Blogosz

MESE NINCS.

Na bumm! És akkor mi van? És bumm-e egyáltalán?

2011. május 02. 10:09 - BlogoszEditor

A nap szenzációs híre ugye, hogy amerikai bejelentés szerint lelőtték bin Ladent. Nem semmi - mondhatnánk, ha nem láttunk volna még karón varjút. Ám láthattunk, az utóbbi évtizedekben is, bőven. Nézzük is meg, most milyen karókon pihennek éppen.

A legfeltűnőbb ugye, hogy elmaradt a hatalmas robbanás. Amiről már én is írtam itt, nemrégiben. És nemcsak az atomrobbanás, de a világ kirobbanó öröme is. Mert oké, főleg itt-ott Amerikában ünnepelnek most, az elnök által tett bombasztikus bejelentés után, de igazán nagymérvű megkönnyebbülést nem látok. Pedig ugye 10 éven át üldözték ezt az egy embert, akit a hivatalos verzió szerint most lelőttek.

Mint annak idején jeleztem, az állítólagos hír szerint az al-Kaida közölte: atombombát rejtettek el Európában, amit akkor robbantanak, ha elfogják, vagy megölik Oszama bin Ladent. Nos, épp ma van is egy olyan bejelentés, amely szerint nemcsak elfogták a srácot, hanem meg is ölték. És a robbanás elmaradt. Ezek szerint a terroristák nem nézik a tévét? Vagy nem követik neten a híreket? Vagy nem jár jól az órájuk? Esetleg csak várni kell, de jön az atom, csak még elolvassák a reggeli lapokat? De már most sem tartják az állítólagos szavukat, nem pontosak. Vagy elhányták valahova az indítókódot? Mindez akkor hogy lehet? Szerintem inkább az lehet, hogy a jelen események is megerősítik: biza a már múltkor is emlegetett médiashowról és manipulációkról van itt szó.

Az is érdekes, hogy épp amerikai körökből, kábé egy héttel a mostani fantasztikus bejelentés előtt "szivárgott ki" az a bombahír, hogy Európában atombombát rejtegetnek a terroristák, Oszama bin Laden hívei. S a tét éppen az lenne, hogy a "terrorellenes harc" zászlóvivői meg merik-e lépni, hogy bin Laden ellen mégis akciót indítanak. Láss csodát: meg merték. Mert most, néhány nap múlva ugyancsak az USA-ból jön a hír - immár az első emberétől -, hogy lelőtték bin Ladent. Ugye ez is érdekes azért? Az elmúlt években már kezdett lanyhulni a Washington által gerjesztett és London által még kicsit fokozott bin Laden-mánia. A világ már nem figyelt erre eléggé. Úgyhogy a nagy bejelentés előtt ismét fel kellett hívni rá a figyelmet, a bombahírrel. Az ilyet, drága rettegők, nem hősi küzdelemnek, hanem marketingkampánynak hívják.

Úgyhogy szerintem a mostani szenzációs bejelentés és annak körülményei, előzményei is határozottan azt mutatják: valami nagyon nincs itt rendben. És a terrorellenes harc igazából változatlanul egy létező, nagyonis létező jelenségre épített óriási kamu. A valós cél a katonai és gazdasági mozgások, agresszív, ámde szükséges lépések megokolása. Mert a világ még ma sem fogadná el, ha őszintén a szemébe mondanák az igazságot: "fiúk, kell az olaj, erre építettük szuperhatalmunkat, ez van, ti pedig ott, a nyugati kultúrkörben ne nagyon hüledezzetek, mert nektek is addig jó és biztonságos minden, amíg mi elvesszük másoktól a tartalékokat". Ilyesmit nem emésztene meg az a különc nyugati gyomrunk sem. Nem beszélve arról, hogy az ilyen jellegű - azaz a nyílt - kommunikáció nyilván nem is gyakorlat. Ehelyett tehát ürügyeket kell gyártani. Amelyek akkor a legjobbak, ha amúgy valami létező jelenségre épülnek, valami kis igazságmagvacskából lehet nagy, átláthatatlan dzsungellé  fejleszteni őket. Kitalált okokkal és kabalafigurákkal dolgoznak tehát, úgy, mint terrorellenes akciók, a demokrácia meghonosítása a katonai művelet alá vett területeken, országokban, vagy épp a bin Laden-mítosz.

Már hallom is a mainstream médiafogyasztó polgárok újabb felvetését: "dehát láttuk a tévében, hogy lelőtték, olvastuk az újságban, sőt, maga az amerikai elnök is bejelentette". Nos, akkor felhívnám a figyelmet épp csak néhány dologra (sokkal több is van még), emlékeztetnék pár aspektusra. Például azt is láttuk a tévében annak idején - sőt, teljesen bedőlve a képsoroknak, szentül hittük -, hogy Romániában forradalom van. Sokan be is jelentették. Maga a későbbi államfő is. De főleg benne volt a tévében, kérem! És? Azóta ugye tudjuk, hogy egyáltalán nem forradalom volt. Sőt, a szemünkbe hazudtak. És nagyszerűen be is dőltünk akkoriban. És azóta is mi mindent láttunk, látunk még a tévében, olvasunk a neten, s mi mindenről hallunk még bejelentéseket...? Jut eszembe egy másik példa: éppen 9/11. Amiből a bin Laden hisztéria is indult - meg eleve az újabb amerikai akciók. Amelyek a "terrorellenes harc" fedőnevű, legújabb amerikai kommunikációs és manipulációs stratégia nyitányát jelentették. Nos, 9/11-et is elképedve néztük annak idején a képernyőkön, szentül és pontosan tudva, hogy mi zajlik ott. Csak szólok: még ma sem, azóta sem tudjuk, hogy mi zajlott. Csak azt, hogy nagyon nem a hivatalos változat szerinti események.

És ezzel épp vissza is értünk a bin Laden témához. Joggal feltételezhetjük, hogy nem az az igazság, vagy nem a teljes igazság az, amiről a bejelentés szólt. Az a médiakampány része csupán. Mi történhet akkor valójában? Erre már nehezebb válaszolni. Szerintem az, hogy stratégiaváltás van az USA-ban, s kampány is. Tíz évvel a terrorfenyegetettség-doktrína és a bin Laden-mumus kitalálása, a vonatkozó stratégia gyakorlatba ültetése után revideálniuk szükséges a dolgot. Egyrészt azért, mert kifulladóban volt már, másrészt azért, mert az USA még mindig nem tudta visszafogni azt a folyamatot, amelynek nyomán csökken a befolyása a világban. Tehát újítani fognak, finomhangolásokat végeznek. Ezért a "terrorellenes harc" forgatókönyvén is frissíteni kellett. Nem beszélve arról, hogy "eredményt" kellett már felmutatniuk. Ja, és még valami: közeleg az amerikai elnökválasztás. Obama is nemrégiben jelentette be, hogy újra jelöltetné magát. Sőt, minden idők legnagyobb és legdrágább választási kampányára készül. Úgyhogy egy bin Ladent lelőttük szerű bejelentés nagyon érett már. Bush is ezt művelte annak idején: addig ijesztgette az amerikai népet, amíg a nagyrésze megijedt bin Ladentől, meg az egésztől - majd Bush előjött azzal, hogy ő, éscsakis ő képes eredményesen védeni az istenadta népet. Meg is nyerte a választást akkoriban ezzel...

Tehát az USA most kidobta eddigi kabalafiguráját, lesz majd másik.

És még mindig van valami. Nemcsak én mondom, hanem biztonságpolitikai szakértők is azonnal arra hívták fel a figyelmet a nagy bejelentés után: még ha létezett is volna bin Laden, a megölése akkor sem változtatna sokat semmin. A terrorista csoportosulások ugyanis nem egyetlen szervezetet jelentenek, amit nem egyetlen személy (nevezzük utópisztikusan bin Ladennek) vezetett. Még maga az al-Kaida sem így szerveződik. Majd hülyék is lennének... Ilyesmi csak a filmeken van: azok forgatókönyvei szólnak végtelenül leegyszerűsített szerveződésekről, amelyeket heroikus küzdelem árán a jófiúk lefejznek, erre a többi rosszfiú elmenekül, s megjavul. A hősöket pedig pajzsra emelik. Aha: főleg ez utóbbi a propaganda célja.

Valójában azonban al-Kaida és az összes többi terrorszervezet sem egy igazi szervezet. Az al-Kaida is csak egyfajta gyűjtőnév. Távolról sem centralizált, hanem nagyonis változó, számos országban eltérő formában van jelen. Úgyhogy azt a szöveget sem érdemes elhinni, hogy egy személy állítólagos megölése előrelépés lenne a terrorizmus elleni harcban. Imázsgyakorlatnak jó, másra aligha.

Nos, dióhéjban ennyi a nap szenzációs híréről. Nem robbant olyan nagyot a dolog. Kivéve egy helyet: a médiát. Amelyik mindig kész az ilyesmiket még nagyobbá felfújni - függetlenül attól, hogy amivel eteti a fogyasztókat, az igaz, vagy hamis, vagy hamisságokkal óriásivá dagasztott kicsi igazságmag. Ám a médián kívül, a képernyőkön túl, azaz a világban elmaradt az óriási megkönnyebbülés - akárcsak az állítólagos bin Laden megölésének esetére állítólag bejelentett atomrobbanás. Bár még mindig borzonghatunk. Mert terrorizmus azért valóban van - létező és veszélyes jelenség. Ahogy az ezt meglovagoló népbutítás is. Ez utóbbinak a továbbéltetése végett ezt a bin Laden-játékát most másra kellett cserélnie az USA-nak. És ezt is szépen, látványosan, a maga számára imázsépítően tette meg, naná. Na bumm! És akkor mi van? Sőt: bumm egyáltalán? Kötve hiszem.

A terrorfenyegetettség persze marad. Ősidők óta létezik, hogyne, s sosem tudjuk, hogy mikor és hol csap le. A jövőben sem. Ám a kamufenyegetettség szintjét is emelni kellene azért. Ez is egyre súlyosabb.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr722871159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rianna 2011.05.02. 21:24:44

én azon csodálkoztam, hogy a folyamatosan hiszteroid hírtévék nem csaptak le az atombomba témára. Tatoiu, valaki, fel kellett volna hozza a témát:)))
az összeesküvés-elméleted nekem kicsit sok, de lehet, hogy hülyülök, ahogy öregszem.

rianna 2011.05.02. 21:32:18

ez vicces , hogy oldalt látom a hozzászólásom a friss topikok között, de te még nem engedélyezted a megjelenést:D

rianna 2011.05.02. 21:33:29

na jó, hol kell elnézést kérni? *blush*

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.05.03. 00:41:07

@rianna: Nem gond. Néha vacakol itt a rendszer és késleltet mindent. :) De sosem tiltok le semmit.

Amúgy nem összesküvés-elmélet ez, ilyesmiről nem beszéltem. Ellenben nagyon kemény és összetett és jéghideg stratégia, precíz kivitelezéssel. 9/11-től errefelé tart ez - ha ezt a témasort vizsgáljuk.

És persze nem azt mondtam, hogy ez van és kész. Hanem azt, hogy határozottan ez van - szerintem.
süti beállítások módosítása