Blogosz

MESE NINCS.

Méreg

2012. július 04. 09:38 - BlogoszEditor

 

Évtizedek óta mondom, hogy a hazai politikai életben nincs sötétebb és mérgezőbb, mint a PSD.

Tény, hogy Romániában lényegében nincsenek politikai pártok, nincsenek doktrínák (eleve röhej például, hogy a nagyok közül a magát szociáldemokratának mondó PSD és a magát liberálisnak mondó PNL él a legsovénabb, legmagyarellenesebb, legkirekesztőbb retorikával és gyakorlattal, míg a magát jobboldaliként meghatározó PD-L sokkal megengedőbb e tekintetben), csakis érdekcsoportok vannak. Ami a cél, az nem más, mint a hatalom megszerzése, gyakorlása, az ebből fakadó haszon behajtása, a saját érdekek, illetőleg a klientúra szükségleteinek kielégítése, valamint a felelősségrevonás ellehetetlenítése. Ezek a törekvések állnak a politikai manőverek hátterében, ezek működtetik az összes úgymond pártot, s ezek a csoportok bármilyen konstellációban egyásnak esnek, ha ez a hasznosabb nekik, illetve bármilyen kombinációban együttműködnek, ha abban van épp nagyobb haszon számukra. Egy különbség azonban folyamatosan észlelhető: a PSD a legkárosabb az egész ország számára.

1989 óta folyamatosan így van ez. Igazából csak a neve változott az elmúlt évtizedek alatt. A ma PSD-ként ismert kártevőnek nem felejthetjük el, hogy rögtön 1989 decemberében letérítette az országot arról az új útról, amelyen még el sem indult, hogy megfertőzte az egész rendszert, s Románia összes intézményét az általa helyzetbe hozott (volt) szekusokkal, hogy megszervezte a marosvásárhelyi magyarellenes pogromot, hogy polgárháborús állapotokat teremtve többször is bányászhadjáratokkal tartotta meg a hatalmát, illetve próbálta meg visszaszerezni azt, hogy állami szintre emelte a bűnözést, nagy léptékű csempészettől hatalmas magánosítási csalásokon át a közpénzek egyszerű ellopásáig ezerféle módon, hogy kifejeztten Moszkva érdekszférájába próbálta visszatéríteni Romániát, s ugyan ez nem jött be, ám azóta is csak mímeli az européerséget, hogy hangsúlyozottan balkáni szintre nyomorította le az országot, illetve nem engedte onnan felemelkedni, hogy a várható élettartamunktól az életszínvonalunkig mindent tönkretett, hogy gyakorlatilag ellopott az életünkből több mint húsz évet. Hirtelen nem jut több eszembe. Pedig annyi van még.

És most ismét itt vannak. Most épp USL-álruhában. És javában építik le azt a keveset is, amit az állami intézmények szintjén eddig sikerült felépíteni. Épp most uralnak le megint mindent. Persze az RMDSZ támogatásával. Amely a romániai magyarság PSD-je lényegében.

Az előző választások előtt kérdezte egy román újságíró kollégám, hogy kire voksolok. Mondtam, hogy nem tudom, mivel nincs választék, de valószínűleg a PSD elleni protest-szavazatot fogok leadni, azaz arra az erőre, amelyik vélhetően leginkább üti majd őket. Azt mondta erre a kolléga: "Megértem, hogyan gondolkodsz a PSD-ről, hiszen évtizedekig rosszat tett Romániának. De ma már más, ma már talán nem annyira mérgező a PSD". Ez az utolsó mondata sokszor visszacseng a fülemben.

A mostani fejlemények kapcsán meg főleg. Méghogy manapság már nem annyira mérgező a PSD. Tessék. Nézzék, nézzük, hogyan tipor szét és fertőz meg ismét mindent. S kiknek a segédletével.

Igaz, változást ígértek. Itt van. És ez még csak az eleje. Hihetetlen, hogy huszonhárom évvel a rendszerváltás után még mindig ott tartunk, hogy a PSD-ből kiszakadt pitiáner társaságnak, a PDL-nek drukkolhatunk, mert jelen helyzetben ez jelenti az utolsó bástyáit a romániai jogállamnak. Amely egyébként igazából sosem létezett a maga teljességében, bárki is volt hatalmon. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr774627231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása