a selejtezők végére sikerült összekapnia magát - így a favoritnak számító, s 530 mezőnyjátékossal felálló, velünk szomszédos Kína válogatottja ellen már csak 110-2-re kapott ki, s ezzel kiesett.
Az időjárásról nincs adat, az országot ellepő szemétből nem látni az eget.

Szóval nem biztos, hogy áldás lesz ezen a tájon élni több mint 1000 évet. Ráadásul ha a reklámozónak igaza lesz, az neki sem jó, mivel vélhetően igen kevesen fognak temetkezni a nagy változás utáni első párszáz évben.
Ráadásul - mint a fotón is láthatjuk - abban a korban már nagyon hülye neveik lesznek szegényeknek...

*

Frissítés

Ajaj! Éppcsak megírtam ezt a bejegyzést, máris kiderült, hogy nem vicc.

Nem sokkal e postom befejezése után kezdett terjedni a hír, hogy Silvio Berlusconi olasz elnök bejelentette: nagy pénzekkel támogatja azokat a kutatásokat, amelyek révén jelentősen meg lehet hosszabbítani az életet. A 73 éves olasz maffiafőnök-politikus közlésére Vlagyimir Putyin orosz diktátor meg azzal viccelődött, hogy akkor ők 120 éves korukig lesznek posztjaikon.

Érdekes ez a relatív időpercepció: hiszen már most is úgy tűnik, mintha legalább annyi ideje lennének ott - vagy inkább egy örökkévalóság óta.
Rövidesen megy majd értük egy váradi rémvillamos...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr792638115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása