Blogosz

MESE NINCS.

Nemzeti minimum

2012. április 02. 14:20 - BlogoszEditor

 

Szóval tényleg több volt a dologban, mint amit a látszat mutatott: lemondott végül Schmitt. Pá.

Már csak azért is mennie kellett, mert bizonytalanságban tartotta a magyarságot. A határon túliakat is. Például pénteken koraeste - amikor még csak készülődött a néhány órával később adásba kerülő tévés interjúja, s mindenki azt találgatta, vajon távozik-e, bejelenti-e végül a lemondását, vagy sem - fogadást ajánlottam kicsiny társaságunkban, ahol épp voltunk. Hogy aznap este a távozását, vagy a maradását jelenti-e be. Szinte mindenki azt mondta, a lemondását fogja, már biztosan nem marad, nem teheti meg, ilyen nincs. Én meg egy-egy láda sört mondtam tétnek, arra, hogy biztosan a maradását fogja bejelenteni. Ez utóbbi lett.

Ám - sajnos - végül nem kötöttünk fogadásokat, csak beszélgettünk a dologról. Pedig most lenne vagy 4-5 láda söröm.

De vajon ma is lenne-e még? Nem mintha ennyi idő alatt megittam volna az egészet. Sokkal inkább az, ugye, hogy ma meg bejelentette a lemondását. (Igaz, a végül meg nem kötött fogadások csak a péntek estére vonatkoztak volna, úgyhogy a súlyos etikai kérdések máris meg vannak oldva, a ládányi malátaszörpök maradnának - de akkor is...)

Szóval ilyen mérvű hintáz(tat)ás már önmagában is ciki. Ám nagyonis jellemző volt az államfőre. És a mögötte álló gólemre. Persze az van, hogy közben mérték, figyelték, kihatással lesz-e a botrány a Fideszre, a kormányzatra, vagy Schmitt viszi el az egészet (esetleg még őt magát is sikerül végül kimosni az egészből - mert erre is készültek forgatókönyvekkel). Arra utal minden, hogy a kezdeti szakaszban, majd később is, egészen a múlt hét végéig azt mutatták a felmérések, hogy a kormányzat és a kormáynpártok megúszhatják a dolgot. Úgyhogy Orbán időt adott Schmittnek. És lehetőséget, hogy hivatalban maradjon. Ezzel azonban nem halt el az ügy. Az ellenzék tovább vitte. És végül elérte volna, hogy a parlamentben is téma legyen a tolvaj államfő, akit a Fidesz védelmez. Ráadásul maga Orbán pártja sem volt egységes abban a tekintetben, hogy engedjék-e maradni az ő Pali bácsiját, vagy ez már így is sok, s azonnal radírozzák ki. Meg közben a nemzetközi hangok is egyre kuncogóbbak lettek. Úgyhogy a miniszterelnöknek és a stábjának egyre több szájat kellett volna befogva tartania, párton belül és kívül is - miközben egyre erodálta volna őket az egész skandalum. Mindemiatt vélhetően már a mérések is azt mutatták vasárnap estére, hogy a helyzet tarthatatlan, az álamfő megtarthatatlan.

Nos, valahogy így alakult az, hogy ma mégis lemondott az elnök, aki előzőleg közölte, hogy juszt is marad.

Amennyiben jelképes ügynek és/vagy erkölcsi, elvi kérdésnek fogjuk fel az egészet, nagyszerű, s méltóképp rendezve van, itt vége is. A nemzet győzött, az imposztor meghátrált, éljen!

Ha politikai kérdést látunk benne, az van, hogy Fidesz végül a saját szempontjából jó döntést hozott. Még időben felfogta, hogy úgy minimalizálhatja a veszteségeit, ha egyszerűen győz. És győzött. Ráadásul ugyanígy győzött az ellenzék is, az összes párt külön-külön, amelyik a csaló, tolvaj, miegymás távozását szorgalmazta. Mindegyik párt hátát elismerően lapogathatják most a saját szavazói. Ez az, fiúk, ügyesek voltatok, igenn! Ám szerintem ebből is a Fidesz jött ki végülis a legjobban. Mert az utolsó lehetőséget kihasználva lerázta magáról a kényelmetlenné vált bábot (azért majd elmenti valahova, nem kétséges), s ezzel most ugye nemcsak megszabadult a tehertől, hanem tetszeleghet a becsületes, a bátor, a cselekvő, a népakarat előtt meghajló erő szerepében is. Pedig csak a minimumot teljesítette. Azt is nagy nehezene, sokat méricskélve és mélregelve. A nemzeti minimumot, hogy stílusosak legyünk.

Ilyen vonatkozásban azonban az ügynek még nincs vége. Illetve vége van, csak egyből generálja a következőt. Természetesen az a folytatása, hogy kit talál most a Fidesz Schmitt helyébe, milyen báb jön.

Hát, lényegében mindegy. Elnök, igazi államfő úgysem lesz továbbra sem. Nekem ugyanúgy hiányzik Sólyom László, mint akkor, amikor a gerincessége miatt ejtették és Schmittet ültették a helyébe. A söröket meg jobb is, hogy nem osztottuk ki. Rossz ízűek lennének - épp amilyen ez a felemás magyar győzelem is.

Szólj hozzá!
Címkék: sör báb gerinc

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr324356090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása