Blogosz

MESE NINCS.

Mi van itt?

2012. május 06. 21:38 - BlogoszEditor

Még nincs is kormánya - hiszen csak holnap szavaz a beiktatásáról a parlament -, mégis már másodszor kellett kormányátalakítást végrehajtania az USL-nek. Kezdetnek máris durva.

Először Victor Alistar miniszterjelöltet kellett visszahívnia a csapatából Victor Ponta kormányfőjelöltnek. Alistart ugyanis a kormánystratégiákért és a civil szférával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségre jelölte - eleve milyen szörnyű ez is. Hogy a civil szférával egy külön miniszter tartsa a kapcsolatot a politikum részéről. Már amennyire egyáltalán létezik még igazán civil szféra. Hiszen szinte az összes számottevő civil szervezetet befolyása alá vonta már valamelyik párt. No, de Alistarról kiderült, hogy hivatali összeférhetetlensége van, ezért nem lehet miniszter.

Hogy mennyire "fontos" lett volna a kormánystratégiákért és a civil szférával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri tisztség, azt amúgy az is mutatja, hogy Alistar helyébe a mai napig nem nevesítettek senkit...

Ma este meg újabb meglepetés: a legtöbb újság lapzártája utáni időpontban, az előbb azt jelentette be Ponta, hogy lecseréli az oktatásügyi miniszterjelöltjét is. Corina Dumitrescu ugyanis meghamisította az önéletrajzát - amelyet még helyesen leírni sem tudott -, ráadásul kiderült, hogy volt egy pere, amelyben plagizálással vádolták. A helyébe Ioan Mang Bihar megyei PSD-s szenátor jön. Ő jó pártkáder (a MOGYE magyar tagozata ellen is állást foglalt már), amúgy pedig a feleségével együtt a Nagyváradi Egyetemen is tanít - tehát az oktatásügyi maffiát is jól ismerheti.

Szóval eléggé furcsán kezd Ponta kabinetje. És félreértés ne essék: a sajtó akármit kideríthetett volna akármelyik miniszterjelöltjéről, senkit nem hívott volna vissza, ha nincs épp választási kampány. Hiszen most "tiszta csapattal" kell kiállni. A kirakatba.

És persze menet közben dolgozik ám a PD-L is, meg az államfő. Nem épp a mostani kormány sikeréért. De Pontáék végülis maguk akartak csapdába kerülni. Mert a PSD, a PNL és a PC olyan régen hörgött már a kormány ellen, teljesen hiábavalóan, hiszen minden próbálkozásuk kudarcot vallott, éveken át, hogy őket magukat is váratlanul érte, amikor sikerült megbuktatniuk végül. S egyszerre elkerülhetetlenné vált, hogy a helyébe lépjenek akkor ők maguk. Pedig jobb lett volna nekik, ha hagyják most, s kivárják a választásokat. Egyrészt sokkal nagyobbat nyerhettek volna, ha addig is, a mandátum végéig a PD-L (és az RMDSZ) kormányoz tovább, másrészt mostantól csak erodálódni fog a népszerűségük. Mint mindig, annak, aki kormányoz.

Nem hinném amúgy, hogy ők maguk ebbe nem gondoltak bele. Ám legalább egy fontos ok mégis van, amiért ezzel együtt is úgy döntöttek, vállalják a kormányzást, egy hónappal az önkormányzati választás és pár hónappal a parlamenti választások előtt. A hétfőn beiktatandó kormánynak ugyanis egyetlen fő célja van, legalábbis jelenleg. Épp az, hogy ők legyenek kormányon, amikor eljönnek a választások. Akkor ők vezetik ugyanis az országot, implicite övék a belügyi tárca is. Márpedig Romániában még mindig nagyon aktuális a tétel: "nem az számít, ki szavaz, s kire, hanem az, ki számolja össze".

Úgyhogy rövid távon most ez a fő célja a pár óra múlva hatalomra kerülő USL-kormánynak. A hatalom megragadása és erősítése - hogy aztán még nagyobbat szakíthassanak a parlamenti választásokkor. (Meg pár populista kis kampányintézkedés meghozatala. Amelyeket amúgy még az előző kabinet gondolt ki, a maga javára.)

Mégis úgy érzem, a három párt kormányának beiktatásával épp hétfőtől lassan elkezd majd csökkenni az USL népszerűsége. Na persze annyira nem, hogy igazán félniük kellene. Ám az általuk remélt totális győzelemtől épp most kezdenek el távolodni. S minden nap a romokban heverő, ellenzékbe szorult PD-L-t erősíti közben.

Meg az RMDSZ-t. Amelyik ugyan már most gondolkodik azon, hogy az őt is megbuktató USL-vel mégis együttműködjön - de közben ellenzékből sokkal könnyebben blamálhat, ígérgethet majd. Na meg riogathatja megint a választóit azzal, hogy jaj nektek, ha mi nem jutunk be. És ennek mindig bedőlnek sokan - épp a választás napján -, még azok közül is, akik négy, nyolc, vagy épp huszonhárom éve nézik, hogy mi van, s elegük van már belőle. De a döntő napokon mégis megremeg a pecsétnyomót tartó kezük. Aztán másnap megint kezdik a jogos elégedetlenkedést, négy évig.

Na meg persze ez is képlékeny. Hiszen mint már többször - legutóbb épp a kormánybuktatási szavazás előtt - láttuk, Romániában lényegében nincsenek pártok. Gengek vannak, a gengszterek. Bárki, bármikor átáll az ellenkező táborba, ha kicsit megzsírozzák, vagy a fejéhez tartják a revolvert. Vagy épp marad, ha kicsit megfenyegetik. Ráadásul mindenki kormányzott már együtt mindenkivel - az előző nagy ellenségeskedések dacára -, és volt is ellenzékben mindenkivel.

Szerintem nekünk, választóknak ez utóbbi tényeket kell szem előtt tartanunk, amikor az urnákhoz járulunk. És nem azt, hogy melyikük mivel próbálkozna nálunk. Hiszen aztán úgyis egymással próbálkoznak majd tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr254492288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása