Blogosz

MESE NINCS.

Zsákolás

2010. december 20. 21:50 - BlogoszEditor

Szelektív hulladékgyűjtés.
Ugyanolyan szép, nagy, hangzatos cél, mint mondjuk a bürokrácia elleni harc, a központosítás lebontása, az autonómia, vagy épp az egészségügy mondernizálása. Meg még ezernyi ilyen van.
Sok-sok éve beszélnek róla, ugyanakkor jó arra is, hogy kampányoljanak vele, sőt, hatalmas pénzeket szippantsanak le arra, hogy konferenciázgassanak róla jó nagyokat.

Magam is híve vagyok mindegyik nagy célnak. A szelektív hulladékgyűjtésnek is.
De persze miközben az elmúlt években a rengeteg szöveget hallhattuk róla, addig is tudhattuk: majd csakis akkor lesz ebből is valami (akárcsak a többi említettből és társaikból), ha valaki üzletet lát meg benne, s rámozdul e bizniszre, s meg is győz döntéshozókat arról, hogy támogassák.

Most látott, rámozdult, s meggyőzött Váradon. Megépült a hulladékválogató, s indul az előválogatás. Ezt a lakoságnak kell végeznie, mostantól.
Azaz kellene, ha tudna róla. Mert oké, megnyitották a válogatóállomást, s tartottak egy sajtótájékoztatót. De ebben ki is merült a lakosság tájékoztatása.

Elmondom, hogy néz ki ez a lakosság szemszögéből.

Valamelyik nap azt vehettük észre mi is, meg még nagyon sokan a városban, hogy egy óvatlan pillanatban a kapun bedobott valaki egy műnyagazsákot.
Kész. Ennyi.
Nesze, ott van: válogass szelektíven! Már ha egyáltalán rájösz, hogy minek dobták be azt a zsákot.

Mert a legtöbbeknek fogalmuk sincs, ahogy észrevettem.
Ilyen esetekben például igazán indokolt lenne, hogy a RER (és/vagy az önkormányzat, amelyik évek óta tolja ezt a céget) legyen kedves levélben tájékoztatni a lakosokat arról, hogy miért dobál be nájlonzsákokat hozzájuk. Mert itt nem elég az a low budget megoldás, hogy íratsz egy cikket a lapokba. Már legalábbis akkor nem elég, ha tényleg az a cél, hogy a polgárok maguk végezzék az előválogatást. S állítólag ez a fő cél.
Hogy hogyan, arról a többségnek szintén fogalma sincs - ugyancsak a kommunikációhiány miatt. Sőt, akikben még meg is van a jószándék, azok nagyrésze sem érti, miért van egyetlen zsák - hiszen ők meg azt láthatták a világ civilizáltabb felén, hogy a szelektív gyűjtés általában minimum három konténert feltételez.

Nos - szolgáltató jellegem újabb felvillanásaképpen - elmesélem, mi a lényeg.
Nálunk csak két ún. frakcióra bomlik szemét (aha, ugyanúgy frakciók, mint a parlamentben - s az anyag is nagyon hasonló). Száraz és nedves frakcióra. A száraz az, amit a műanyagzsákba kell helyezni: azaz minden, ami újrahasznosítható (papír, karton, műanyag, más csomagolóanyagok, alumínium, egyéb fémek, stb.) Az összes többi hulladék a már meglévő kukákba megy.
A zsákot a kukával együtt kell kihelyezni. Kezdetben azonban a zsákokat csak kéthetente szállítják majd el, később ezeket is hetente.
Mindez a magánházakban lakókra érvényes, mert a tömbházaknál nem zsákolás van, hanem közös gyűjtőkonténerek.

Tessék.
Nehéz lett volna megírniuk inkább az illetékeseknek, levélben? Vagy a postaköltség? Azt elhiszem, hogy öszesítve nem kis összeg lenne. De már bocs: azok után, hogy a konkurenciát a legdurvább módon kiverték a városból, s mindenkit szinte ostorral hajtottak át ehhez a szolgáltatóhoz, az a minimum, hogy rendesen szolgáltasson. Ha már mindenki neki fizet az egész városban.
És ha már akkora nagy cél a környezetvédelem.
Mint amekkora valójában nem is.
Csak az üzlet a cél - az is minél kevesebb befektetésből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr32638170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása