Blogosz

MESE NINCS.

Nemzethalál: van idő élni

2011. november 04. 10:44 - BlogoszEditor


Kihal a magyarság 3014-re - ekkorra eltűnik a Föld színéről az utolsó magyar nemzetiségű is. Ez is szerepel az ENSZ tanulmányában - amely a Fenntarthatóság és méltányosság: egy jobb jövőt mindenkinek címet viseli. Más nemzetiségek is kihalnak, eltűnnek persze - vannak, amelyek előttünk, vannak, amelyek utánunk.


Mi több: szerintem fölösleges emiatt izgulni. Ugyanis természetes folyamat ez is. De persze attól – nekünk – nem jó.


Ám igazából valami más jutott eszembe erről a hírről. A rosszemlékű Petru Filip, Nagyvárad volt polgármestere. Aki a városbeli magyarság egyes törekvéseire reagálva egyszer – még polgármesterként – valahogy így fakadt ki: „Mit akarnak egyáltalán itt a magyarok?! Kétnyelvű feliratok, kétnyelvű adminisztráció, jogok, ugyanmár! Minek? Hiszen néhány évszázad kérdése és úgyis teljesen eltűnnek innen”. Meg beugrik még, hogy a város jelenlegi elöljárójáról mit mesélnek egyes közeli munkatársai. Ilie Bolojan így szokott néha kérdezősködni – igaz, ő jobbára inkább értetlenkedve, érdelkődve, csak árnyalatnyilag elítélően - egyes olyan politikus kollégáinál, akik magyar ügyekkel kufárkodnak: „Minek nektek annyi tábla, emlékmű, miegymás? Minek kell lépten-nyomon bizonygatni, hogy itt vagytok és itt voltatok?”


Hát, nem tudom: én igazából nem azt látom ebben az egészben, hogy kihalunk. Hanem azt, hogy van még kábé ezer év addig. (Már ha egyáltalán releváns ez az ENSZ-jelentés. Nálam ugyanis az ilyesmi már eleve fennakad a hírszűrőmön, s átkerül abba a kategóriába, ahol a kis színes hírek vannak. S ezek ugye nem mindig mérvadóak, nem is fontosak. Tölteléknek jók. Akár az ilyen tanulmányok jelentős része. Sacc. De legfeljebb egy lehetőség, az épp tapasztalható – ám változó – trendek alapján, semmi több.)


Szóval azt hiszem, elég sok ez az előttünk álló ezer év. Gondoljunk csak arra, hogy az elmúlt százba - sőt, az elmúlt ötvenbe, vagy épp huszonkettőbe - is mi minden belefért, végtelennek tetsző folyamatokkal, berendezkedésekkel, majd mindezeknek a változásával.

Szerintem végülis egészen jó hír a ránk vonatkozó rész az ENSZ-jelentésből. Nemhogy demotiváló lenne, egyenesen motiváló. Hogy ezer év múlva – esetleg – kihalunk? Ez – meg a többi hasonló jóslat – érv lenne arra, hagy hagyjuk már az egészet? Számomra épp ellenkező érvnek tetszik ez: még legalább ezer év van, úgyhogy semmi sincs veszve. Jól kiélhetjük még magunkat a nemzethalálig.

Hacsak önként nem akarjuk jóval hamarabb lehúzni a rolót. És hát nem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr673352719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaqukk 2011.11.04. 12:13:10

Könyökvédőket a ’sut’ 1-es , szemellenzőket a ’szeg’ 2-es kapunál kérjük leadni. Ami belefér.A buli az E szárnyban , 21 órától.
süti beállítások módosítása