Blogosz

MESE NINCS.

Falazás

2011. március 09. 17:32 - BlogoszEditor

Ejsze ünnep van?
Hát, egy kisebb éppen lehet azoknak a székelyeknek - és általában romániai magyaroknak -, akik erősen fogékonyak a mindenféle jelképes kis molyozgatásokra. És valljuk meg: sokan vannak ilyenek közöttünk.
Sőt, egy kicsit mind ilyenek vagyunk. Csak eltérő mértékben.

Én speciel eltérő vagyok - ugyanis semmi tetejét nem láttam például annak az európai mérvű internetes szavazásnak, amelynek a tétje az Év fájának kiválasztása volt.
Minden esetre ez a kemény mozgósítással járó voksolás véget ért, s ma nyilvánosságra kerültek az eredmények is.
Így a csíkszentléleki hárs lett az Év fája Európában.

Oké, gratula, fantasztikus. Most akkor van egy győztes fánk.

És van továbbra is sokezer vesztes. Velünk együtt.
Ugyanis nekem valahogy egészen más jut eszembe a Székelyföld és a fa párosáról. Nevezetesen az, hogy miközben egy székely kisvárosnyi szavazat érkezett erre a fára, amíg tízezrek izgultak egyetlen fa miatt, addig is zavartalanul, ezerszámra lopják a fát, irtják az erdőket a Székelyföldön. Is. Természetesen illegálisan, nyilván nagyüzemi szinten, evidens módon magyar maffiózók irányításával, köztudottan romániai magyar politikai körökig elérő (sőt, onnan eredő) érdekhálózatban.

Úgyhogy ha már egy fa jelképezi most itt a magyar büszkeséget, akkor szerintem egy hűlt hely jelképezhetné közben a valóságot. Ez utóbbi lehetne mondjuk a jobb sorsra érdemes Székelyföld szimbóluma. Vagy az egész romániai magyarságé.
Amelyik még most is jelképekben hisz jámborul, lelkesedik szimbolikus ügyekért, ilyenekért mozgósítja önmagát - s amelyet közben a saját magyarjainak hathatós közreműködésével fosztanak ki, csapnak be és vezetnek az orránál fogva.

Persze szegény csíkszentléleki hárs nem tehet minderről. Ő csak egy fa. De falazásra jó ő is: miközben ilyenekben nyerünk, s ilyen kis butus diadalokra figyelünk, szépen megy minden tovább.
Hársunk pedig csak áll, keményen, komoran, elszántan, harcosan. Szinte hősi terpeszben. De még csak nem is valami bércen, mert ő alacsonyabb tereprészeken honos. És amint ott áll, azt veszi majd észre, hogy tényleg egyedül maradt: kiirtották körülötte az összes többi fát, ellopták mindet, sőt, a területét is áttelekkönyveztették, a zsebkendőik négy sarkában is elhordták.
A gyökerei már a levegőt markolják. De már az a levegő sem tiszta körülötte, rég nem.
Viszont van 23 ezer szavazata. Körülbelül annyit is tud vele kezdeni, mint amennyit a szavazók azzal, amikor a társainak kipusztítóira voksoltak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr582725468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása