Blogosz

MESE NINCS.

Színjáték

2011. január 31. 23:16 - BlogoszEditor

Úgy szeretem azt, amikor időnként már annyira nem szeretnek minket, magyarokat, itt, Romániában, hogy azt is sérelmezik, ha elkülönülünk. Hogy szegregálódunk, szeparálódunk, saját intézményeket alakítunk, mi, rohadékok.
Vagyis: annyira nem szeretnek, hogy inkább mindenáron maradjunk együtt.
No, megint ez az abszurdum üli örömünnepét, ezúttal itt, Nagyváradon.
 

Némi kis tüntetés volt ma este a városban - meg még lesz ricsajozás, magyarellenes felhangoktól sem mentesen. De egyelőre úgy tűnik, majdcsak elhalkulnak, s kész - hacsak a prefektus keresztbe nem tesz.
Az az igazság, hogy ezt most jól csinálta az RMDSZ: egy olyan bizniszt bonyolított le - szokás szerint főleg a saját érdekében -, amelyből ezúttal azért a közösségnek is származhat némi előnye.
 

p1460389.JPG Nagyobb a füstje, mint a lángja.
Az egyik legdühödtebb román újságíró kolleginám épp rágyújt

 

Jó sok hónapnyi háttérbeli manőverezgetés után pár napja keresztülvitték azt a döntést, amelynek nyomán külön-külön intézménnyé vált Nagyváradon a magyar és a román színtársulat. Pontosabban két nagyobb, összetettebb intézmény alakult. Igen, etnikai alapon.
 

A Megyei Tanács ugyanis átalakította a felügyelete alá tartozó váradi kulturális intézményeket. Létrejött a Szigligeti Színház néven futó, amely magába foglalja a színtársulatot, a Nagyvárad néptáncegyüttest és a bábszínház magyar társulatát. És megalakult a Iosif Vulcan nevű román intézmény is, amely a román színtársulatot, a Crişana néptáncegyüttest és az Arcadia bábszínház román csapatát öleli fel.
 

Innen már csak egy lépés volt a most is tartó botrány.
Hiszen a most két külön ernyő alá összevont, ám eddig külön-kölön működő mindenféle említett társulatoknál, intézményeknél egyesek elveszítik az eddigi vezető beosztásaikat, s némi leépítés is várható. Főleg román oldalon.
Nagyon bosszantó lehet ez a számukra, ne is tagadjuk. Főleg, hogy holmi magyar párt háttérakciózásának tudhatják be.
 

Viszont képtenek a lényegre, az akár jogosnak is mondható sérelmeikre összpontosítani. Helyette magyarellenességbe kezdenek átcsapni.
Pedig lenne olyan oldala az ügynek, ahol igazuk is lenne.
 

Hiszen tény: az is megér egy misét, hogy az RMDSZ nem igazán kultármissziós célzattal, nem alapvetően a közösség érdekében lépett, hanem főleg a saját újabb pénzügyi manőverét látta az egészben. Külön magyar intézményt alakított, s egyből oda is tette az egyik helyi emberét vezetőnek, Czvikker Katalin személyében.
Aztán az is érdekes lenne, hogy az RMDSZ a Megyei Tanácsban miként főzte meg a román pártok egyes képviselőit, hogy megszavazzák ezt az egészet, mit és honnan kínált nekik cserébe a szavazataikért.
 

Ám ezek a politikai vonzatok.
Alapjában véve ne felejtsük el: a magyar közösségnek ezúttal kifejezetten jó ez a húzás, még ha nem is ez volt a fő cél most sem. Egyértelműen pozitívum az önálló magyar kulturális intézmény létrejötte. Vitathatatlan. Igen, ez a ritka eredmények egyike.
 

Mi több, az átalakulásban érintett román társulatoknál dolgozók többsége sem izgul. Sőt, egyeseket még helyzetbe is hozott mindez, hiszen vezetők lehetnek, meg amúgyis: önállóak.
 

Akiket igazán hátrányosan érintett, az néhány eddigi vezető, például Marius Aron, Lucian Silaghi, valamint pár olyan alkalmazott, akinek az állása megszűnhet.
Na főleg ők kezdtek most hangoskodni, a váradi román média egy résznek önkéntes segítségével.
 

Magam is szomorúan tapasztalom, miként ágálnak és pengetnek magyarellenes húrokat egyes olyan román újságíró kollégáim is, akikkel egy épületben dolgozom.
A cikkeikből is süt a gyűlölet. És mondom: már nem is annyira a jogosan védhető aspektusokra figyelnek, hanem inkább már egyszerűen uszítanak.
Ma este tüntetés is volt a színház épülete előtt. Oda várták azokat a románokat, akik váradiként "felelősséget éreznek a színházért". Össze is gyűlt vagy 120 ember. Nem kevés ez.
Ám ahogy hallom, szolidarizáló váradi polgárok nem nagyon voltak: szinte kizárólag az ügyben értintett intézmények egyes dolgozói, valamint a posztjaikat veszélyben érző eddigi vezetők, na meg újságírók...
 

A mocskolódás, az napok óta megy a sajtóban, s még eltart egy ideig.
Rémhíreket is terjesztenek már (pl. azt, hogy a színház épületéből ki fogják dobni a román színészeket, ott nem is játszhat többé a román társulat), s főleg a magyar szeparatizmust ítélik el.
Azaz mellébeszélnek.
 

A legfantasztikusab aberráció az, hogy már a váradi színház halálát siratják itt-ott. Holott épp most jött létre egyenesen két önálló, több társulatot is magában foglaló színházi intézmény: egy román és egy magyar.
A mai színházi demonstráció - azaz színjáték - alkalmával gyertyát is gyújtottak "az elhalálozottért". Pedig pont születés van. Ikerszülés.
És román nemzeti lobogót is elhelyeztek a színház főlépcsőjén. Pedig tehetnék akár az újonnan létrejött, saját, önálló, román intézményükre is, nem pedig a földre.
És tudatták, hogy a kormány helyi képviselőjénél, azaz a prefektusnál kérik majd a vonatkozó megyei tanácsi határozat megsemmisítését. Pedig kérhetnének akár támogatást is a saját, önálló, román intézményüknek is.
És pert indítanak. Pedig projekteket is indíthatnának.
 

Szóval színjáték az egész, ami színházügyben zajlik.
A nyuszika sapkája című - halálosan unalmas, közhelyes - klasszikus adatptációját állították színpadra.
Főszerepben a magyarok. Ha beleszólnak a saját ügyeikbe, akkor ugyan, menjenek már. Ha mennek, akkor ugyan mit képzelnek, maradjanak, csak nem akarnak szegregálódni, különvonulni, elkülönülni?
Ugye, miféle szeparatizmus ez?!
 

Hát, szerintem az a természetes féle.
És minél természetellenesebb helyzetek teremtődnek, annál természetesebb ez a reakció. (Még akkor is, ha az eredeti szándék nem ez volt, hanem a kultúrában is jelen lévő pénz kiaknázása.)
 

No, akkor immár van önálló társulat, önálló pénzalap, minden. Remélhetőleg meg is marad. Szívből üdvözlöm a Szigligeti Színházat. És benne ugyanazokat a társulatokat, amelyek eddig is voltak - hiszen lényegében nem történt most más, mint egy ügyes adminisztratív húzás.
Lehet, hogy itt van hát az ideje, hogy véget érjen a színházasdi és a színjáték, s kezdődjön - folytatódjon, javuljon, kibontakozzon - a váradi magyar színjátszás.
Jó munkát! Jót.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr392638193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janó István 2011.02.01. 01:28:30

Végre egy több szempontot felvonultató, korrekt elemzés/tájékoztatás a témában.
süti beállítások módosítása