Blogosz

MESE NINCS.

Bocsánatot kérek

2011. szeptember 11. 23:31 - BlogoszEditor

 

Már megint irreleváns dologból fabrikált témát, sőt, ügyet, sőt, közügyet, sőt, nemzeti ügyet a... na micsoda? Persze: a politikum. Hiszen ez utóbbi az, amelyik állandóan ezzel operál: teljesen mellékes kérdésekből politikai tőkét, mindig valakiből ellenséget, akitől majd ők jól megvédenek és/vagy akit ők majd jól móresre tanítanak, példásan. Szánalmas.

Ezúttal Kertész Ákos Kossuth-díjas íróról van szó, aki valóban dühös, sőt - szerintem -vadulós nyílt levelet jelentetett meg pár napja az Amerikai Népszavában. Ebben főleg az ottani közlési lehetőségének beszűkülése miatt aggódik, de annyira, hogy indulatosan kitér közben más témákra is. Elolvastam a teljes levelet - és kérem, akit érdekel a téma, az most olvassa el maga is, ezen a linken, aztán megyünk tovább.

Na? Hát, eléggé begurulhatott, el-elvetette a sulykot - szerintem. És akkor mi van? Abszolúte semmi. Vagy ha igen, akkor hadd lássam azokat, akik soha nem szokták elvetni és sosem dühösek, közéletice! Továbbá én speciel nem is mindenben értek egyet vele (sőt, mivel ő baloldalinak mondja magát, eleve az alapállásunk sem ugyanaz). És akkor is mi van? Abszolúte semmi. Vagy ha igen, akkor már megint valami monolitikus rendszer van Magyarországon (meg a fejekben). Ugyanakkor kemény igazságok is vannak a levelében -szerintem. Például a jelenlegi túlhatalom kialakulásáról, a baloldal ehhez nyújtott önmegsemmisítő apportjáról, és igen, a magyarság egyes kollektív vonásairól is. (Az persze más kérdés, s az egyik gondolati gumicsontom is, hogy eleve léteznek-e olyanok, hogy nemzetiségi alapú "kollektív vonások" - de most ne bonyolítsuk, mondjuk fogadjuk el itt és most, hogy léteznek.)

Szóval Kertész Ákos elmondta, hogy egy pár dologban mi van - szerinte. Én meg itt leírom, hogy mi van - szerintem. Szerintem ezt a "szerintem" szót kellene gyakrabban használni. Vagy legalább gondolni rá, megnyilatkozásokkor. De persze vannak, akik nemhogy nem teszik ezt, hanem ellenkezőleg: egyenesen letéteményesei magának a totális, egyféle és univerzális igazságnak - meg hordozói, meg osztói. Őket hívjuk pojácának - más néven politikai szereplőknek. 

Úgyhogy persze ezúttal is jött egy pártocska, amelyiknek már alig van témája a kocsmai szintű hőzöngés-retorikájához, s máris megragadta ezt a nyílt levelet - majd a jó öreg módszerrel kiragadott belőle egy részt, ami fölött elkezdett visítozni és hörögni. Hát persze, hogy a nemzet hülyegyerekéről, a Jobbikról van szó - s persze, hogy a magyarság egyes vonásaival kapcsolatos részt ragadta ki a Kertész Ákos magánvéleményét tartalmazó nyílt levéből. Tessék, kész is a műbalhé. Majd a Jobbik, az jól megvéd minket. Mert veszély van. Megint. Mindig vagyis. Persze ezt is ők vették észre. Még jó, hogy szóltak időben. Legalább lehet egy újbb jó kis boszorkányégetést tartani a főtéren, az unatkozó középkoriak elkápráztatására.

És persze annyira védenek minket, hogy a Fideszig mentek az "üggyel". Meg Tarlós István budapesti főpolgármesterig. Tőle azt kérték az író valóban kemény szavain mélységesen felháborodott, amúgy pedig ugye erkölcsi tartásuktól, mértéktartáukról, kulturáltságukról és mérsékelt, valamint cizellált vonalvezetésükről ismert, bársonyos-selymes jobbikosok, hogy vonja vissza Kertész Ákos díszpolgári címét. A Fidesztől pedig azt várja az író erős megfogalmazásain megütközött, közismerten finom belső kidolgozottságú, galamblelkű, nyitott, ámde érzékeny lelki világú csőcselék párt, hogy Kertész Ákos összes állami kitüntetését vonják vissza.

Az. Persze. Hát na: látszik, régóta látszik, hogy a Fidesz igen nagymértékben, már a válaszások után semlegesítette a Jobbikot, elvéve tőlük a kedvenc játékaikat, a fő témáikat - azok egy részét simán megoldva, a többit (a nagyobb hülyeségeket) meg egyszerűen kidobva a felejtés szemétdombjára. Úgyhogy a Jobbik mostanság reszelgetheti a körmét - s unalmában-kínjában néha fabrikál magának ilyen "témákat", "botrányokat". Éberen őrködik. Ja, ja: a maradék szavazatai fölött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannak, akik feltrancsírozzák, vannak, akik felzabálják. Nekem ez a reklám tetszett a legjobban az egész ügyben, itt, jobbra. Az Amerikai Népszava honlapján Kertész Ákos eredeti levele, tőle jobbra pedig: "Hungarian Meat Market"...

Amennyiben netán a Fidesz tényleg arra az őrültségre ragadtatná magát - és azért mostanság ez nem teljesen idegen tőle, de ennyire azért még mindig nem szállt el magától -, hogy egy nyílt levél miatt (legyen az akármilyen hisztis) állami kitüntetéseket vonjon meg, azzal persze nagyban igazolná azt, ami éppen Kertész Ákos szóban forgó levelében áll. Hogy kisstílű, pitiáner, fennhéjázó, önnön orránál messzebb nem látó, satöbbi fajta a magyar, s tényleg menjen már az ördögbe - mert máshova úgysem fog eljutni a saját nagy sötétségében botorkálva. Nem beszélve arról, hogy ha a Fidesz belemenne ebbe, s megint "megvédene" minket az ilyen "nemzetellenes elemektől", még "meg is büntetve" az illetőt, akkor lényegében ismét a szólásszabadságtól "védené meg" az országot. Amitől egyre inkább védi amúgy.

De úgy saccolom, ez a "botrány" most talán inkább el fog ülni. Pedig amúgy látható, hogy egy egész sorozat, egy trend, egy politikai cirkuszi műsorfolyam egyik újabb része ez a hőbörgés is.

Valaki írt egy nyílt levelet. Amiben a - szerintem - dühös túlzások mellett olyasmi is bőven van, amin nemcsak elgondolkodni lehet, hanem ha az nem megy, vagy nem lenne produktív, akkor akár felháborodni is. Megesik az ilyesmi. Lényegében úgy, ahogy van hétköznapi dolog az egész. Meg vitatkozni azon, hogy a magyarság kért-e bocsánatot a Holokausztért, vagy inkább Kertész Ákos kérjen bocsánatot azért, amiért megszületett... Pff! Ugyan! Már bocsánat: nemhogy nem mindenki nemzetellenes, aki nem az uralkodó trend és hatalmi elit retorikája, érdekei, gondolkodásmódja, akármicsodája szerint beszél, hanem épp az ilyen torz gondolatok, a kiszorítósdi, a teljesen hamis ellenségkép erősítése miatt egyre fontosabb lesz - szerintem - az, hogy egyáltalán halltszanak-e más hangok. Evidencia ez. Kár is rá szót vesztegetni, hogy úgy mondjam.

Most látom: én meg közben írtam róla egy ilyen hosszút. Én kérek bocsánatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr673219657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kormányzat: Kertész kérjen bocsánatot 2011.09.12. 19:16:01

Bocsánatkérésre szólította fel a kormány Kertész Ákost az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levele miatt. Amennyiben nem kér bocsánatot, úgy a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra - jelentette ki Halász János államtitkár.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása