Blogosz

MESE NINCS.

Ez van

2010. december 11. 18:10 - BlogoszEditor

Az alábbi butaság kezdetben csak a neten terjedt, ám nemrégiben már hírügynökség is átvette, hiszen megjelent az MTI napi hírfolyamában.
Valójában azonban nem is butaság ez - annál sokkal több: jól átgondolt kamuzás. Eleve manipulációnak szánták. Szerintem meg nagyon nagy vicc lett belőle.

Szóval a "hír" maga így hangzik: "Általános tájékozatlanság és érdektelenség övezi a kettős állampolgárság megszerzésével kapcsolatos eljárást a romániai Bihar megyében. Több vidéki településen tett körútja során az RMDSZ karavánjának képviselői azt tapasztalták, hogy csak mintegy markonyi magyar idős ember érdeklődik az új okirat iránt."

Na ja. Facebookon már jeleztem: azt elhiszem, hogy érdektelenek az emberek.
Csakhogy szerintem az érdektelenség nem a kettős állampolgárságnak szól.

Hanem éppen az RMDSZ karavánjának.

Hiába is rohan az RMDSZ a népszerűség után a kettős állampolgárság tárgykörében is, ebben sem hiteles. És hiába próbálja lekörözni az EMNT-t (amely a magyar állampolgársággal kapcsolatban maga is tájékoztat és ügyeket intéz), nem fog sikerülni még beérnie sem.
Hogy miért, annak a lényegét a végén elmondom.

Szóval nagyon szórakoztató, hogy ez a szervezet miféle "következtetést" vont le kínjában.
Összehívsz néhány gyűlést. Egyikre sem mennek el az emberek. Látod - mert a távolmaradók mutatják -, hogy nem megy ez neked.
Mindebből ugye logikusan az következik, hogy nem te nem érdekled őket, hanem a kettős állampolgárság.
Csodás! :)

Sőt, tegnapelőtt aztán magam is voltam egy fórumon, amit az RMDSZ rendezett. Érdekes: ott sem volt szinte senki. Összesen vagy öt résztvevő ücsörgött a teremben.
És ezen a rendezvényen is téma volt a kettős állampolgárság. Már legalábbis a maga módján.
Többek között úgy, hogy az egyik RMDSZ-szimpatizáns arról kérdezgette a többieket, mivel is tudnák megindokolni a magyar állampolgárság kérvényezését, mire kellene az nekik, "hiszen nincs erre semmilyen érv". Az RMDSZ egyik körzeti képviselője pedig egyenesen azt ecsetelte hosszasan, hogy neki ugyan nem kell a magyar állampolgárság. Mindannyiunk örömére ismertetem is az ő brilliáns érvelését: "Román állampolgárként annak idején a román zászlóra esküdtem fel. Most fordítsak hátat ennek, és esküdjek a magyar zászlóra? És köpjem szembe a román zászlót? Nem! Én itt éltem eddig is, itt élek továbbra is, Romániában."

Fel is tettem neki legott néhány villámkérdést - de ezek nyomán sem derült ki, hogy mi közük van ehhez a lobogóknak, mikor és miért esküdött volna fel a román zászlóra, hiszen sosem kellett ilyet tenni, továbbá miért jelentene hátat fordítást a kettős állampolgárság, ha egyszer eleve kettős, valamint hol van a zászló szeme, ahova nem akar köpni.
De mellékes is, hogy mindez nem derült ki. Hiszen a lényeg nagyon is kiderült: az RMDSZ nagyon kellemetlen helyzetben van.
Mert a Fidesz nem őt preferálja még a magyar állampolgársági kérvények ügyének intézése során sem, (hanem az EMNT-t). És mert az RMDSZ-nek most úgy kell tennie, mintha támogatná és segítené a kettős állampolgárságot - holott valójában elveti és megveti és gyűlöli, mert ez Fidesz-akció. Ráadásul ha látszatból - s a választói megtévesztésére - mégis tájékoztató karavánt szervez, az meg nem is érdekli a polgárokat. Továbbá hiába nyit tájékoztató irodákat, mert ezek működtetéséhez a minimális kompetenciája sincs meg.
Tehát részükről egy újbb kínos színjáték ez az egész.

Tény, hogy a Fidesz a Tőkés-féle EMNT-t bízta meg a magyar állampolgársági kérvények kérdéskörének felügyeletével, s nekik adott erre pénzt is.
Tegnap épp Nagyváradon nyílt meg a legelső ilyen iroda az egész Erdélyben és a Partiumban (Széles utca - azaz Menumorut - 23 szám). És ebből az alkalomból egy nagyon fontos dolog is kitudódott, amit eddig nem hangoztattak.
Aki az EMNT irodájába viszi a dossziéját, az talán kap egy igazoló pecsétet is akkor, amikor az iratcsomó már teljes. Ha aztán ez a pecsét szerepel az aktáján, amikor elmegy a dossziét benyújtani, akkor már nem fogják újra ellenőrízgetni, hanem automatikusan továbbítják azt Budapestre. Tehát könnyebb így az ügyintézés. Budapesten meg ugye könnyebb lesz mindenféle adatbázisokba sorolni a kérvényezőket - annak alapján, hogy ki kereste meg az EMNT-t irodák valamelyikét, s ki nem.
Ezzel szemben az RMDSZ-irodáknak nincs pecsétjoguk, azaz kompetenciát nem kaptak.
(Azóta ez az ügy némileg árnyalódott: a váradi EMNT-iroda munkatársai előbb lenyilatkozták, hogy lesz ilyen pecsét - aztán ma már cáfolják, s azt mondják, ehelyett egy speciális irattartó lesz majd, amely jelzi, hogy a benne lévő iratok elfogadottak. Végülis a lényegét tekintve ugyanaz.)

Szóval tény: Orbánék cselesen kigolyózták ebből is most az RMDSZ-t, s helyzetbe hozták az EMNT-t.
És az is tény, hogy lehetnek némi aggályaink a magyar állampolgárság kapcsán. Nekem például az sanszosnak tűnik, hogy a kérvényeken megadott adataink majd máshová is átkerülnek, valamiféle Fidesz-féle Kubatov-adatbázisba. Továbbá nem tartom kizártnak, hogy a Fidesz készül még valami cselre, valamit valamiképpen kezdeni akar majd a sok új állampolgárral a saját érdekében (a szavazati jog esetleges megadásán túlmenően is).
Jó, ezek vannak tehát.

Ám mindezt felülírja maga a tény, hogy sok évtizednyi elszakítottság és hányattatás után ismét a magyar állam polgárai lehetnek azok a magyarok, akik az elszakított területeken élnek.
És emellett eltörpül most az, hogy (egyébként sajnos természetesen) politikai érdekek is állank a háttérben, s nem is az a legfontosabb itt, hogy kinek nem tetszik Tőkés, Orbán.
Most és így, ilyen körülmények között lehet megkapni az állampolgárságot, ez van. Szerintem akkor is jó élni vele. Mi ennyit tehetünk. Aztán majd meglátjuk.
Furcsa lenne, ha eddig kibírtuk volna magyarként, s most, éppen most jönnénk rá, hogy mégsem vagyunk éppen annyira azok. Jó, persze: nem az állampolgárságon múlik az, hogy ki a magyar.
Ám aki ezt a rég várt, annyi ideje vágyott lehetőséget valami huszadrangú tényezők miatt elveti, az azért nézettesse meg valakivel alaposan a nemzetiségét magát.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr812638164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankett 2010.12.12. 17:35:48

Ki volt a zászlós díszmagyar? B.

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.12.12. 19:40:05

Nem célom nyilvánosan meglincseltetni. Bár hirtelen nem is tudom, miért... Talán azért, mert fontos, hogy legalább nekünk legyen tartásunk. Ezért majd elárulom személyesen (ehhez meg esetleg az kellhet, hogy felfedd, te ki vagy :) ). Egyébként persze, jogos a kérdés, mások is feltették már. Magán a személyen sokkal túlmutató vonzatai is vannak azonban ennek az egésznek: a hozzáállásának, valamint annak, hogy milyen minőségében nyilatkozott meg.

TT 2010.12.14. 00:29:52

Hát kedves Örs, sikeresen csúsztatsz, nem mondom... Ugye a szabad vélemény-nyilvánítás nálad sokszor abban nyilvánul meg, hogy szidod az RMDSZ-t. Persze, ha valaki annyira utálja azt, mint te, miért is ne tehetné. Csak most sikerült egy olyan blogbeírást produkálnod, ahol a valóságtól rendesen sikerült elszakadnod. 1. Elmentél egy fórumra, ahol egy jó kis zaftos beszólást idézve, sikerül igazolni megvetett szervezeted gyengélkedését, sőt, bajlódását... Pedig az emberek egy közlekedésről és piacrendezésről szóló fórumon voltak jelen, de ez az apróság már nálad nem számít. A kettős állampolgárságról szóló tájékoztatón kb húszan voltak, valamikor novemberben. 2. A maroknyi érdeklődőt is valahonnan idézted, de a forrást nem jelölöd meg. Az nem is számít a te megitélésedben, hogy 18 ezer kiadvány lett szétosztva BH megyében, mégis szerinted az embereket bizony nem érdekli a téma. 3. A blogoddal azt sugallod, borzalmas torzításokkal, hogy az EMNT bélyegzőjével átvett dosszié jobb megítélésnek örvendhet majd valamikor, holott ilyet egy objektív újságíró mégsem gondolhat. 4. Arról szól a fáma, hogy a dossziékat bár átveszi az aki, de a budapesti ellenőrzés és az államelnöki aláírás között azt biza visszaküldhetik a feladóhoz, hogyha abból valóban hiányzik valamely dokumentum. Ez pedig nem a politikától, hanem sokkal inkább a jól ismert ungarishe bürokrácia miatt lehetséges. Ne vedd zokon reakcióm, csak annyira félreérthető dolgokat is írtál, hogy nem tudtam elmenni ezek mellett...

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.12.14. 02:50:38

Kedves TT! A szabad véleménynyilvánítás nálam abban nyilvánul meg, hogy szabadon véleményt nyilvánítok. Lehet, hogy ez téged zavar, de ez már csak így szokott lenni. Mindig van, akit zavar, ha szabad. Főleg azokat, akiké nem teljesen szabad. A valóságtól nemhogy nem szakadtam el, hanem a kemény, vonalas (és a keményvonalas) csúsztatásokat egyenesen nálad látom. A te pontjaid szerint elmondom, melyek ezek. 1. A fórumon igenis elhangzott a szaftos kis beszólás. (Hogy mennyie "kicsi", azon külön vitatkozhatnánk, ha egyszer RMDSZ-tisztségviselőtől hangzik el, RMDSZ-fórumon, ráadásul pont szembemenve azzal a témával, amit - állítólag - népszerűsíteni akartok...) Akkor meg...? Ez van. Továbbá azt írod: "Pedig az emberek egy közlekedésről és piacrendezésről szóló fórumon voltak jelen, de ez az apróság már nálad nem számít. A kettős állampolgárságról szóló tájékoztatón kb húszan voltak, valamikor novemberben." Ez meg egyszerűen nem igaz. Ugyanezen a fórumon, amiről írtam, volt téma - a ti hivatalos beharangozótok szerint is - a kettős állampolgárság, más ügyek mellett. És volt is szkértőtök jlen és napirendi pont is volt az egész. És alig volt ott pár ember. Ha te is ott voltál, láthattad. Lehet, hogy novemberben volt egy másik rendezvényetek is - de jól érthető módon én egyáltalán nem arról írtam, hanem pont arról, amiről írtam. Fölösleges megpróbálni összemosni a kettőt. Tessék, a csúsztatás alapesetét mutattad be ezzel. 2. A forrást nem jelöltem meg - ahogyan (mintegy cserébe) a ti emberetek nevét sem írtam le a bejegyzésemben, mivel nem célom a lejáratás. Szerintem így korrekt. Azt is írod még: "Az nem is számít a te megitélésedben, hogy 18 ezer kiadvány lett szétosztva BH megyében, mégis szerinted az embereket bizony nem érdekli a téma." De, az is számít. Csak nem olyan értelemben, ahogyan szeretnéd prezentálni - ismét csúsztatva. Számít ez a dolog, csak egészen mást jelent. Épp erről írtam azt, hogy "rohan az RMDSZ a népszerűség után a kettős állampolgárság tárgykörében is". Mert ennek az osztogatásnak biza épp ez a lényege. Továbbá azt állítod, hogy "szerintem az embereket bizony nem érdekli a téma". Ez a legnagyobb, de legviccesebb csúsztatásod. Ha ugyanis megfigyeled, az egész bejegyzésem éppen arról szól, hogy a téma - vagyis a kettős állampolgárság - igenis érdekli az embereket. Csak más nem. 3. "A blogoddal azt sugallod, borzalmas torzításokkal, hogy az EMNT bélyegzőjével átvett dosszié jobb megítélésnek örvendhet majd valamikor, holott ilyet egy objektív újságíró mégsem gondolhat." Dehogynem, gondolhat. Vagy gondolni sem szabad? Ráadásul ez itt nem a sajtó. És nincs ebben a legapróbb torzítás sem, nemhogy "borzalmas". Továbbá nem sugallom, dehogy sugallom. Hanem állítom, hogy az egyik oldal által ellenőrzött iratcsomók könnyebb ügyintézés tárgyát fogják képezni. Mert így igaz, s mert konkrét forrásokból tudom, hogy azokat dossziékat igenis másképp kezelik majd. Épp ez az egyik lényege, így találták ők ki a rendszert. Aztán, hogy ez jó vagy rossz? Ha rendesen elolvasod a bejegyzésemet, rájöhetsz, hogy épp azt jeleztem benne: szerintem sem jó a megkülönböztetés. De attól még tény, attól még jelenség. És ugyebár nem én döntöttem el, úgyhogy nem is rajtam kellene számonkérni. Ezt sem. És sok mást sem, ami valóban nagyon nem működik. Szóval itt is jókat csúsztattál, s elszakadtál a valóságtól - hogy a te szóhasználatodnál maradjak. 4. "Arról szól a fáma, hogy a dossziékat bár átveszi az aki, de a budapesti ellenőrzés és az államelnöki aláírás között azt biza visszaküldhetik a feladóhoz, hogyha abból valóban hiányzik valamely dokumentum. Ez pedig nem a politikától, hanem sokkal inkább a jól ismert ungarishe bürokrácia miatt lehetséges." Igen, felszólíthatnak hiánypótlásra, hogyne. És persze, nem a politika miatt. De nem is az "Ungarische bürokrácia" miatt. Hanem egyszerűen azért, mert civilizált állmokban ilyen az ügyintézés: ha valamely szükséges irat hiányzik, arról értesítik az illetőt, s pótolhatja. Ilyen egyszerű ez. A többi csúsztatásod meg tipikus. Hogy "szidnám" az RMDSZ-t? Meg "utálnám"? Ó, ugyanmár. :) Miféle fogalmak, kategóriák ezek? Semmi közük itt semmihez. Mindig is szerettem, amikor valaki más próbálta megmondani, hogy mi a véleményem, mit gondolok, hogyan viszonyulok. Most te is megpróbáltad. Megsértődni amúgy mindannyiunknak könnyű. Mint ahogy a bírálatot méltósággal és tiszta fejjel elfogadni meg nehéz. És ilyenkor jönnek elő az általad használt kifejezések és vádaskodások. De semmi baj. Megesik. Rendszeresen. :) Mindezzel most válaszoltam jópár durva csúsztatásra, valótlan állításra, amelyeken viszont - őszintén szólva - nem lepődtem meg. Az ilyesmikhez hozzászokik az ember, ha pártok közelében dolgozik, de tőlük független. Zokon nem vettem semmit. Sőt, őszintén köszönöm a hozzászólásodat és a fáradozásodat. Kellemes estét!

TT 2010.12.14. 13:30:33

Rád jellemző választ kaptam, nem is számtottam másra. Ugyanis az újságíró az a tipusú ember, aki ha elkésik egy eseményről, azt látványosan teszi (CC - JB, csak hogy ne vedd magadra), ha valamit nem ért, csak arról kérdez és ir, még akkor is, ha az esemény másról szól. Te elmentél egy fórumra, ami bár meg volt hirdetve a sajtóban, de a hóvihar miatt éppen néhányan érkeztek meg. Követekeztetesz: nagy az érdektelenség. Én ezt nevezem csúsztatásnak... És ami még viccesebb, az idézeted olyasvalakitől hangzott el, aki vagy csak te hallottál, vagy egy süket rendezvényre sikerült beüllnöd. Nekem, RMDSZ szimpatizánsnak is kinyilna a bicska a zsebemben, ha bárki ilyet mond. Na de mi van akkor, ha senki nem mond ilyet, viszont az újságró hírként megírja, legyen amin csámcsogjunk...Szerintem te itt hibátál, bocs, de az újságírónak is odaszólhat bárki, ugyebár a demokrácia erről szól, nem csak ő irogathat vélt vagy valós dolgokat. Mert azt ugye nem gondolod te sem, hogy az újságíró mindig csak az igazat írja, és sosem akar bolhából elefántot csinálni. A politika pedig úgy szaros, ahogy van, ebben közös nevezőn vagyunk.Én szimpátia alapján (nem érdek, hangsúlyozottan) ítélkezem, és bizony a politikusok is a népszerű oldalát keresik a dolgoknak. Most az RMDSZ gyorsabban lépett, mint az EMNT, dühöng is emiatt Tőkés. Attó még a "demokrácia" központok kell ellássák a kormány által rájuk ruházott feladatukat, sok szerencsét nekik. CSak jó lenne legalább ebből nem "kreálni" magyar-magyar hajtépést... TT

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.12.14. 13:58:32

Természetesen rám jellemző a válaszom, ki másra lenne? :) Nemcsak erről a fórumról volt szó. Más hasonló rendezvényeken is nagy volt az érdektelenség (ezzel kezdődött a bejegyzésem - de egyre több jele van annak, hogy nem olvastad el türelmesen, figyelmesen). A többi rendezvényen is hullt vajon éppen a hó, s azért nem ment el szinte senki? :) Épp ez a lényeg - meg az, hogy minek vagy kinek is szól ez az apátia. S, hogy utólag ki hogyan próbálja kimagyarázni. (A késéses, satböbbis megjegyzésedet nem vettem, magamra, oké, hiszen elárulom: az eseményről eleve nem késtem el, sőt, kérdéseket is feltettem - ha már ez foglalkoztat téged. Tehát ez a megjegyzésed fölösleges, off topic, témaelterelő jellegű. Hogy aztán mi a gondod CC-vel a Jb-tól, azt szerintem inkább vele...) Az adott beszólást a teremben pedig távolról sem csak én hallottam. Az már más kérdés, hogy ki akarja utólag letagadni, hogy egyáltalán hallotta, hogy egyáltalán elhangzott. Te egyáltalán mennyire lehettél ott igazából, ha ezt sem vetted észre, s a résztvevők megnyilatkozásait sem? ;) És még valami: nem írtam meg hírként. Sőt, nem is írtam róla a sajtóban. Honnan veszel ilyeneket? Egyre durvább dolgokat találsz ki. Ez már kezd több lenni részedről csúsztatások sorozatánál is. És azt hiszem, erősen kevered a sajtót és ezt a felületet itt... Hogy mi a véleményed a politikáról, az RMDSZ-ről, az EMNT-ről, a kettős állampolgárságról, azt pedig én nem is kommentálom. A vélemény magánügy. Kár belekötni. Amúgy lehet, hogy pár dologban még egyet is értünk, de akkor is minek kommentálnám. Úgy tűnik, ellenségkeresőben vagy. De szerintem rossz helyen keresed az ellenséget. Viszont annál nagyobb lendülettel. A konkrét téma kapcsán pedig - mivel továbbra is ez a lényeg, akármennyire is utánamentem most annak, hogy válaszokat adjak mellékes, félrevivő felvetésekre - figyelmedbe ajánlom a következő fejleményt: http://www.erdon.ro/allampolgarsag-csak-a-demokracia-kozpontok-birnak-pontos-infoval/news-20101214-09523052

joe 2010.12.15. 16:13:57

Kedves Ors, nem hiszem, hogy nagyon oreg ezert illene emlekezni mi tortent 2004 decembereben. Tokes kicsit dulongosen ment el egy vitara ahol leszerepelt, kozben itt Biharban az RMDSZ hangulatot probalt teremteni az ugy melle, sot szemelyesen volt a parlamentbe leteva a tobb mint 30.000 alairas. A Bihar megyei RMDSZ kezdeményezésére alig több mint másfél hét alatt közel tízezren írták alá a kettős állampolgárságot támogató íveket a nagyváradi és környéki magyarok. A hétvégén szintén a kettős állampolgárságot népszerűsítő zarándoklat indul Nagyváradról Budapestre. KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG ALÁÍRÁSGYŰJTÉS Készítette: Villányi Zoltán, Kirsch Norbert, Nagyvárad A Bihar megyei RMDSZ november 8-án úgynevezett "párhuzamos népszavazási akciót" indított. Az íveken ugyanaz a kérdés szerepel, amelyre az anyaországi magyarok szavaznak majd a december 5-i népszavazáson. Az íveket eddig közel tízezren írták alá. ÜVEGES MÁRTA aláíró -Fontosnak tartottam aláírni az íveket azért, hogy az anyaország tudja, hogy mi vagyunk, itt vagyunk és hogy számíthatunk rájuk, és hogy jobban magyaroknak érezzük ezúttal magunkat, hogy ha esetleg ezt megadják nekünk. Az akció célja, hogy felmérjék mekkora az igény a kettős állampolgárság megszerzésére a Bihar megyei magyarok körében. A nagyváradi rogériuszi körzet RMDSZ irodáját naponta félszázan keresik fel, hogy aláírhassák az íveket. SZEKRÉNYES RENÁTA irodavezető -Erdély legnagyobb RMDSZ körzetében eddig másfél hét alatt közel 750-en írták már alá a kérdőívet. Házakhoz is szoktunk járni. Olyan idős emberekhez, akik nem tudnak eljönni, de igénylik, hogy ők is aláírják ezeket a kérdőíveket. A Bihar megyei "párhuzamos népszavazási akció" december 2-ig tart. Az összegyűjtött íveket az RMDSZ vezetői várhatóan másnap adják át a Határon Túli Magyarok Hivatalának. http://www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=8663

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.12.15. 18:50:28

Kedves Joe! Emlékszem biza arra is, mi történt akkor decemberben. Nagyonis jól - és nem szelektíven, nem pártosan, mint Ön. És arról sem kell ám megfeledkezni, hogy azóta nagyon sokminden változott, a politikai konjunktúra vonatkozásában is. És az RMDSZ mestere annak, hogy idomuljon ahhoz, ami épp adott. Úgyhogy a két esemény párhuzamba állítása már ezért sem helyes. Nagyon más a mostani helyzet, minden oldalról. És a szándékok, a háttérben lévő okok is nagyon másak. Említi azt a régi zarándoklatot a kettős állampolgárságért. Történetesen sokat tudok róla, mivel a zarándokok egyike épp az apám volt. Úgyhogy azt is tudom, hogy az RMDSZ-nek az égvilágon semmi köze nem volt az egészhez. Kérem, ne is próbálja összemosni a tényeket. Semmiféle politikai erőnek nem volt semmi köze ahhoz a zarándoklathoz. Teljesen pártfüggetlen volt. Hiába szeretné a magáénak vallani bármelyik párt. Aztán említi az aláírásgyűjtést. Nos, ez viszont már vastagon politika. És csakis politika, semmi más, a civil erőhöz, a polgárokhoz, a lakossághoz köze nincs. Mert az ilyen aláírásgyűjtések eleve csakis a kirakatpolitizálás, a propaganda eszközei. Teljesen mellékesek. Amit Ön említ, az is az például. Magyarországon népszavazást tartanak a kettős állampolgárságról, erre Romániában aláírásgyűjtést indít egy politikai szervezet. Na ne vicceljünk... Ezt hívják önfényezésnek. De ha már Bihar megyei aláírásgyűjtést említette, van ám erre még jó példa. Ezekre is illene ám emlékezni. Elmesélek egyet. A megyei RMDSZ példálul jól megmarketingelt aláírásgyűjtést szervezett annak idején a vizitdíj bevezetése ellen. Aztán az összegyűlt aláírásokat jól át is adták, ugyanilyen nagy komolyan és ünnepélyesen. Azóta az történt, hogy jövőre bevezeti az RMDSZ-részvétellel működő kormány a vizitdíjat. Ezt amúgy az RMDSZ-es egyészségügyminiszter jelentette be. Aki ráadásul épp a Bihar megyei szervezetből került ki. Szóval így megy ez. És félre ne értsen: a másik oldalon is nagyon nagy hagyománya van ám a hasonló szemfényvesztő, fesztív, porhintő látszatpolitizálásnak. Tőkés Lászlóék is mesterei ennek. Régóta a politikai háttérországot (szavazókat, szimpatizánsokat) generáló manőverek egyike ez. Vagyis megvezetés. És mégis mennek utána sokan. Ki ezzel a szekértáborral, ki azzal. Ezért működhet a végtelenségig. Tessék, egy szép folyamat, három linkkel illusztrálva: http://www.csekeattila.ro/index.php?do=sajtovisszhang&lang=hu&start=44 http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=42239 http://www.mediatica.ro/hirek/gazdasag/48364/jon-a-roman-vizitdij.html Egy jó kis aláírásgyűjtéssel hátha ez is megoldható lenne. Vagy egy fórummal.

pavtsi · http://blog.roon.ro/pavtsi 2010.12.15. 20:04:33

Blogosz: ha valaki egy nyilvános, sőt, sajtónyulvános fórumon bármilyen kijelentést tesz, akkor azt lehet idézni, a mondatot kijelentő személy nevével együtt. Az újságíró semmivel sem vét azellen, ha bárkit név szerint idéz egy olyan eseményről, amelyre a sajtó meg van hívva! Úgyhogy etikai kódex áthágás veszélye nélkül megnevezed azt a személyt, aki azt a zászlós ökörséget mondta. Ja, ha a testi épségét félted, az más... de az is csak a te jóindulatodról árulkodik. Mindaz, amit leirtál a bejegyzésedben (és a válaszaidban is), az sajnos igaz. De hiába is erőlködnél elmagyarázni ezeket a mechanizmusokat egy pártos gondolkozású embernek, nem fog menni. És nem azért, mert te vagy képtelen épkézláb magyarázatot adni...

TT 2010.12.15. 20:07:11

Mindenre van válaszod...Ügyes újságírónak mindenről van véleménye! Ne vedd zokon Örs, de valóban szembeötlő az, ahogyan zsrikálod az RMDSZ-t. Nem arról beszélek, hogy nem lehet, nem szabad, hogy te mint sajtós nem ezt kell tenned, objektíven, stb., hanem arról beszélek, hogy TE bizony beállsz Gica Contra stílusba, és osztod az észt. Annak se örülnék, ha TL-t szivatnád, az lenne a szép, ha nem követnél el klasszikusan elfogult sajtós bakit. És mivel te Csekével példálóztál, én is jövök eggyel: Amikor nem is olyan rég egy Megyei Kórházas sajtótájon vettél részt, úgy ítad meg az anyagot, hogy a bihari magyar miniszter nevét egyszer sem emltetted meg. Emlékszel még? Pedig a téma az volt, hogy a sok jelenlevő (mind román egyén)azzal hencegett, hogy most már nincs semmilyen tartozása a kórháznak (és ez nagy dolog, mert csupán 5 év elmaradást kellett pótolni), de még felújítottak ráadásul minden ketyerét az intézményben. Persze a román politikusok ilyenkor nem süllyednek le addig, hogy egy magyart fényezzenek (ezt a jelzőt tőled vettem át), viszont ha már így van, akkor a magyar sajtós megemlthetné mindezt a beszámolójában... Nem azért, mert kedvelnéd a tulipánosokat, csupán azért, mert magyarként ezzel lehet feszíteni, és még csak nem is ferdtessz a téma kapcsán. De nem, te bizony ezt nem tetted meg. Nem az infóhiány okozta ezt, hanem az a tény, hogy te, objektvnek nem nevezhető sajtós, nem fogod a tulipánosokat dicsőí, akkor sem, ha azok legalább egy kicsikét megérdemelnék. Ennek tudatában látom, a dolgokon még csak érvekkel sem lehet célt elérni. Nálad nem. Mert a te érvrendszered és az enyém eltér egymásétól,és én legalább tudok örülni a magyar sikereknek...Még annak is, amikor te egy sikeres skandináv hétvégén vagy túl, amivel sikerült öregbtened a kissebbségi újságírás hírnevét.A többit a józan ítélőképességedre bízom...

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.12.15. 20:16:43

Pavtsi! Igen, megnevezhetném az illetőt. De egyszerűen nem akarom, mert kedves vagyok. De egyesek még ezt sem értik. :) Ahogy sok mást sem. Mondhatnám, hogy az ő bajuk. De szerintem nem is annyira az ő bajuk ez. Sajnos sokkal inkább a romániai magyarságon csattan az, ha a politikacsinál(gat)ók perspektívája ennyire beszűkült. Ha ez még egyáltalán perspektíva.

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.12.15. 20:37:03

Szia TT! Szinte mindenre van válaszom, igen. Ez tény. És véleményem is nagyon sok dologról van. Meg még ki is szoktam fejteni. Elnézést miatta. Látom, egyre inkább zavar ez téged. Mondtam már: hozzászoktam, hogy zavarni szokta az ilyen-olyan elkötlezettségben vergődőket. Hogy szerinted én milyen stílusba "álltam be" (?), az bocs, de engem nem különösebben foglalkoztat. Márcsak azért sem, mert nekem véleményem van - neked viszont pártelkötelezettséged. És ebből fakadóan olyan világlátásod is. Nagyon szórakoztató, hogy immár azzal "érvelsz", hogy egy cikkemben nem írtam le egy miniszter nevét. :) Egyre komolyabb "érveid" vannak. Igazad van. Sőt, a több tízezer cikkemben még biztosan sokezret fogsz találni, ahol szintén valamely minisztériumhoz is köthető ügyekről írtam, mégsem szerepeltettem benne a miniszter nevét. Aztán, hogy te miből mit vezetsz le magadnak, sajátos logikáddal, az csakis a te dolgod. Magyarázd úgy, ahogy neked jólesik. Kellemes időtöltést hozzá(m). :D A cikkeimmel - és általában a médiával - kapcsolatos meglátásaid, elvárásaid, attitűdjeid erősen visznek vissza az előző korszakba, ami 21 éve állítólag véget ért. És azt is mutatják, milyen képed van neked a sajtóról, milyen elképzelésed a "jó újságíróról", amiről te itt újra meg újra kis leckéket próblasz adni. Azt hiszem, a neked tetszőektől én valóban futnék. Skandináv hétvége? Na, legalább olvasod a blogomat, köszi! :) Bár annak semmi köze ehhez a témához, ne is próbáld ezt is iderángatni, s újabb csúsztatásokkal tölteni az időt. Hogy megírtam a blogomban egyes svédországi aspektusokat (meg sokszor sok mást), annak semmi köze az újságíráshoz sem. Egy másik poszt, egy tök más témában, teljesen máskor. Sokadszor jelzem neked: eleve összekevered még az újágírást is ezzel itt. Ez itt a blogom. Ugyanígy megfigyeltem, hogy nagyon sok mást is keversz. Úgy goldolom, néha akaratlanul, kellő ismeretek hiányából adódóan. Máskor viszont szándékosan. Érv helyett használva ezt az egyre több fura összetevőből álló sűrű keveréket... Írtam már itt Süsüről, a sárkányról, meg a South Parkról is. Esetleg azokat is keverd bele valahogy. Neked menni fog. Én is úgy látom, nem érsz célt nálam az "érvrendszereddel". Én sem nálad, persze - de ez azért van, mert nem is akarok, s céljaim sincsenek veled kapcsolatban. Csak válaszolgatok, ha írsz - és ha van kedvem. Azt válaszolom, amit gondolok. Neked meg nem tetszik, sőt, egyre idegesebb leszel. Hát, ez van. De hogy ne csak mi szórakozgassunk itt, ajánlom neked Pavtsi hozzászólását. Tömörebben éppen azt írja le, amit én hosszabban. Az utolsó előtti mondata a logosz. Én is ezt akartam mondani már régóta neked, de valamiért kerültem, nehogy megsértselek. Olvasd el akkor ott, ha van kedved. Én úgyis kezdem megunni ezt a falnakbeszélősdit most, itt. ;)

csimbók 2010.12.15. 23:11:50

javaslom, hogy blogosz írja le ma este 50-szer cseke attila nevét. és ne merjen a barátokköszt, vagy a jóbanrosszban című művekről írni, anélkül, hogy megemlítené cseke katinka nevét. punktum. és a skandináv lottó nyerőszámait is kérjük. köszi. cs.

TT 2010.12.16. 00:19:29

De a Cseke példára nem jött tőled válszt...

TT 2010.12.16. 00:27:55

Pavtsinak... Elvárható volt, hogy két jó kolléga megvédi egymást. Ezt teszi két orvos is, ha az egyikük keze alatt pl meghal egy beteg... A vita arról szól, hogy Örs amit akar, azt meghall és megért, a többire meg lekezelő válaszokat ad. Igenis egy sajtós stílusát is lehessen kritizálni, ha máshol nem, a saját blogján, akár egy olyannak is, aki bevallottan RMDSZ szimpatizáns. Mert ha RMDSZ politikus volnék, már személyesen kitárgyaltam volna, viszont a mezei tagoknak más eszközhöz kell folyamodni. Szóval ne gyertek ti sajtósok a szabad véleményetekkel, mert azt senki nem kérdőjelezte meg. A FIDESZ igen, de ez egy másik sztori. Csupán azt kellene megválaszolni nektek, hogy egy magyar sajtós miért viselkedik másként akkor, amikor magyar ügyben magyar politikust kellene csak egy picikét megdícsérni? A sajtóetikából ilyenkor miért nem idéztek fiúk? És ne vegyétek szívetekre, a Reggeli Csúfság még ennél is aljasabb... De ott legalább tudod mire számíthatsz Dénestől, viszont ti nem kell nyalizzatok ahhoz, hogy néha a jóra is felhívjátok a figyelmet...Csupán ennyit akartam, ennél egyszerűbben nem tudom leírni...

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.12.16. 02:31:39

Nem, távolról sem elvárható, hogy két kolléga megvédi egymást. Nem védelemről van szó, és nem kollegialitásról. Egyszerűen csak arról, hogy Pavtsi is úgy gondolja, ahogy én. És ez a legjobb az egészben: hogy sehol semmi összefonódás, érdek, cselezés, hálózat. Őszintén szólva már nem is hiszem, hogy te ezt érted, kedves TT. "Ezt teszi két orvos is, ha az egyikük keze alatt pl meghal egy beteg…" - írod te. Gratulálok. Itt a válasz az általad szorgalmazott Cseke-példára. Ez az én válaszom, bár te magad adtad meg, a saját szavaiddal. Ha érted. Az a rendszer valóban sokszor így működik. Ahogy a politika is. És ahogy az általad védett érdekcsoportok is. Mindegy, mi a téma, mi az igazság - ott az egy érdekcsoportba tartozók és a kollégák megvédik egymást. Itt, nálunk nem. Itt akkor mondjuk ugyanazt, ha ugyanazt gondoljuk - egymástól és befolyásoktól, meg érdekektől függetlenül. És ettől vagyunk jól, szabadon. Zavar. Tudom. Látom. Azt írod, "lekezelő válaszokat adtam". Hol? Ugyanis én úgy gondolom, talán túlságosan is sok energiát fektettem abba, hogy őszinte, egyenes, ugyanakkor kulturált és részletező, kifejtő válaszokat adjak. De lehet, tévedek. Bár őszintén szólva úgy gondolom, neked az a "lekezelő", ha igazán, precízen vitába szállnak veled. Ez - szerintem láthatóan - dühít téged, és lekezelve érzed magad. Így azonban eleve a komoly, alapos, igazi eszemcserét és/vagy vitát lehetetlenítetted el. Nem lehet beszélgetni azzal, aki megsértődik és begurul és mindig másfelé indul, ha a kijelentéseire részletező, de vele egyet nem értő válaszokat kap. Ez csak üzenőfal akkor. Válaszolok minden felvetésedre tovább is. Pedig már én is unom. De akkor legyen részletes, alapos. "Csupán azt kellene megválaszolni nektek, hogy egy magyar sajtós miért viselkedik másként akkor, amikor magyar ügyben magyar politikust kellene csak egy picikét megdícsérni?" Egy: dícsérni? Ez mióta sajtós kategória? Kettő: az egész témát te teremtetted, egy válaszomból szülted meg, elterelésképpen, s azt játszod, hogy valós a téma - még rá is kérdezel a saját díszleteidre. Velem ez nem megy. "A sajtóetikából ilyenkor miért nem idéztek fiúk?" Mert a felvetésednek semmi köze a sajtóetikához. Vagyis annyi van, hogy szögesen ellentmond neki. Ugyanakkor még az erkölcshöz is kábé ugyanennyi köze van - márpedig az erkölcs nem szakmai kategória. Itt vagy még? Követed még? Akkor újra jelzem: amúgy az egész Cseke-példa is eleve csúsztatás, ködösítés. A bejegyzésem ugyanis nem erről szólt (bár szól róla is pár másik, keresd vissza), s a témát is te vitted félre, ebbe az irányba is. De én megint, sokadszor is visszahozom: a téma egészen más volt. Itt azonban történetesen egybehangzó véleményeket olvashattál, Pavtsitól, Csimbóktól és tőlem. Érdek nélkül egybehangzóak. Mert így gondoljuk, azért találnak. Nem mindig értettünk egyet mindenben Csimbókkal sem, Pavtsival sem. De az alapkérdésekben igen. És nem azért, mert ebből élünk, és/vagy ettől függünk. Más miatt. Amit azért sem fejtek ki, mert vagy önmagától jön, vagy hagyjuk. És - ahogy az eddigieket elnézem -, hagyhatjuk...

csimbók 2010.12.16. 09:31:44

Annyira kilóg a lóláb. Nem hiszem, hogy létezne ilyen elvetemült udmr pártkatona, hacsak ő maga is ne részesült volna abból a koncból, amit az elmúlt években olyan tisztességesen és átláthatóan osztogatott a "béláim" akciócsoport. Amúgy pedig megtudtam, hogy ki volt a zászlós hazafi. TT. Lebuktál továris. :)

TT 2010.12.16. 11:05:42

A vita vége, az, amikor egy sajtós azt mondja,hogy ő precízen , profin mindent megválaszolt, csak a vitapartner nem érti a válaszokat. Valóban innentől nincs miért tovább fojtatni... Számomra is tanulságos volt, már nem lesznek akkora elvárásaima független sajtóval szemben. Hiszen ti is pénzért dolgoztok, én meg továbbra sem pénzért leszek RMDSZ szimpatizáns. A zászlós meg csak kitaláció, persze csak szerintem. De hol van egy civil szava a tiétekkel szemben? Sok sikert nektek, kitartást, egyenes derekat, és kellemes ünnepeket...

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.12.16. 12:12:29

Gyenge célozgatásokkal, illetőleg egy erős hazugsággal zártad. Ráadásul a témától immár fényévnyi távolságra. És még mindig kevered a sajtót meg a blogot. Meg sok mást. De immár szándékosan, csakazértis alapon. Egyenes gerincet neked is - hátha meghozza a Jézuska a kellemes ünnepre. Amit neked is kívánok!

TT 2010.12.16. 22:53:13

nah!!mi volt ott a hazugság???

Örshalmi 2010.12.16. 23:00:12

Legutóbb ez: "A zászlós meg csak kitaláció".

TT 2010.12.20. 18:08:59

Vagyis egy civil ne mondjon ellent egy sajtósnak? Azt is hozzátettem, szerintem. Többen ott voltak, és senki nem emlékezett erre. Nem állítható, hogy nem így volt, de kételkednem már csak szabad, hogy te is csúsztatsz... Meg azt is véltem feltételezni, hogy addig provokáltál (merthog azt is szoktál), amíg valaki ehhez hasonlót vélt mondani, te pedig addig csavartad a szavakat, mígnem egy érdekesen csengő idézetet leírhattál, hivatkozva valakire, akit nem akarsz felfedni. Okés, már én is unom. Úgysem győzhető egyik fél sem, a vitát lezárom... és becsszó, bármit válaszolsz, nem reagálom le.

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.12.20. 18:35:29

Tőlem lereagálhatod, természetesen - kettőnk közül nem én vagyok a nyíltság és a szabadság ellensége. Úgyhogy nem kell itt fogadkoznod. "Vagyis egy civil ne mondjon ellent egy sajtósnak?" Senki nem mondott ilyet, még csak hasonlót sem. Ez is a te elterelési kísérleted, félremagyarázásod, aberrációd. Ami pedig ezt a mondatodat követi, az megint csupa hazudozás és képzelgés. És mellébeszélés, fredítés, kavargatás. Ja, hogy hozzáteszed, hogy "szerinted"? :) Ugyanmár! Ha mondjuk azt írom, hogy szerintem te a apparatcsik vagy, aki a logika, az etika és minden másnak a szabályait is a saját érdekében, kiforgatva használja, ahelyett, hogy betartaná őket, akkor az milyen lenne? Csak úgy, mint elméleti felvetés persze... Ne feledd: ott van a "szerintem" szó... ;) Hogy te pedig mennyire vagy "civil", azt az eddigi megnyilvánulásaid is elárulják... Egyébként pedig az újságíró is civil. Minden normális esetben kifejezetten az. S épp a civiltársadalmat szolgálja - azaz épphogy nem a politikumot, vagy más elkötelezett társaságokat. Mindezek ellenére újra köszönöm az eddigi hozzászólásaidat. Írj nyugodtan bármikor, bármit - nem zavar, sőt, jó. Nem ez zavar. De érted te igazából - ebben biztos vagyok. És kellemes ünnepeket!

TT 2010.12.23. 00:28:11

Van az a szint, amikor azt hiszi az ember, hogy nála van a bölcsek köve, és bárkivel szemben képes egy vitát vagy okfejtést megnyerni. Veled csak annyi bajom van, hogy te ideológiáktól függetlenül ezt hiszed magadról. Nem azért szövegelek itt neked, mert engem ezért megfizetnek, te sem kapsz ezért csubukot. Végül is csak próbálkozunk a másikat másnak bemutatni, mint amit vall magáról. Vagy nem? De hogy kinek van igaza? Ugyan már, ez a te blogod... És azt jó megjegyezni, hogy civilként is lehet sokszínű az ember. Az ünnepi hangulat közepette érdemes volna valami jót találni a világban, és ha lehet egy jóévi kívánságom: több vidámságot neked is, meg a blogodnak is... Köszönettel, TT

Blogosz 2010.12.23. 04:33:49

Köszi. Bár nem vidám témáktól indultunk - azok a témák akkor sem vidámak ha eljátsszuk, h azok, sőt -, de viszont kívánom. (Amúgy megint megmondtad, hogy mit hiszek :) Annyi baj legyen! Ez például egyre vidámabb dolog. És ha a bölcsek kövét szeretnéd, szívesen kölcsönadom, nálam van. :D )
süti beállítások módosítása