Blogosz

MESE NINCS.

Számokban a kultúráról. (Pontosabban: Kulturáltan a számokról. De mindegy, ugyanaz.)

2011. december 16. 08:29 - BlogoszEditor

 
"Szatmárnémetiben az idei évben 750 kulturális eseményt szerveztek, melyen 174 882 személy vett részt, mondta Ilyés Gyula polgármester. 2011-ben kultúrára 7 125 267 lejt költött az önkormányzat." Így szól a hír.
 
Ó, igennn! Olyan szép, amikor így mérik a kultúrát. Olyan kulturált.
És három talicska szellemiséget is rendelt az önkormányzat. Amit a főtéren borítottak ki, a kulturáltak nagy örömére, akik tapicskolhattak benne, amíg meg nem kötött.
Továbbá - a tervek szerint - jövőre tizenöt méternyi, közepes méretű, piros színű kötetet kap a könyvtár. A beszállító egy jónevű cég, amelyet a sógor alapított és a koma vezet. De az is lehet, hogy átfestik a már meglévő köteteket, mer úty ócsóbb a kútúra. Meg akkor nem kell ott annyit pakolászni sem.
Az olvasóteremben meg lehet majd enni jó tokaszalonnát, vereshagymával – mer nemcsak a sok gőgös felkapaszkodottnak jár az a kultúra, hanem az egyre dagadó néptömegeknek is, na azér, amíg oda nem suhintok mán.
A színházzal kapcsolatos tervek még nem nyilvánosak, de annyi kiszivárgott, hogy drasztikusan csökkentik az helyek számát – így gyakrabban lesz teltház.
A filharmóniánál ugyanezt úgy próbálják elérni, hogy a zenészek hangszerek nélkül lépnek színpadra.
 
Statisztikusoknak a belépés ingyenes – ám kötelező. Minden kulturális eseményre – de főleg minden olyan harsány, lilás-rózsaszín izére, amire rá lehet húzni, hogy kulturális. Még ha egy kicsit hülyén is áll rajta és nagyon szorítja...
 
Ilyenformán csak a múlt héten a városban 42 statisztikus járult hozzá a kultúra felpezsdítéséhez.
Váltásban összesen 125.643 betűt olvastak el, hunyorítva 1,4 színdarabot tekintettek meg, alfában, 0,3 komolyzenei koncerten voltak jelen fizikailag, 14 jazzkoncerten figyelték, ahogy jóhéhányan arra összpontosítanak, hogy ne mocorogjanak a széken, miközben az órájukat próbálják titokban megnézni, továbbá 57 könnyűzenei koncerten söröztek. Emellett 31 kötetbemutatón gondolkodtak el a lét hiábavalóságának, valamint a papír fűtőértékének összefüggéseiről, a nyomdaköltségek felette alacsony voltának viszonylatában, 12 képzőművészeti alkotást nem értettek (8-at meg igen, azok viszont nem tetszettek nekik, volt egy jó is, de azt tévében látták, valami reklámban). Jártak 3 filmvetítésen, élveztek 2-t, de ott meg nem volt fűtés, úgyhogy pocsék volt végivacogni, inkább le kellett volna tölteni.
A különítmény összesen 378 olyan nagyszabású fórumot is meglátogatott, ahol a három-három résztvevő a kultúráról cserélt eszmét (a megnyitóbeszéd elhangzása után általában minimum egyikük diszkréten le is lépett, de volt, hogy mindannyian), azzal a céllal egyeztetve a kultúráról, hogy visszaigazolhassa az erre kapott támogatás felhasználását, s aztán siessen megnézni, hogy épül az új háza.
Statisztikusaink jelen voltak továbbá a Sok évnyi politikai szolgálatainkért cserébe kaptunk végül jópár marékkal a közpénzekből, s önigazolásként összedobtunk valamit, amiben a haverjaink szövegeit közöljük, hogy mégis legyen valami a papírra nyomtatva, ha már arra hivatkozva utalják az illatos  zsét című kultuális periodika legújabb számának bemutatóján. A rendezvényen Szerencsétlen Flótás játszotta el gitáron azt a két saját szerzeményét és azt az egy lopottat, amelyeket mindig el szokott, mindenütt, majd felolvasták a tartalomjegyzéket annak a 6 résztvevőnek, aki mindig részt vesz. A másik két néző, aki újonc volt, még Flótás fellépése közben váratlanul megöregedett és meghalt. A kultúraszeretők számaránya tehát stabil maradt városunkban.
 
Felkerestek még megbízottaink 2 kulturálisdíj-átadó gálát, ahol összesen 4 politikusbűnöző adott át elismeréseket 24, általuk kitartott kultúrbűnözőnek. Elismerésben részesült még 3 meglepett ember is – mert maradt még 3 plakett és nem akarták kidobni a szervezők. Különdíjat kapott a város bolondja, aki az égvilágon minden kulturálisnak nevezett eseményen részt vesz, és mindegyik tetszik is neki, mert olyan, de olyan kulturális, hogy wáuu. A keresztapa a következő szavakkal méltatta a különdíjast: „Önt mindenütt ott látni, nem válogat, és minden be is jön Önnek. Vagyis Ön vagy boldog, vagy hülye. Habár a kettő gyakorta együtt jár. (Mégis azt feltételezem, hogy talán boldognak nem is boldog, hanem csak  – de ezt már nem mondom ki, na.)”
 
Megállapították továbbá szakértőink, hogy városunkban egy hét alatt 8 nagy művész összesen 3,4 értelmiségit, valamint 156 álértelmiségit, 26 szökésben lévő családanyát és 58 határesetet tapogatott le, a fellépések, bemutatók, megnyitók utáni műmájerkedések alkalmával - 69 százalékukat még aznap este az alkotó szellem fizikai mélységeibe röpítve a hotelszobában, vagy a ruhatárban, a többieket pedig várólistára helyezve. A kultúraszerető közönség soraiból összesen 11%-nyi kezdeményezte maga azt, hogy bioszkennelésnek vesse őt alá a csodálatos, ám jaj, mégis fantasztikusan emberarcú művész. Ugyanez az arány kis művészek esetében: 1148/2546/397/295, illetőleg 32%.
Az alkotó géniuszok átlagosan 34 új telefonszámot írtak be készülékeikbe, hiszen úgyis jönnek még, s kell pár rajongó callgirl.
A várható kulturális következmények szerint vagy a kultúrát már az anyatejjel magukba szívók száma fog nőni, vagy az abortuszoké és/vagy a válásoké.
Magának a kultúrának a szintje a prognózis szerint nem változik, csak elő kell rángatni a sarokból, le kell mosni és ki kell szellőztetni.
 
Szakértőink továbbá egy hét leforgása alatt 12.786-szor gondoltak arra, hogy ha a városnap végre egyszer eljön, lesz pacalleves, amire igen sokan ellátogatnak majd. És ha fellép a playbackkirály Borzasztó és a Cikik, akkor a látogatottság is úgy megugrik majd, hogy az adatok az égbe szökkennek, a polgármester pedig az év végi összesítés ismertetésekor – egy kicsit még mindig sültkolbász szagú zakóban – esment korrekt kis számadatokkal mondhatja el, hogy, na, vótak valamik, oszt jóvan, maraggyámá, te kultúra, így is annyit költöttünk rád, nízzed, úgyho hallgassámán.
 
Az önkormányzat által delegált statisztikusokat egyébként elkísérte két ember is. Ők azt jelentették, hogy a városban a vizsgált egy hét alatt három érdekes, jó kulturális esemény is zajlott, kitűnő volt. Csak az nem esett bele a szórásba. Meg hülyeség is. Sem enni nem lehetett azokon, sem menőzni, sem tapizni, de még céltámogatásokat ellopni sem. Úgyhogy az ilyen vadhajtások lenyesése, az ilyen devianciák helyrepofozása, az ilyen amatörizmusok felszámolása a 2012-es év kulturális stratégiájának prioritása.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr283467874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása