Blogosz

MESE NINCS.

Csömör, böjti időszak után

2011. április 22. 21:29 - BlogoszEditor

Megint. Sosem bírok szó nélkül elmenni mellette. Újra egy ünnep, s a lapok újra tele vannak mindenféle politikuskák hirdetéseivel.

Most épp húsvét ürügyén köszöntenek. A román, s a romániai magyar lapok jórésze is ezzel van ma dugig: a hirdetők egymással versengve igyekeznek minél kenetteljesebben csodaszép ünnepet kívánni nekem, mint polgárnak. Azaz nekünk, mindannyiunknak. Egész oldalak telnek meg a szövegeikkel. Van, aki még a fotóját is odabiggyeszttette mellé. Hogy el ne felejtsük: ő Ő az, aki csupa jót és szépet kíván nekünk.

Nagyon undorító. Azért nem mondom, hogy rendkívül undorító, mert az még sokkal undorítóbb, amit az év(ek) többi napján művelnek. És abban nincs semmi rendkívüli: az nekik szokásuk, létfenntartásuk, alapjuk. Ilyenkor meg csak virágba borítják a saját szobrukat. Azokat a szobraikat, amelyeket ugyanúgy közpénzből húzattak fel, ahogy az egész karriekjüket a közpénzekre építették, s ahogy végülis a mostani hirdetéseket is abból fizették.

Ja, hogy saját zsebből állták a hirdetéseik árát? Igen? Miért, azok a zsebek honnan származó pénzekkel vannak tele, mégis? Azaz az immár sajátnak a nagyrésze honnan származik? Na, azért...

Úgyhogy ne. Ünnepeken - és főleg vallási ünnepeken - se köszöntsenek engem, minket politikai ripacsok. Igazán nem ezzel mutatják meg, hogy érdeklem őket. Sokkal inkább azzal mutathatnák, mennyire szeretnek, mennyire törődnek, s mennyire a szívükön viselnek, meg főleg mennyire jót akarnak nekem, ha egyébként az engem, a lakosságot, a polgárokat érintő ügyeket intéznének. Amiről viszont nyilván szó sincs. Nézzünk körül! Ahol tartunk (s főleg, ahol nem), az igazából mind azoknak tudható be, akik ilyenkor itt hízelegnek. Mert számukra nincs polgár. Nekik csak szavazók vannak. Akiket mézesmadzagon kell vezetni.

Ráadásul siralmasan balkáni szokás ez az egész hirdetésesdi. Minél nyugatabbra megyünk, annál kevésbé találkozhatunk ilyen képmutató, primitív öntömjénezéssel is. Mert amikkel a mai lapokat (is) megtöltötték, azokkal végülis nem minket köszöntenek. Hanem magukat hirdetik.

Javaslom, hogy a kedves olvasó üsse fel a mai újságokat. Minimum lenne az, hogy legalább azokra ne szavazzon soha többé, akiknek a farizeus, mézesmázas - ráadásul sokszor implicite blaszfémikus - szövegeit ott találja. Mégis hány olyan van a hirdetők között, akiről közben nem tudjuk, hogy sötét ügyletekkel van tele az egész élete a drága, istenfélő, galamblelkű mintakereszténynek? Megszámoltam. Egyetelenegy sincs, akire nem omlana rá a templom, ha csak a közelébe megy. Bár persze valójában nem omlik. Hiszen még meg is töltik ilyenkor a templomokat is, az első sorokban hitbuzgólkodva, nagy serényen. Remélem, Isten videózik végig.

Hogy "Istentől megáldott"? És "boldog"? És "kívánja, hogy hozzon el mindent, amit szeretnénk"? Hogy "a húsvét szent fénye ragyogja be az ünnepünket"? És még rengeteg ilyesmi, különféle csöpögős kombinációkban? Bleah! Ugyanmár! Hol van nekik Isten, és hol van az, hogy a mi boldogsáunkért tennének valamit is, nem beszélve arról, hogy mindenért, amit szeretnénk stb...

Úgyhogy köszi a jókívánságokat. Igazán őszintén azt kívánom nekik, amit ők őszintén megjelentetnének rólunk a lapokban. Csak az nem tűr nyomdafestéket. Pedig a polgároknak kellene hirdetniük az első oldalakon, üzenve a kis csillagcsücsöriknek. De persze ez csupán szép felvetés. Hiszen húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. Nem a lelkiismeretünkét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr512848515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása