Blogosz

MESE NINCS.

Menni, vagy maradni?

2012. július 16. 23:40 - BlogoszEditor

 

Most aztán törhetem a fejem megint: menjek-e népszavazni, vagy sem? Egyre lehetetlenebb ez az ország politikailag, s emiatt egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülünk mi is. Ilyenbe például, mint ez most.

Az világos, hogy ép ésszel nem lehet arra voksolni, hogy az USL leváltsa Traian Băsescu államfőt. No, nem azért, mintha Băsescu olyan nagyon jó lenne - hanem azért, mert az USL olyan nagyon rossz. Úgyhogy a referendummal kapcsolatban két lehetőség marad: vagy nemmel szavazni arra a kérdésre, hogy egyetértek-e az államelnök menesztésével, vagy távol maradni a voksolástól.

És ez utóbbi eset sem csupán passzív protestálást jelentene már. Hanem aktív részvétel ezúttal az is, ha el sem megyek szavazni. Ugyanis a Nyugat nyomására az USL végül kénytelen volt visszaállítani a referendum érvényességi küszöbét - vagyis nem lehet egyszerű többséggel eltávolítani Băsescut, hanem a népszavazás érvényességéhez a jogosultak több mint felének meg kell jelennie a voksoláson. Ha nem jelennek meg ennyien, akkor a referendum jogilag érvénytelen, s Băsescu visszatérhet hivatalába. (Hacsak az USL ki nem talál közben még valami újabb ravaszat.)

Tehát: mi van akkor, ha elmegyek, szépen a "nem" négyzetbe pecsételek - ám ezzel implicite javítom a részvételi arányt is? Amely a végén - ha sokan gondolkodnak és cselekszenek így - még elérheti az érvényességhez szükséges határértéket. És ha elmegyek volsolni, hozzájárulva ezzel a referendum érvényességé tételéhez - de esetleg végül a leváltást igenlő voksok győznek, mégpedig úgy, hogy a küszöbérték is teljesül? Akkor lényegében hiába mentem el voksolni. Sőt, nemcsak hiába, hanem egyenesen a saját opcióm ellen dolgoztam.

Eddig még biztos voltam benne, hogy ott leszek a július 29-i voskoláson. Pedig holtfáradtan épp aznap vergődöm majd haza külföldről, szabadságról. De még úgy is. Mert igen, azért jobban érdekel az itthoni szabadságom - az a nemesebb fajta -, mint a pihenő-, s kényesebb is vagyok rá. Szóval mindenképp menni akartam voksolni. Csakhogy ez akkor volt, amikor úgy nézett ki, egyszerű többség dönt, mivel az USL eltörölte a kötelező érvényességi határártéket. Azóta kénytelen volt visszaállítani. Úgyhogy már nem egyszerű többség dönt. Hanem minősített. És emiatt már nem egyszerű. Nem is minősítem.

És még valami: a referendum lényegében a stagnálásról szól. Legfeljebb ezt nyerheti rajta Románia. Viszont vesztenivalója, az bőven van. Ugyanis ha a PSD vezette USL szövetségnek bejön az elnök elleni akciója, akkor minden csak rosszabb lesz, Románia visszarohan azon az úton, amin eddig csak vánszorgott előre, nagy nehezen. Ha viszont Băsescu marad, attól nem lesz jobb. Legfeljebb ugyanilyen. Tessék választani...

Szóval dilemmák. De mindent összevetve végülis arra jutottam: mivel határozott véleményem van arról, hogy az USL váltsa-e le Băsescut vagy sem, elmegyek és kinyilvánítom ezt a szavazatommal is. Aztán a részvételi aránnyal összefüggő para már érintse a közvetlenül érintetteket. Én, mint polgár nem tehetek mindenről, amit az oligarchák összekuszálnak. De amit megtehetek ez ellen, azt viszont igyekszem megtenni. Akkor is, ha lényegében bandaháborúnál nem sokkal több zajlik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr54661168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása