Blogosz

MESE NINCS.

Mi volt ez?

2012. június 11. 20:04 - BlogoszEditor

 

Még nincs meg minden tekintetben az önkormányzati választások hivatalos végeredménye, ám a lényeget már tudjuk. És nem tagadom, kicsit meglepő. Már legalábbis abban a viszonylatban, amelyről most szólni akarok, nevezetesen a magyar-magyar egymásnakfeszülés tekintetében.

Röviden ugyanis azt történt, hogy a második zsarolópárt is rosszul szerepelt. Az MPP után a Fidesz romániai politikai projektje, az EMNP is igencsak szerény eredménnyel zárt - miközben az RMDSZ akár sikernek is elkönyvelheti azt, hogy az ő szavazótábora csak lassanként, ám folyamatosan fogy. A nem rég alakult EMNP-é azonban gyakorlatilag alig létezik: nem tudták megteremteni maguknak. Pedig volt példa arra, hogyan kell csinálni, s az MPP léte arra is példa, hogyan nem. És idejük is lett volna. Mégis: országos viszonylatban is alig látható maradt az EMNP, itt, nálunk, azaz Nagyváradon pedig teljesen leszerepelt.

Ennek okait vizsgálgatva megállapíthatjuk, hogy számos tényező játszik közre. Elsősorban azonban szerintem az, hogy nem lehet főként a tehetetlenségi erőben bízni. Arra gondolok, hogy az EMNP javarészt az RMDSZ-től elfordulók protest-voksaira számított. Csak úgy, ab ovo. Nem mondom, a nullához képest azért kampányolt is, de lényegében alig. Inkább olyan volt az egész, mintha kvázi elárták volna, hogy akiknek elegük van az RMDSZ-famigliából, azok automatikusan szavazzanak az EMNP-re. Dehát miért tették volna? Egy új, alig ismert, be nem járatott erőre minek szavazzon az, aki épp elfordul a politikától? Főleg, ha olyan nagyon nem is győzködik... Szóval ilyen amatőr módon nem megy ez. És nem, ilyen olcsón, befektetés nélkül sem lehet megúszni. Manapság komoly összegeket kell fektetni a választók behúzásába, csinnadratta, színes butaságok kellenek nekik.

A másik ok a sok közül az lehetett, hogy - például Bihar megyében és Váradon - ezúttal érezte a potenciális veszélyt az RMDSZ. Épp ezért minden eddiginél keményebb és drágább kampányt folytatott, következetesen megadva mindent, ami kell a választónak: szép falragaszokat, hülye show-kat, harsány falunapokat, ciki koncerteket, hízelgő, pompázatos szórólapokat, kis és ötletes ajándékokat, nagy ígéreteket. Nem került kevésbe. De tudják: úgyis busásan megtérül, ha megszerzik, illetőleg megtartják a hatalmat. Leverik a szavazókon, s kimarkolják a közpénzekből, meg az így zavartalanul tovább bonyolítható bizniszeikből. És be is jött: összesen csak egy tanácsost veszítettek például a városi tanácsban, ellenfelük pedig be sem jutott. Oda sem.

Annak, hogy miért nem szavaztak az EMNP-re, további ok lehet maga az EMNP. Csak a nagyon naiv szavazó nem látja ugyanis, hogy ez a párt nem alternatíva, hanem zsákutca. Egyértelmű, hogy Tőkésék és a Fidesz azért hozták létre, hogy visszakapaszkodjanak az RMDSZ mellé, azokhoz a pénz- és érdekcsapokhoz, amelyeket most csak az RMDSZ kezel. Ehhez meg kell(ene) szerezniük az RMDSZ-ből kiábrándultak, valamint a tartósan passzívak szavazatait, hogy tényezőnek számítsanak, hogy fenyegetést jelentsenek az RMDSZ számára. S akkor jöhet(ne) az, amit "összefogásnak" mondanak, de ami valójában nem más, mint (p)osztozkodás.

Szóval az EMNP semmivel sem különb, mint az RMDSZ, sőt, ugyanolyan siserehad. Ismerek én is tisztességes embereket benne, de alapjában véve és koncepcióját tekintve ez a lényeg. Mi több, ahogy a megyei RMDSZ már máskor is egyszerűen kivásárolta a felnövőben lévő ellenzékének vezetőit (pénzzel és beosztásokkal magához édesgette őket), s a saját katonáivá tette őket, ugyanúgy most is megpróbálkozott. És volt kinél. Több forrásból is hallom, hogy már a választások előtt szinte készen állt a paktum: az EMNP néhány alapembere majdnem átlépett az RMDSZ-be, s csak az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy (egyelőre?) maradnak. Tehát ez is nagyon sokat elmond arról, mi van itt.

További - és ide kapcsolódó - oka a fiaskónak, hogy az EMNP azt sem tudja, hogyan kommunkáljon kifelé. Dadog, összevissza beszél. Hiszen vagy azt kellene hangsúlyoznia, hogy alternatíva, vagy vállalhatná (persze diplomatikus formában kinyilatkoztatva), hogy az RMDSZ-szel együtt szeretne inkább. Ám igazából mindkettőt kommunikálja egyszerre - tehát lényegében egyiket sem. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy komoly, éles támadásokat intéz az RMDSZ ellen, de közben hangsúlyozza, hogy együtt akar működni vele, még akkor is, ha az RMDSZ nem akar kooperálni. Ez nem csak zavart okoz a választók soraiban. Ez egyenesen szánalmas, nevetséges, lólábas.

Szóval ilyesmik miatt nem jött most össze igazából. Rendben, valamelyest odapörkölgettek itt-ott az RMDSZ-nek, elvettek tőle voksokat, de összességében az első megmérettetésekor nagyon sovány, vézna lett ez a derék magyar erőként pózoló figura.

Alapvetően tehát ahogy az RMDSZ szavazótábora fogy, nem nő úgy az EMNP és az MPP tábora. Akik megunták azt, hogy szavazópolgárként az etnobiznisz váltópénzei legyenek, azoknak nagyrésze egyszerűen nem megy el szavazni. És jó teszi. Nincs kire.

Arról volt szó amúgy, hogy az EMNP-nek most van itt a lehetősége, hogy a parlamenti választások előtt bizonyítson, ráijesszen Kelemenékre, s elfoglalja erős tárgyalási pozícióit. Nem igazán sikerült.

Jó, az is igaz, hogy időt kell még hagyni nekik, hiszen ez volt az első erőpróba, míg az RMDSZ már évtizedek óta ül mindenen és mindenkin, bejáratott márkanév és ezerkarú polip. Úgyhogy persze: idő kell. Addig, amíg a kis polip is nő még. De mindez csak azt eredményezi majd, hogy egyre több csáp tapogatja majd a polgárt, próbál ránktapadni. Ráadásul ezek össze is fonódnak. S úgy tartják fogságban azokat, akiken élősködnek.

Tehát tény: az RMDSZ lassan gyengül, de ezzel együtt erős, az EMNP gyenge, de lassan talán erősödhet majd, az MPP stagnál. Ezek a választások is elmúltak. S mi, a polgárok nem vesztettünk semmit ezeken. Semmi olyat, amit el ne vesztettünk volna már régebben. Nyereség pedig e témában kizárva.

Szólj hozzá!
Címkék: polip voks rmdsz mpp emnp

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr334581529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása