Blogosz

MESE NINCS.

Holtak mellett

2011. április 26. 21:59 - BlogoszEditor

Tömegsírok vannak a szomszédban. Erről tegnap hallottam, beszélik a környéken. Ma utánanéztem a dolognak. Arra jutottam, hogy valóban van ebben valami.

A többség nem elfelejtette a történteket, hanem egyszerűen meghalt: lassan már nem marad tanú. Akik még élnek, már alig emlékszenek valamire, de arra sem pontosan. Ennek dacára éledt fel a híresztelés. Az, hogy Nagyvárad Biharpüspöki negyedében halomra lőtt embereket rejt a föld.

A Második Világháborúban végezték ki őket. Így szólt az infó. Állítólag több helyszínen is zajlottak a mészárlások. Megnéztem ma ezeket a helyszíneket. A helybélieknek biztosan imerősek lesznek a képeken szereplő területek.

Ezek egyike a mai főút mentén lehetett, ott, ahol mostanság épp a zöldövezetet alakítják át a házak előtt. Pontosabban ide irányítottak azok, aki úgy vélik, hogy tudják. Ilyen a terep mai arculata:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik helyszín a hármasútnál lehetett, ahol Szatmár irányába kilépünk a városból. Itt van egy háromszögletű földnyelv. Állítólag itt is, valamint innen nem messze, egy mai homokbánya mellett is gödörbe lőtték az összeterelteket, majd földdel fedték be a hullákat. Ez a helyszín ma így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakatos Attila váradi történész jelzi: a legújabb korral foglalkozó kollégái "hiánycikknek" számítanak, pedig ők tudnának igazán részletesen utánanézni a dolognak, s referálni róla. Attila minden esetre elmondja: nagyonis lehetséges, hogy kivégzések helyszínei voltak a megjelölt helyek. Az esetleges feltárás azonban nem tűnik közelinek. Mert egyrészt különösebb értéket nem képviselnének a leletek, amúgy meg hasonló kivégzések helyszíneiből elég sok van régiónkban is. Simán kegyeletből pedig nem nagyon szoktak pénzt áldozni ilyen feltárásokra...

Felmerült persze bennem, hogy az elmúlt 66 évben miért nem került be egyértelműen a helybéliek köztudatába, hogy mi zajlott a mai főút mentén. Ebben az összefüggésben nyilván nem mindegy, hogy kik kikkel számoltak le a helyszíneken. Amennyiben ugyanis szovjetek mészároltak németeket és szövetségeseiket, azzal nem foglalkoztak volna a kommer diktatúra évtizedeiben. Ha viszont fordítva volt, akkor érthetetlen, miért nem került oda valami kommunista emlékmű.

A megoldás az, amire számítani lehetett: szovjetek mészároltak magyar és német katonákat.

Némileg többet tud a dologról a helybéli Antal Béla - aki volt is katona a Második Világháborúban. Bár a kivégzések idején épp hadifogságban volt. Ő az első fotómon szereplő helyszín kapcsán nem tudja megerősíteni, hogy ott kivégzések történtek volna. A többi kép azonban szerinte is valós helyszíneket mutat. Itt lőtték agyon a magyarokat és a németeket - majd a helyszínen el is földelték őket. A végengzésre akkor került sor, amikor a szovjetek 1944 őszén bevonultak Váradra. "Az agyonlőtteket már a kutyák kezdték kerülgetni, napokig ott hevertek az elföldelés előtt, senki nem mert a közelébe menni a helyszínnek" - mondja. Hozzáteszi azonban: sok évvel később a református egyház felásatta a helyszínek egy részét, kihantoltatta az ott találtakat, akiket a püspöki temetőben temettek újra. A köztemető azon részében nyugszanak, amelyet ma hősök sírjaiként ismernek a helybéliek.

Ennek ellenére még mindig rejthet akkor kivégzetteket a körforgalom környéke és a homokbánya térsége is. Arról nem beszélve, hogy - egy-két kivételtől eltekintve - még mindig semmit sem tudni azokról, akik a világháború idején Biharpüspökiből eltűntek. Azaz megeshet, hogy ők is ott vannak köztük.

Nos, ez a történet. Az egészről tehát tegnap hallottam először a híreszteléseket. Épp akkor, amikor egy hír kapcsán (megint második világháborús lőszereket találtak egy parcellában, ásáskor) épp azon elmélkedtem: vajon mikor ér teljesen véget egy-egy háború, pontosabban mikor következik be az, hogy már egyáltalán nem szolgál újabb és újabb felfedezésekkel. Nyilván szinte soha. Mindig van valahol valaki, aki akaratlanul és tudtán kívül épp hullákon tapos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr382857852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása