Blogosz

MESE NINCS.

Szövegelemzés

2010. december 16. 23:20 - BlogoszEditor

copy-4-of-esku.jpg

Így fest az állampolgársági eskü, amit majd letehetünk jövőre.
(Aki akar, az eskü helyett fogadalmat tehet. A kettő jogilag egyenértékű. A fogadalom szövege annyiban más, hogy az "esküszöm" helyett a "fogadom" szó szerepel benne, az utolsó mondat pedig elmarad. Azaz nem keresztényeknek, meg ateistáknak való megoldás.)

Tűrhető kis szöveg, nemde?

Szegény, ha tudná, mennyi neki is ellentmondó, piszkos politikai játszma zajlik vele kapcsolatban a háttérben - itt is, mindkét oldalon, nemkülönben Magyarországon...
Abba is érdekes belegondolni, hogy a játékosok közül hányan és hányan teszik majd le ezt, mondják el ezt a szöveget - azaz esküsznek majd eleve hamisan.

Ám ez van: a mindenféle eskük, fogadalmak legtöbbször a megszegés sorsára jutnak.
Épp ezért nem lenne rossz buli, ha mindenki a saját szavaival élhetne, őszintén, bevállalósan nyilatkozhatna az ünnepélyes pillanatban. Kreatív szövegeket hallhatnánk azoktól, akik csak valamiféle előnyök reményében, merő opportunizmusból akarnak magyar állampolgárok lenni, meg azoktól, akik a tevékenységükkel az elmúlt évek során inkább csak visszavetették a magyar közösséget, de most egyesülni akarnak vele, nem beszélve azokról, akik az egészet elvető, akadályozó hatalmat támogatták eddig, de most átöltöztek (vagy legalábbis álruhát öltöttek a valódira).

De persze nem lehetséges mindenkinek személyre szabott fogadalomtételt biztosítani.
Akkor viszont játsszuk azt, hogy alaposan áttekintjük, mit kellene kihagyniuk az eskü szabványszövegéből azoknak, akik őszinték akarnak lenni, de eddig meg politikusok voltak.
Az eljárás egyszerű: a fenti szövegből húzzunk ki mindent, amit ezek az emberek eddigi akciózásaik, manővereik során megsértettek, amire méltatlanná váltak.
Nos, az ő esetükben így hangzana akkor az eskü (kipontozva a kiejtett részek): "Én (...) és (...) és (...)".

Hm.
Ezt a fogdalmat talán legalább sikerülne tiszteletben tartaniuk.
Bár ördög tudja: valahogy ezt is félre tudnák vinni aztán.

Mindez persze csak egy kis játék volt.
Mert a dolog egy jóval előbbi fázisban meg fog állni náluk: el sem jutnak majd sokan az eskütételig. Ugyanis ha a "vezető" politikusaink magyar állampolgárok lennének, akkor - immár kettős állampolgárként - nem tölthetnének be bizonyos tisztségeket Romániában. Ennek jogi akadálya lenne, így van ez a világ számos más államában is.
Úgyhogy majd külön érdekes lesz megnézni, ki mit választ közülük. Azaz hány olyan lesz, aki a retorikájában, a szövegelésében eddig is magyarkodott, de végül inkább a romániai posztokat választja, a saját érdekeit, semmint az anyaországot, a rendeződést, az önazonosság nyílt megerősítését. (Plusz, implicite egy - számukra új - politikai oldalhoz való, elkerülhetetlen lecsatlakozást.)
Sok ilyen lesz. Csak majd igyekszik fű alatt tartani az opcióját. Erre is letehetjük akár a nagyesküt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr272638167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása