Blogosz

MESE NINCS.

A fekete bárány

2012. július 11. 22:20 - BlogoszEditor

Megvolt az USL túlkapásai és államcsínykísérlete elleni, valamint a Traian Băsescu államfő felfüggesztése elleni első tüntetés Nagyváradon is. (Pár napja egy fiatal lány már próbált egy ilyet szervezni Váradon, Facebookon, de az ő civil kezdeményezésére végül négyen jelentünk meg a helyszínen, így az a tüntetés beszélgetéssé alakult át. :) )

A mostanit a legfiatalabb párt, a néhány hete bejegyzett Új Köztársaság (Noua Republică) nevű tömörülés megyei szervezete hozta össze. Pár perce jöttem erről a demonstrációról. Megosztom néhány benyomásomat, gondolatomat erről. Lehet, hogy kicsit csapongani fognak. De sebaj, szoktak.

P1570768.jpg

Szóval először azt tűnt fel, hogy nem mindegy, honnan fényképezzük a szervezők egyikét, s a tévések milyen beállításból készítenek interjút vele. Az Új Köztársaság pártot képviselő hölgy ugyanis külön kérte: a PD-L-sekkel együtt ne jelenjen meg sehol. Ez ugyanis rossz fényt vet rá. És meg is értem. Az ÚK szervezte ugyanis az egészet, de a Băsescu melletti demonstráción megjelentek a PD-L egyes Bihar megyei politikusai is. És biza megértem a hölgyet. Egy dolog ugyanis, hogy jelenleg Traian Băsescu képviseli az akármilyen romániai demokrácia utolsó bástyáját, s őt védjük, de másik az, hogy a mögötte álló PD-L-ben is hány gyanús alak van. És hát a tüntetésen olyan politikai szörnyszülöttek is megjelentek a helyi PD-L részéről, s vegyültek a tömegben, mint Dorin Corcheş városi tanácsos és naplopó, vagy Ionel Avrigeanu megyei tanácsos és keresztapa. Szóval teljesen érthető, hogy aki a demokráciát jött védeni az USL támadásai ellen, az nem szívesen mutatkozik ilyen emberekkel.

És ha már a PD-L-nél tartunk, még egy érdekes dolog. Itt ez az úr, ebben a pólóban:

P1570785.jpg

A ruhadarabon azt reklámozza, hogy szavazzunk NEMMEL az államfő felfüggesztésére a népszavazáskor. Helyes. A kérdés ugyanis - román nyelven - valahogy úgy lesz megfogalmazva, hogy "Egyetért-e az államfő leváltásával?" S persze aki nem, aki nem kívánja vissza a legsötétebb PSD-t a totális hatalomba, az a "NEM"-re, vagyis a "NU"-ra pecsétel.

Csakhogy más az érdekes ezen a képen. Az úr pólója ugyanis még 2007-ből való. Akkor is próbálkozott a PSD és a PNL az államfő leváltásával, s megbukott a kezdeményezés. S az akkori kampányban kapta ezt a pólót az illető, mégpedig Petru Filiptől. Aki sokáig a PD-L országos vezetőségi tagja volt, valamint Nagyváradot vezette és rabolta ki több mandátumon át. Filip aztán Bukarestbe költözött. És már rég meg volt beszélve, hogy a PD-L-ből átlép a PSD-be, csak akkor gondolta meg magát, amikor először államfővé választották Traian Băsescut. Úgyhogy inkább maradt a győztesek oldalán, a PD-L-ben. Aztán idén végül átugrott a PSD-be. Most meg épp Traian Băsescu ellen kampányolgat, s pár napja nevezték ki a Szenátus ideiglenes elnökének, a PSD részéről. Szóval ez a póló is szép egy jelkép...

Más: már sok politikai rendezvényen felmerült bennem, ahogy most is az, hogy mit keresnek ott gyerekek? Ma is jópárat fotózhattam a tüntetők között.

P1570781.jpg

P1570783.jpg

P1570777.jpg

P1570774.jpg

P1570799.jpg

Hogy a jövő jelképei, meg ilyen közhelyes butaságok? Ugyan. Szerintem visszatetsző. És elnéztem, ahogy a tüntetés előtt szülők ragasztgatnak a gyerekeikre is jelmondatokat tartalmazó lapokat, vagy adnak a kis kezükbe zászlót. Azt sem tudják szegény gyerkőcök, mi ez az egész. Valami jó móka, az biztos. Mert ők láthatóan élvezték. Csak valahogy egyrészt a szülők eszközt, s kicsit bohócot is csinálnak belőlük, lényegében a tudtuk és beleegyezésük nélkül, másrészt meg az ilyen "tüntetők", akik túl kicsik és fogalmuk sincs, miért, s mi ellen "tüntetnek", egy picit hiteltelenítik magát az akciót is.

Amúgy a tüntetés maga is érdekesen alakult számomra. Ugyanis - mint talán ismert -  akik nem akarják, hogy az USL totális uralmat szerezzen, s nem támogatják Traian Băsescu menesztését, azok fehérben jelennek meg ilyen akciókon, országszerte. A szervezők úgy döntöttek ugyanis, hogy ez a fehér szín jelképezi most ez ellenállást a fekete erőkkel szemben. Na, mondok, milyen praktikus. Hiszen mióta ez a hőség van, amúgyis szinte minden nap fehér pólóban vagyok. Ráadásul végre egy olyan tüntetés, amelyről nemcsak tudósítok, hanem amellyel egyet is tudok érteni. Szuper. Nézem is, ahogy közeledem a tér felé, hogy valóban szinte mindenki fehérben van. Kifejezetten szép látvány. Komolyan. Mindjárt odaérek én is a demokrácia maradékáért tüntető sok fehér közé.

És ekkor veszem észre, a fehér tömeg felé tartva: nem tudva még a mai nap elején, hogy estére lesz ez a fehérben való tüntetés, ma reggel kivételesen fekete pólót vettem fel. Hm. Igazán kirívó hiba...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr394646667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása