Blogosz

MESE NINCS.

Országimázs

2011. március 03. 00:36 - BlogoszEditor

Itt egy reklám. Pár napja látom fel-feltűnni.
Jó, persze: tudunk rajta szórakozni.

 

Minket így lehet meggyőzni: “Ugye elege van? Akkor húzzon innen - ha tud!”
Igen, a reklámozás egyik alapszabálya: a célrétegnek éreznie kell, hogy neki szól az üzenet. És hogyne érezné az, aki Romániában él, hogy elege van? Ez maga az ország leglényege, a kohéziós ereje, a szellemisége.
A címerben is meg kellene jeleníteni, valami heraldikai mesterkedésel: mondjuk a háromkezű polgár, amit az egyikkel a haját tépi, a másikkal legyint, a harmadikkal a villanyt oltja le - miközben a sas épp lopja a jogart, a kardot és a keresztet.

De mintha már nagyon beleszoktunk volna abba, hogy ironikusan mosolygunk, ha közös tükrünkbe nézünk. Mintha túlságosan kifonomult volna a szarkazmusra való fogékonyságunk. Túlélőkészlet ez Románia polgárainak?
Mintha el is felejtettük volna: egyáltalán nem kellene természetesnek lennie annak, hogy az embernek elege van abból az országból, amelyikben él. Nekünk azonban ez szinte magától értetődő.
Nem a mi hibánk, hanem az ország tett meg ezért mindent.

Talán említettem már, hogy amikor mindenféle újságíró-találkozókon, különböző országokban összefoglaltam a romániai helyzetet (teljes objektivitásra törekedve, személyes és hangulati elemeket végképpp kihagyva), akkor néhányszor az volt az első rekció: “dehát miért van ön ennyire a saját országa ellen?” Hm…na az ilyenkor induló beszélgetést aztán lehetetlen röviden megejteni. A legtöbb civilizált állam polgára ugyanis nehezen érti meg, hogy itt nem mi vagyunk az ország ellen, hanem általában fordítva.

Minden esetre ugye itt kirándulást reklámoznak, nem kitelepedést. Egy kis kikapcsolódást azoknak, akiknek elegük van Romániából.
Jellemző, hogy bár ez nagyon találó, mégsem működik igazán a turizmus sem. Ha működne, akkor lényegében sosem lenne itthon senki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr32706007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása