Blogosz

MESE NINCS.

Mellékes

2012. július 09. 16:13 - BlogoszEditor

 

Érdekesnek érdekes. Fontos is. Mégsem számít semmit.

Mióta az USL megkezdte a vértelen államcsínyt, azaz mióta a PSD-maffia fellázadt, s megpróbálja átvenni a hatalmat mindenütt, valamint leváltatni Traian Băsescu államfőt, egyre-másra érkeznek az aggódó visszajelzések az USA-ból, az EU részéről, meg az EP egyes pártjaitól. Emellett a világsajtóban is ott vannak az újabb romániai visszarendeződésről szóló hírek: a New York Timestól a Washington Postig sok lap és portál foglalkozik az üggyel. Sőt, ma Angela Merkel német kancellár is megszólalt a kérdésben, példátlannak és aggasztónak nevezve azt, ami Romániában zajlik, s hangsúlyozva: elfogadhatatlan Traian Băsescu államfő leléptetése, ellentmond a jogállamiságnak, ami itt zajlik.

Pedig sajnos nem példátlan ez. Épp erről akartam beszélni. Hiszen most, hogy újabb korteshadjárat kezdődött, s a 29-i népszavazás előtt az USL Traian Băsescu leváltásáért kampányol, az PD-L és Băsescu pedig a túléléséért, sokan idézik a külföldi reakciókat. Amelyek 99 százaléka elítéli az USL húzásait, s Románia újabb visszalépéseként értékeli, amit Pontáék művelnek. Sőt, nemcsak politikusoktól és politilógusoktól és hírmagyarázóktól hallom, hogy a reményt a külföld határozott és egységes fellépésében látják. Pártfüggetlen fiatalok ilyen érveléseit is hallottam már. És én magam is örülök azért, ha a külföld rámutat arra, micsoda ordas ocsmányság történik megint. Utolsó szalmaszálként kapaszkodnak még tehát a romániai demokraták, a nyílt gondolkodásúak, a tisztafejűek abba, hogy ott vagyunk a nyugati sajtóban, és a nyugati politikusok elítélőleg nyilatkoznak arról, ami itt folyik megint.

Sajnos azonban van egy rossz hírem: annak idején az 1989-es reményt azonnal elfojtó Iliescu-féle palotaforradalom, meg a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom, továbbá a szintén PSD-szervezésű, s a demokratikus átrendeződést visszarángató véres bányászhadjáratok is benne voltak a nyugati sajtóban. S akkor is elítélték ezeket a fejleményeket. És a nyugati politikusok is aggódtak, akkor is.

Mégis megtörtént mind. Örökké zavartalanul végigvitték az összes aljas húzásukat a PSD-s terroristák. Románia saját magát tette tönkre minden alkalommal. Függetlenül attól, hányan állták körül és mondogatták neki, hogy ne már. Most is erre készül.

Aztán persze benne leszünk megint a nyugati médiában és a politikusi nyilatkozatokban is. Hogy ismét hoztuk a formánkat. Érdekesnek érdekes. Fontos is. Mégsem számít semmit. Mert Románia újra és újra hozza a formáját. Hiába próbálják néha átformálni.

És egy egészen más jellegű, de szintén ide kapcsolódó vonatkozásra is felhívnám a figyelmet: ez az egész nemcsak az itteni politikusok és maffiózók harca, hanem a külföldi tanácsadók meccse is. Hiszen ma már minden vezető politikus tanácsadókkal tervezteti meg a fontosabb lépéseit. Ez utóbbiak megkapják az iránymutatást, a cél koordinátáit, majd kidolgozzák, hogyan érheti azt el a megrendelő. Kőkemény zsoldosmunka ez, ahol hatalmas összegekért kifejezetten a célra összpontosítanak a szakértők. Sosem téma az, hogy mi lehet egyes manőverek következménye. Az őket nyilván nem érdekli. Ők a megrendelőnek dolgoznak a keze alá. Pontának és Băsescunak is vannak külföldi tanácsadói is. És ezek nagyrésze szintén nyugati.

Úgyhogy egy kicsit vicces is: Románia újra és újra távolodik a Nyugattól, s ezt ő maga műveli ugyan - de nyugati profik segítségével is. Csak most már nem szovjet "tanácsadók" munkálkodnak, akiket Moszkva ültetett a nyakakba, hanem nyugatiak, akiknek a szolgáltatásait önként rendelték meg. Szuggesztív kép: ennyit sikerült elérnie az országnak felzárkózás, az állam és az adminisztráció modernizációja terén 1989 óta.

És most megint arról szavazunk majd, vissza akarunk-e fordulni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr514637955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása