Blogosz

MESE NINCS.

Nem nagyon zene

2010. október 18. 18:09 - BlogoszEditor

Minthogy a Fidesz-úthenger hónapok óta megállíthatatlanul robog, most az MR2 - Petőfi - rádiót is eléri, és pillanatokon belül begyűri maga alá.
Ami kijön majd az úthenger végén, az pedig ugyanaz a lapos, szürke, érdektelen semmi lesz, mint amilyenek a kereskedelmi rádiók.

Arról van szó ugye, hogy a Fidesz épp ezekben a hetekben teljesíti be a média leuralását. És ennek egy epizódjaként még a héten kinevezik az MR2 új vezetőjét. Akinek az első intézkedése az lesz, hogy kinyírja és a földbe döngöli azt, ami most az MR2.

Az szerintem is igaz, hogy jó vitatéma, mennyire volt köszszolgálati a mostani formátumával az egész nap zenét sugárzó magyar kettes. De amíg ezen vitatkozgattunk, addig is mehetett a háttérben ez az egészen jó, alteros zenéket nyomató adó.
Szerintem amúgy a megoldás az, hogy a kereskedelmi rádiók közül ez volt a leghallgathatóbb közszolgálati csatorna.

A kedvencem még mindig az összes rádió közül az MR1 - Kossuth, de vezetés közben mindig az MR2-t hallgatom. Néha valahogy kiesik az éterből, valami zavarja itt a városban. Ilyenkor újra kell szkenneltetnem az autóban az adókat, de balesetveszéllyel dacolva, hősiesen nyomogatom a gombokat a forgalom közepén is, csak nehogy eltűnjön az egyetlen hallgatható rádió.
Mert a többi nem nagyon jön be nekem. Vagyis nagyon nem jön be.
Például az a fajta vagyok, aki inkább vonattal ment egy ízben Pestre, csak ne kelljen végigszenvedni, amint a buszsofőrök obligát bőgetik a Sláger rádiót.
Jó, azóta megszűnt, de a helyébe és a Danubius helyébe lépett Class és Neo is ugyanaz a zavaró favicc-gyár és macskazene-forrás. Nemkülönben a tökegyforma román kereskedelmi rádiók.

Ráadásul az MR2 nem is egyszerűen csak rádióadóként működött. Hanem intézményként.
Tehetségkutató és promoter is volt. Az elmúlt években egy egész fesztivált kitevő új előadót nevelt ki és vitt be a köztudatba. A Kaukázustól a Vad Fruttikon át a Péterfy Bori & Love Bandig. (Oké, ezek olyanok, amilyenek, néha kicsit nyelgék, máskor mesterkéltek, vagy épp epigonok - de ezzel együtt is messze fülbarátabbak, mint az, ami a kereskedelmi csatornákon hömpölyög.)
És emellett saját rendezvényekkel is előrukkolt, meg fesztiválokon is saját színpadon nyomatta a saját csillagocskáit - ami például ilyen kis kellemetes hülyüléseket is eredményezett. :)
No és erre a tehetséggondozásra egy egész kis biznisz kezdett már ráépülni az MR2 körül - teljesen legális és logikus showbiz-üzletág. Csakhogy nem Fidesz-közeli volt, ahogy magának az adónak a koncepciója sem.
És ezért ezt is "rendbe kell most tenni". Kultúrpolitika.

Persze: az MR2-n is lett volna még mit alakítani, jogos némi változtatás. Csakhogy amit az adó új vezetője tenni fog, az nem a feljavítása, hanem a lebutítása lesz. Vissza a gyökerekhez: liberálbolsi modernkedés, káros alternatívkodás berekesztve, nyitás a vidék ízlése (jelen esetben a provinciális tuctucozás) felé, valamint visszatérés a széles néprétegek számára is elfogadhatóbb (azaz olcsó és buta) zenékhez.
Azt hiszem, többé nem fogom újrakerestetni a kocsiban sem a Petőfit.

Amúgy az egész váltásban az az egyetlen rokonszenves elem, hogy a közszolgálati rádióadók visszakapják neveiket, azaz Kossuth, Petőfi és Bartók lesz ismét (hogy a többi három testvércsatorna nevével mi lesz, azt nem tudom).
De az tény, hogy nem lesz többé "nagyon zene". És ez sajnos zene füleiknek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr662638133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irodalmár · http://blog.roon.ro/pavtsi 2010.11.02. 16:44:08

A régi Petőfin hallgattam végig a Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath életműveket, érdekes kommentárokkal, együttes- és műfajtörténettel megspékelve. Amíg ezt hallgattam, nem sírtam amiatt, hogy szar a Petőfi Rádió, mert délben a Jó ebédhez szól a nóta megy, előtte pedig vízállásjelentés (tudod, hajóvanták találkozása tilos!)Én most is szivesen hallgatnám az MR2-t, ha tudnám, mikor NEM adnak Péterffy Borit, meg Kaukázust. Mert az MR2-vel az van (a Petőfivel ellentétben), hogy csak azok a fiatalok hallgathatják, akik képesek két éven át ugyanazt a Kaukázus és Vad Fruttik számot hallgatni. És még valami: hány nagyon is tehetséges magyar zenekarról NEM tudsz, mert azt hiszed, hogy az MR2 minden igazán tehetséges magyar zenekart nyomat? Az MR2 elaltatja a kiváncsiságot, már nem motivál az, hogy kinyiss egy magyar zenei szaklapot, hogy elmenj egy olyan koncertre, amit NEM az MR2 szervez, stb. A dömping akkor sem jó, ha NAAAAAAAgyon ZENE

Blogosz 2010.11.02. 17:54:11

:) Nagyon sok nagyonis tehetséges magyar zenekarról NEM tudok. De nem azért, mert azt hiszem, hogy az MR2 minden igazán tehetséges magyar zenekart nyomat. Hogy hinném ezt? Hiszen megbeszéltük... Csak nem tudok róluk. Az én hibám, ha ez épp hiba. Meg egyszerűen nem tudhat minden jóról az ember. És nem is mindenkinek ugyanaz a jó.

irodalmár · http://blog.roon.ro/pavtsi 2010.11.03. 11:40:51

Amikor azt írtam, hogy te nem tudsz sok jó zenekarról, akkor ne blogoszra gondolj, hanmem az MR2 hallgatóra. Ez egy általánosítás volt, amit a te névmással fejeztem ki. A mechanizmusra gondoltam: amikor elhitetik az emberrel azt, hogy itt és itt az összes jó zene hallható, akkor az ember egy idő után ezt hajlamos lesz elhinni, ha pedig nem a blogoszéhoz hasonló kritikai érzékkel van megáldva, akkor tuti, hogy bekapja a csalit. Ez a kereskedelmi rádiók működési elve. Akkor is ha közpénzből működnek...
süti beállítások módosítása