Blogosz

MESE NINCS.

Lehet-e magyar polgármestere Nagyváradnak?

2012. április 11. 21:15 - BlogoszEditor

 

Lehetni lehet, de nem lesz. Mivel már alig lehet. Úgyhogy végülis elvileg lehet, gyakorlatban nem. Lényegében ennyi, kész.

De azért még mondok pár szót erről.

Szóval az van ugye, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt ma bejelentette: ők is önállóan indítanak polgármesterjelöltet Váradon, Zatykó Gyula személyében. Az RMDSZ meg már pár napja tudatta: ők Cseke Attilát indítják. Úgyhogy - tyuhaj! - végre lesz verseny Váradon is. Legalábbis ez a látszat.

Igazi versenyről ugyanis nincs szó. Legfeljebb - ha a legnagyobb jóhiszeműséggel élünk - annyiról van itt szó, hogy mindkét szervezet azért indít polgármesterjelöltet, mert egyrészt így többen szavaznak a tanácsosjelölti listáikra is, másrészt meg felmérhetik, melyiknek mekkora a támogatottsága. Mert arról nincs szó, hogy a polgármesterjelöltjeik közül bármelyik komolyan nyerhetne. És mégis van, aki ezzel hülyíti a saját szavazóit. A másik oldal pedig más módon ügyeskedik. Nézzük.

Idén először egy fordulóban választunk polgármestert. Aki a legtöbb szavazatot viszi, az nyert. Márpedig Nagyváradon messze vannak már azok az idők, amikor a magyar nemzetiségű jelölt az akkori kétfordulós rendszerben minden alkalommal első lett az első fordulóban - aztán meg mindig kikapott a román jelölttől a második körben. Ha az erőviszonyok lakossági számarányok most is olyanok lennének a megyszékhelyen, mint akkoriban, akkor ugye most ugyanerre lehetne számítani: az első - és immár egyetlen - fordulóban nyer a magyar és puszi. 

Csakhogy azóta sokminden változott. Már nincsenek igazából magyar jelöltek. Manapság már csak különböző pártemberek vannak - köztük egyesek történetesen magyar nemzetiségűek, mások más nemzetiségűek, de mindenki csak a saját pártját képviseli, nem a közösségét. Az is másképp cseng ma már, hogy "RMDSZ", mint annak idején, amikor szinte egységesen szavazott oda a magyarság. Sokat változott ez a párt. Meg a szavazói preferenciák és rétegződések is. (Bár ezzel együtt úgy gondolom, némi gondokkal esetleg a törvényhozási választásokon szembesülnek majd. Az önkormányzatin itt, a mi tájainkon egy jó kis szemfényvesztő, erős kampánnyal - hiszen minden kampány ilyen -, az összes szokott trükköt és gáncsot bevetve ismét elég jól szerepelnek majd. Maguknak persze.)

Összességében azonban egyre nő azok száma, akik egyszerűen nem szavaznak RMDSZ-es jelöltre. (Bár Cseke Attila váradi polgármesteri jelölése és Pásztor Sándor megyei tanácsi elnöki posztért való indítása jó húzás, mert a választók egy jó részében a frissítés, a fiatalítás, a háttérben álló érdekcsoportok változásának - merőben hamis - látszatát kelti.)

Emelett további fontos tényező, hogy egyszerűen elfogy a magyar lassan Nagyváradon is. A népszámlálás is kimutatta, hogy egyre kevesebben vagyunk itt. Tehát mire oda jutottunk, hogy végre csak egyfordulós a választás, már nem vagyunk annyian, hogy könnyedén mi döntsünk, s ne a románság válasszon magának polgármestert. És még egy faktor az, hogy a legesélyesebb jelölttel, Ilie Bolojannal sokan elégedettek ám. Úgyhogy magyar szimpátia-szavazatokat is kaphat. Továbbá az RMDSZ ellen szóló magyar protest-voksokat is.

Igazából összetett csoda (komoly magyar részvétel, egyetlen jelölt támogatása, a románság jó részének szavazástól való távolmaradása, s az urnákhoz járuló románok voksainak jelentősebb széttagolódása) egyszerre kellene ahhoz, hogy magyar nemzetiségű pártember kezére jusson Nagyvárad. Ez teljesen nem zárható ki, de inkább sci-fi a műfaja most.

Ám az RMDSZ persze most, ebben a kampányban is azzal hülyíti a választóit (többek között), hogy ha összefogunk, s mindenki egységesen, s egyetlen, sorsdöntő forduló, s blablabla, akkor aztán magyar uralom jön. Az EMNP meg azzal ravaszkodik, hogy kimondja: lényegében alig van esélye itt magyar polgármester megválasztásának. Úgyhogy - szinte bocsánatot kérnek miatta - ők is indítanak egy magyar jelöltet, szerényen, kulturáltan, ne hari, hiszen úgyis mindegy. És a jelöltjük mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján is sokszor ismételgették: ők igazán nem akarják rontani "a magyarság" (értsd: az RMDSZ) esélyeit, jaj, nem, semmi ilyen szándék, ők inkább együtt menetelnének, ha lehetne. Ez meg már nagyon furcsán hangzik. Főleg egy kampányban. Amolyan felkínálkozás a másik oldalnak. Amiből láttunk már párat.

(Amúgy Biharban eddig minden esetre így ment ez: az RMDSZ egyszerűen megveszi a számottevő ellenzékét, még amikor az épp csak növekedőben van. Van, hogy kivásárol a másik oldalról személyeket, van, hogy megkínálja őket posztokkal, ha átiratkoznak, van, hogy csak a kampányokban való passzivitásukat éri el. Mindegyikre voltak példák. Sőt, egyesek eleve azért kezdtek "ellenzékiként" politizálni az elmúlt években, hogy megvegyék őket. Ezúttal is megvan ennek az esélye, de most szervezettebb az "ellenzék", nagyobb, országosabb célokat követ, ráadásul a Fidesz is tolja, a saját érdekében - úgyhogy most nehezebb kilóra bevásárolni belőlük. Meg aztán tényleg került közéjük jónéhány becsületes - vagy legalábbis annak tűnő - arc is az utóbbi időben.)

Na. Úgyhogy magyar polgármester nem lesz. Mindegyik párt abban bízik, hogy a maga városi tanácsosi jelöltlistájáról tud majd minél több embert betolni a tanácsba, ha polgármestert is jelöl, s ilymódon erősebben, láthatóbban kampányol. Lényegében ennyi a tétjük.

Meg még annyi: ember legyen a talpán, aki képes bárkire is jó szívvel szavazni. Vagy vak legyen a talpán, aki nem látja, hogy sem lehetőség, sem alternatíva nem rejlik egyik erőben sem. Konjunktúralovaglásról szól a romániai magyar politika is. Ráadásul nagyon úgy tűnik, az EMNP, az RMDSZ és az MPP most a legtöbb helyen külön-külön megméretkezik az önkormányzati választásokon. Ebből kiderül majd, melyik mennyire erős, azaz melyik mennyire és mivel tudja zsarolni a többit a törvényhozási választásokkor. Az RMDSZ ellenpártjai épp azért jöttek létre, hogy megpróbálják erővel rákényszeríteni az majd az RMDSZ-t az összeborulásra - s annyit harapjanak ki a minden szinten kiépített hatalmából, a polip karjai közül annyinak a mozgatását vegyék át, amennyit csak tudnak. Ha meg az önkormányzati választások nyomán összességében nem jön össze a megfelelően erős zsarolási potenciál, hát istenem, akkor a saját kis politikai projektjeiket a saját pártjaikon belül viszik majd tovább. Az RMDSZ pedig ugyanaz a monstrum marad, amivé az elmúlt 15-17 évben lassan, de biztosan átalakult, s amely ugyanúgy térdel a magyarság torkán akkor is, ha "kiegyezik" az ellenpártjaival, némi politikai posztok elhódítása érdekében, s akkor is, ha nem.

Június 10-én tehát ismét választunk. Legalábbis sokan ezt hiszik (el).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr684386772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása