Blogosz

MESE NINCS.

2011. október 28. 18:20 - BlogoszEditor

 

Na, most arcoskodhatnék itt, adhatnám a nagyot, hogy én előre megmondtam, megírtam. De minek? Sőt, nem tagadom: bár sejtettem, hogy nem lesz rendben a népszámlálás, épp ekkora mérvű káoszra nem gondoltam egy percig sem.

Igaz ugyan, hogy tulajdonképpen kilenc év lett volna az előkészületekre, de ne felejtsük el, hogy ez Románia. Úgyhogy még most sem véglegesek a népszámlálás alapszabályai sem, dacára annak, hogy javában tart, sőt, mindjárt vége is. Illetőleg az is lehet, hogy vége sincs, mivel a kormány épp ma tárgyal arról, hogy esetleg kitolja az összeírás lezárásának határidejét. Ám akárhogy is dönt végül, azt már egyértelműen kijelenthetjük: a népszámlálás adatai irrelevánsak lesznek. Hiszen maga a népszámlálás is hiteltelen módon zajlik.

Nézzük át röviden, melyek azok a legsúlyosabb gondok, amelyekről eddig tudni lehet.

Itt van ugye az, hogy miként kell eljárni a nemzetiség, az anyanyelv és a vallás regisztrációjakor. Mint ismeretes, ezzel kapcsolatban már eleve félretájékoztatták az összeírást végzőket, ráadásul sok számlálóbiztos maga is igyekszik manipulálni, ahol tud: vagy a megkérdezettet, vagy a nyomtatványba bevezetendő adatot. Aztán itt van az, hogy az égvilágon senki, egyetlen felelős sem tud magyarázatot adni az alapkérdésekre: miért önkéntes ezen adatok szolgáltatása, miért nem egyszerűen kötelező, illetőleg akkor viszont miért kötelező a személyi szám (CNP) megadása? Főleg, hogy ez utóbbival kapcsolatosan is azt nyilatkozták még pár napja, hogy nem kötelező... Továbbá szerintem abnormális az is, hogy a nevet is be kell vezetni a nyomtatványokba. (Magukra A polgáraikra valamit adó államokban a népszámlálás névtelenül megy.) Az is jellemző, hogy a számlálóbiztosok egyes városok egyes negyedeibe nem is mernek bemenni: a külvárosokban bűnözők fenyegetik őket, a luxusnegyedekben pedig szintén többnyire bűnözők testőrei állják útjukat. Eddig Bukarestből erősítették ezt meg, de Romániát kicsit is ismerve nagyon jól tudjuk, hogy ugyanez a két véglet a legtöbb településen. Nevetséges továbbá az is, hogy interneten nem lehetett kitölteni eddig az íveket - ám menet közben, azaz épp ma úgy döntöttek, hogy mégis lehet. De a gyakorlat azt mutatja, hogy mégsem. Ha ugyanis egyáltalán elérhető ez a honlap, akkor onnan letölthetőek az adatlapok - ám azokat kézzel kell kitölteni, majd személyesen, postán, faxon, vagy beszkenelve, mailen visszajuttatni. És még külön be is szólni utána, bejelentve, hogy a netes megoldást választotta az ember. Ráadásul ez végül csak Bukarestre érvényes. További csemegék Bihar megyéből érkeznek: a Prefektúrán ma az hangzott el, hogy egyes számlálóbiztosok szándékosan hamis adatokat jelentenek az összeírás menetéről. Attól tartanak ugyanis, hogy ha "túl gyorsan dolgoznak", akkor nem kapják meg a népszámlálás végéig, minden nap az ötven lejes illetményüket. Ami egyébként butaság, mivel az illetmény törvény szerint jár, a folyamat végéig, minden napra, akkor is, ha a kérdezőbiztos már végzett a munkával a saját körzetében. Tehát nemcsak a munkájuk kereteivel nincsenek tisztában, nemcsak azzal nincsenek eléggé közeli ismeretségben, hogy mit kellene tenniük a népszámláláskor, hanem a saját magukra vonatkozó szabályokkal sem.

És az egésznek a tetején ott van egy kis rumos meggy: az egyik főszereplő, azaz Vergil Voineagu, a Román Statisztikai Hivatal elnöke, aki a teljes káoszba fulladó népszámlálás teljében tökrészegen próbál nyilatkozni az egyik tévéadónak az alapkérdésekről. Itt megtekinthető a videó - amely annyira tökéletes képi metaforája az egésznek. Az országnak a metaforája pedig az, hogy Voineagu még másnap, azaz ma is hivatalban van. Sőt, ma is nyilatkozott. Igaz, ezúttal józannak tűnt. Ám egyetlenegy kérdésre sem tudott értelmezhető választ adni.

Ne legyenek illúzióink: ez a népszámlálás egyszerre elcsalt és elszerencsétlenkedett.

Tehát most kábé tíz évig igazán nem fogjuk tudni, hogy hányan vagyunk, milyen körülmények között élük, satöbbi. Így még könnyebb az aktuális hatalomnak visszaélni, és "friss, hivatalos adatokra" hivatkozni, azok alapján azt tenni, amit akar.

Csak összehasonlításképpen: néhány hónapja az állatok összeírása zajlott - sokkal, de sokkal zökkenőmentesebben. Igaz, azokat az adatokat kevésbé kell manipulálni. És a különbség körülbelül ebben ki is merül.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr873336726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaqukk 2011.10.31. 10:02:44

So.Igaz a hír.Îngrijorarea noastră are un răspuns. Megkaphatjuk, egyenes adásban az INSane vezetőjétől, ahogy ő fogalmaz, „ în foarte direct”.Populaţia” stabil(it)ă” (îşi) poate pune întrebările ştiinţifice la call center.Például hogy hány számból tevődik össze a nemzeti hovatartozás kódja.Persze mindezt írásban is.Ad literam.La mulţi ani, la dezbaterea ştiinţifică!Címkék: etnie,cetăţenie,wc în curte,call(sunt în rază).
süti beállítások módosítása