Blogosz

MESE NINCS.

Facebookmakerek

2010. október 27. 20:58 - BlogoszEditor

Az teljesen mellékes, hogy megbukott-e ma a kormány, hiszen jobb nem jönne helyette. Sőt.

Ami viszont sokkal érdekesebb volt, az szerintem az, hogy a Bukarestben tüntető, hatalmas méretűre ígért, felbőszült tömeg kábé akkora volt, mint amekkora a rég cikinek számító, kiégett Guns N’Roses első romániai koncertjén volt a román fővárosban, egy hónapja.

Vagy számolhatunk másképp is: "az egész országot képviselő" sokadalomnál kétszer többen voltak a nyáron a Metallica bukaresti fellépésén, de másfélszer többen tüntettek ráadásért a Kispál utolsó koncertjén is.
Vagy: a Románia nevében a milliós fővárosban zajongó tüntetők max egy hazai kisvárost tennének ki.
Netán: a történelmi mérvűnek beharangozott akcióra érkezettek összesen annyian voltak, amennyien egy közepes kategóriájú meccsen szoktak lenni.
Esetleg: annyian tüntettek most, ahány török üzletember a statisztikák szerint befektetett eddig Romániában.
Meg van még sok ilyen.
Szóval: a résztvevők annyit tettek ki, ahányszor minimum rájöhettünk/rájöhettek volna, hogy Romániában nincs politikai alternatíva és a mindenkori ellenzék semmivel sem másabb, mint a bármikori kormányerők.

Ráadásul a sok bősz még azt sem várta meg, amiért jött: a kormánybuktató bizalmatlansági indítvány szavazásának vége előtt elindultak szépen haza.

Vajon ők, a politikai pártoktól független, nem manipulált és nem pártérdekeket követve a helyszínre szállított tüntetők honnan tudták már előre, hogy nem ment át az indítvány, úgyhogy a melónak vége, lehet hazamenni?

Ja, és ne felejtsük el: az utolsó nagyszabású, igazi, hiteles és polgári kezdeményezésből fakadó, országos vonzatú tüntetés 1990 tavaszán volt Bukarestben, az Egyetem téren. Ott csak két-háromezren tüntettek, heteken át - mégis ők képviselték ilyen témában a lényeget.
És ugyanaz a hatalom verte szét az egészet végül, amely a mai napig itt ül a nyakunkon, s különféle pártokká osztódva, egymást váltogatva járatja a bolondját az országgal azóta is.

*

De zárjunk valami bájossal, ami szintén mutatja az egész bizalmatlansági indítványosdi előre lezsírozott voltát, meg főleg a politikusaink mély elhivatottságát. Ők megtették tétjeiket jóelőre, elintézték ezt a futamot is már az indítás előtt - s most nyugodtan lazulhattak, amíg a sok kívülálló és kívül álló a befutót várta.

A fél ország az indítványosdin csüggött épp, a fejleményeket figyelte. Vagyis azt leste, hogy mi történik a parlamentben. A tüntetők meg odakint izgatták magukat és egymást.
Most vettem észre, mi történt ezenközben valójában a parlamentben: a Facebookon épp akkor kötöttek új ismeretségeket egyes parlamenti képviselők, amikor a saját kormányuk sorsáról döntő szavazás zajlott. Bihar megyei RMDSZ-es példám is van rá a Fácséról, hogy ilyesmikre kattintgattak az édesek a szolgálati laptopjukon, miközben az ország épp rájuk volt kattanva...

Mindenhez van face-ük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr462638141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása