Blogosz

MESE NINCS.

Off ‘11

2011. március 26. 18:05 - BlogoszEditor

Idén is lesz elsötétítgetés, világszerte. Mégpedig épp ma este, 20:30-tól 21:30-ig.

Az jut eszembe, hogy vajon hány millió otthonban kapcsolják ki rövidesen az elektromos készülékeket - és főleg hányban nem. Mert bár a kezdeményezés neve A Föld Órája, a Föld nagyobbik részén nem lesz semmilyen hatása.
Ugyanis szerintem csak a világ fejlettebb felén csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez is - meg általában az összes ehhez hasonló, kicsit aktivizmusba hajló, kicsit tini mozgalmárkodó, kicsit geek, de azért alapvetően jó akcióhoz.
És igen, bármilyen furcsa is, mi is inkább a világnak ehhez a feléhez tartozunk. Csakhogy a civilizált rész perifériájához.

Úgyhogy szerintem az egész Balkánon - s ezen belül a balkáni Románia területén is - nem ez a döntő nap, s nem ez a döntő akció.
Errefelé másképp oldják meg a mérhető energiafelhasználás csökkentését: itt nem a készülékeiket kapcsolják ki azok, akiket foglalkoztat a túlzott energiafelhasználás, hanem a villanyórájukat…

És persze van egy másik gondolat is, amely ilyenkor elkerülhetetlenül beköszön. Mégpedig az, hogy tényleg elképesztően függőek vagyunk az elektromos energia működtette mindentől.
Más években is mefigyeltem már magamon, hogy ha itthon töltöm A Föld Óráját, akkor alig más, mint egy áramszünet.
Mivel áramszünetkor is szinte mindig ugyanaz játszódik le.

Nah, mondok, elment az áram. Végre!
Tényleg: lényegében egészséges is ez egy kicsit, jó lesz, minden készülék kifújja magát - meg mi is. Úgyogy amíg nincs áram, addig gyorsan meg is nézem a mailjeimet, aztán majd csinálok valami értelmeset.
De hopp, hát persze, nincs áram - nincs mail. Ezzel állok is fel a géptől.

Sebaj, megyek, s végre olvasok valami igazit, a kedvenc helyemen, az olvasólámpa alatt.
De ejnye, hát persze, nincs áram - nincs lámpafény. Ezzel tápászkodom is fel a kanapéról, s veszem le a kezemet a lámpa kapcsolójáról.

Annyi baj legyen, most akkor itt az ideje, hogy jó sötétben, reflektálva-beleélve magam meghallgassak egy jó kis hangjátékot a Kossuth rádióban.
De na, hát mi van? Nincs hangja, hiába kapcsolgatom.
Ja, hát persze, nincs áram - nincs rádió. Ezzel megyek is ki az udvarra, teszek egy kört.

És rendszerint mire bejövök, már automatikusan nyúlok is a tévé távirányítója után - hogy az áramszünet alatt legalább valami zenecsatornára kapcsolva háttérmuzsikát biztosítsak.
De itt már vág az eszem: áháá, még mielőtt nyomkodnám gombokat, beugrik, hogy hát persze, nincs áram - nincs tévé.
És nem, net sincs, játszani sem lehet a gépen, sőt, a hűtőszekrényben sincs otthon a fény, s a mikróval sem lenne érdemes próbálkozni elütni az időt stb., stb.

Oké. Ígyhát - több nekifutásra - végül sikerül tudatosítani magamban, hogy nincs áram. Nincs. Kész.
Úgyhogy kicsit nézegetek (mikor lesz már áram?), meresztgetem a szemet a sötétben (igazán visszaadhatnák már az áramot), elgondolkodom (!), valamint májndgémszeket játszom pár percig (időnként azzal tarkítva: mégis, vajon meddig vacakolnak még azok a szerelők valahol?).

Aztán hirtelen beugrik: most, az áramszünet alatt pont van idő, lehetőség, alkalom is egy kis praktikus lazulásra.
Azzal át is megyek a másik szobába, s kiválasztok egy jó filmet.
Mert igen! Igen! Ha nincs tévé, akkor DVD-ről fogok filmet nézni addig.

…Hát így megy ez…
Vagy például volt, amikor odatettem a telefonomat tölteni, hogy biztosan készen lesz, mire megjön az áram.

Szóval tényleg jó egy kicsit kikapcsolni, lekapcsolni, elkapcsolni. Még mielőtt teljesen begerjedünk.

Sokat elmond amúgy az is, amit akkor tudtam, megfigyelni amikor az utóbbi években a Föld Órájakor általában a városban voltam, egy-egy vendéglátóipari műintézetben. És a magukra valamit adó helyeken a megadott időben egy órára kikapcsolták a zenét, leoltották a lámpákat. Az erre az időre az asztalokra helyezett mécsesek fényében látni lehetett, ahogy sok mosolygó arc fogadja a kezdeményezést. Majd azt is, hogy pár perc múlva egyre többen nézegetik az óráikat, hogy mégis mikor jön már meg az áram…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr472773723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása