Blogosz

MESE NINCS.

Néprajz

2012. május 29. 09:17 - BlogoszEditor

 

Egy alkalommal egy rövid újságcikknek adtam rövid címet. Csakhogy elírtam, egy betűcsere volt benne. Sőt, úgy is jelent meg végül. A cím ez volt: Voskolás. Voksolás helyett persze. Másnap reggel aztán találgattuk a szerkesztőségben: mit is jelenthet az, hogy „voskolás”.
Úgy véltem, valamely ősi munkálat egy fázisa lehetett, archaikus megnevezéssel. Nevezetesen a mosásé. Előbb volt a sulykolás, aztán jöhetett a voskolás. Természetesen ez is magyar eredetileg (mint ugye a világon minden). Csak ez a találmány is Nyugaton csinált karriert végül... Például innen ered az angol „to wash” és a német „waschen” szó is.
Mostanra – a választások közeledtéhez igazodva – a jelenség etimológiája után a néprajzát is kidolgoztam. Nos, már az 1400-as évekből fennmaradt rongyok is bizonyítják, hogy a magyar vidékeken rendszeresen voskolták a ruhákat. Az asszonyok általában egyfajta kalákában végezték ezt a nehéz fizikai munkát. A már kimosott, sulykolt ruhát néha órákig kellett voskolni. És csak voskolták, voskolták, amíg ki nem voskolódott... Nagyon megterhelő volt ez a tevékenység, hiszen az ehhez használatos ún. vosk (más tájegységeken – mondjuk a mai Bánságban – voskolónak is nevezték) igen kezdetleges volt, hozama kicsi, a működtetéséhez szükséges erőkar és erőbefektetés pedig túlzottan nagy. Mégis évszázadokon át kézzel voskoltak. Ma már – hála a korszerű voskológépeknek – sokkal könnyebb ez a munka, s lényegesen hamarabb el is végezhető. Sokan szinte gépiesen voskolnak. Oda sem figyelnek igazán.
Lényegében ma is így van ez egyébként, épp csak egy betűnyi változott. Manapság a sulykolás után jön a voksolás. És ez is a mosás folyamata még napjainkban is: az agymosásé. (Valamint a jelöltek részéről a szennyes rejtegetéséé – esetleg ha már nyilvánosságra került, akkor a mosogatásáé. )
Ma pedig azt találtam mondani: „vaksolás”. Hm. Végülis az is. Ugyanazt jelenti, csak más képpel élve. Hiszen nagyon sokak esetében teljesen vaksolás közeledik ismét.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr984550312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása