Blogosz

MESE NINCS.

Paraméter

2012. július 02. 16:24 - BlogoszEditor

Hát, rendesen kilengetnék a PARAméter mutatóját: saját pártot jegyeztetne be Magyarországon az RMDSZ, hogy azzal vágja nyakon a Fideszt.

Ajánlom, hogy itt olvassák el az egész hírt - gyöngyszem, különösen amit Markó mond arról, hogy a fenyegetés nem árt.

Nos, nem tudom. Szerintem egyelőre senki nem tudja, milyen paraméterei vannak ennek a dolognak. Emiatt a címzettek maguk sem tudják, hogy parázzanak-e, vagy legyintsenek.

Hiszen az is kérdés, hogy komolyan gondolják-e Kelemen Hunorék azt, hogy megpróbálnak pártot létrehozni Magyarországon, vagy csak retorikai fordulat, politikai fenyegetés az egész. Minden esetre a felvetés maga eleve újabb ördögien zseniális ötlet az RMDSZ részéről. Akárcsak a Fidesz részéről volt annak idején az, hogy megadta a szavazati joggal járó állampolgárságot, majd pártot alapított Romániában, Erdélyi Magyar Néppárt néven.

A fő kérdések sora azzal folytatható, hogy egyáltalán sikerülne-e egy magyarországi párt bejegyeztetése ilymódon. Mert persze: elvben miért ne sikerülne? Ám a gyakorlat nem ilyen egyszerű. Hiszen kizárt, hogy a kétharmados popsijával az egész Magyarországon ücsörgő Fidesz karba tett kézzel végignézné, ahogy - ráadásul az országhatárokon kívülről - befurakszik alá egy ilyen ellenpárt, s megpróbálja kitúrni. Szóval az a minimum, hogy ha valóban körvonalazódni kezdene egy ilyesmi, akkor a Fidesz megpróbálja minden eszközzel ellehetetleníteni a bejegyeztetést.

Aztán itt van az újabb lényeges kérdés: ha mondjuk ezt az akadályt mégis vennék, vajon pontosan hogy gondolnák az RMDSZ-esek (és az őket támogató, hasonszőrű szlovákiai etnobizniszelő magyar politikusok) a továbbiakat? Mire menne Magyarországon egy külföldről alapított párt? Valóban bejönne az, hogy egy ilyen tömörülés buktassa meg a Fideszt? Össze tudna gyűjteni annyi voksot, illetőleg támogatót, hogy egyáltalán tényező legyen? Mert a fő cél az RMDSZ számára persze a Fidesz megbuktatása, de ha ez nem is jönne össze, még mindig lehet céljuk az, hogy zsarolópártot működtessenek, amely ki-kicsippent Viktorék zsákmányaiból. Akárcsak Viktorék pártja itt, Románia területén az RMDSZ által megszerzett prédákból.

Csakhogy a helyzet egészen más itt, valamint ott. Ezért nem lehet egyszerűen pontosan ugyanazzal a fegyverrel visszavágni, lemásolni a dolgot, s vissza a feladónak-szerűen riposztolni, ez így nem megy. Itt ugyanis romániai magyar pártot alapított a Fidesz, itteni képviseletével, azaz Tőkéssel közösen, s romániai közegben működteti azt. Ott azonban magyarországi magyar pártot hoznának létre az RMDSZ-esek, húzóarcuk sincs ehhez, s a környezet is más. Tehát sokkal bonyolultabb lenne ezt Magyarországon meglépni.

Vagy nézhetjük egy további szempontból is az ügyet. Vizsgálhatjuk abból a perspektívából is, hogy az RMDSZ már Magyarországon is pártot alapítana, holott itt sem képviseli a választói érdekeit. Terjeszkedik tehát a cég, a magánvállalkozás. Igaz, a Fidesz is ezt műveli. Ez a gondolati ösvény meg oda visz minket, hogy ugyan melyik párt nem? És innentől szétesne, túl általánossá válna az egész, úgyhogy marajuk a konkrét témánál.

Szóval igen érdekes ez az ötlet. Ha egyáltalán az, és nem csak blöff, fenyegetés.

De egyébként akármelyik is legyen, mindenképpen azt mutatja, hogy az RMDSZ gondban van, s egyre durvább ötletekkel próbál szabadulni a vergődéséből, mert sikerrel szorongatja őt a Fidesz. Ugyanakkor - és ez nem ellentmondás - azt is mutatja, hogy mégsem jár eléggé nagy sikerrel a Fidesz az RMDSZ-nél. Az utóbbi ugyanis nem hódol be egykönnyen, áll a lábán, a saját bizniszeit viszi, körömszakadtáig, s még visszavágáson is gondolkodik, szervezkedik.


***

Frissítés

No, mint mondtam fennebb, az is kérdés, hogy komolyan gondolják-e Kelemen Hunorék azt, hogy megpróbálnak pártot létrehozni Magyarországon, vagy csak retorikai fordulat, politikai fenyegetés az egész. Mára kiderült: inkább ez utóbbi. Az RMDSZ-esek ugyanis jelezték: egyelőre az őszi parlamenti választásokra összpontosítanak. De azért hozzátették: a pártalapítás már többször felmerült a berkeikben... Tehát retorikai fordulat, politikai fenyegetés az egész. Illetve egy picivel több. De jelenleg (még?) épp csak egy picivel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr414624024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erdélyi pártvezetők a határon túli magyar párt ötletéről 2012.07.03. 14:48:01

Az RMDSZ elnöke közölte: jelenleg nincs napirenden náluk a magyarországi pártalapítás, de nem tartja szentségtörésnek a felvetést. Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetője szerint az RMDSZ-nek fel kellene vállalnia kapcsolatát az MSZP-vel. A Magyar Polgári Párt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása