Blogosz

MESE NINCS.

Vesztesek és vesztesek

2012. július 18. 13:59 - BlogoszEditor

Jó, jó: azért lesznek nyertesek is. Csak nem ilyen egyszerű ez. A kérdés maga az: ki veszít és ki nyer a jelenlegi romániai politikai válságon és háborún? Mármint ki veszít és ki nyer politikai tőkét, szavazókat. Mert, hogy az ország nem nyer, az ugye a közhelyig ismert evidencia. S hogy mit veszít Románia, s ezáltal megint a lakosai is, az ennek a manőversorozatnak sem tétje, az ebben a küzdelemben (is) mellékes. Úgyhogy nézzük azt, a szembenálló felek közül kinek kedvezhet mindez.

Na persze annyira azért nem is szembenállók. A konjunktúra most azzá tette őket. De ne feledjük: akik most a hatalomért harcolnak - s egymás "alternatíváiként" közülük választhatunk lényegében a 29-i népszavazáson is -, mind egy tőről fakadnak. Mégpedig az 1989-es forradalmat lenullázó és palotaforradalommá alakító FSN vastag tövéről. Szóval azért most úgy alakult, hogy ők, egymás ellen.

Nos, azt már a jelenlegi kormány születésekor is újabb zseniálisan ördögi, politikailag fantasztikus húzásnak tartottam, hogy Băsescu meglépte: a saját ellenségeit, vagyis az USL pártszövetséget kérte fel kormányalakításra. Óriási: addig folyamatosan csak nőtt az USL, már-már az 51 százalékot is megszerezhette volna a parlamentben, annyira sokat kampányolt magáért - és Băsescu meg a PDL ellen - ellenzékből. Ennek egyrészt véget kellett vetnie az államfőnek, a tendenciát meg kellett állítania, másrészt hozzá kellett látnia az USL leépítéséhez, még mielőtt eljön az őszi parlamenti választási kampány. Ezért is találhatta magát egyszercsak - szinte váratlanul - kormányon az USL. "Tessék! Csináljátok! Kormányozzatok csak akkor ti egy kicsit!" S onnantól fordult a kocka ismét: az államfőnek gondja volt és van rá, hogy az USL újabb és újabb kínos helyzetekbe, botrányokba keveredjen. Ráadásul az USL maga is tesz ezért: hiszen hiába vén rókák irányítják a háttérből, több olyan húzásuk is volt az utóbbi hetekben, amelyek révén végül maguknak adtak nagy pofonokat. S még kaptak is érte továbbiakat. Európától, meg a mostani ellenzéktől is.

Úgyhogy világos: az USL csak veszített azzal, hogy idő előtt nyert. Csak erodálódik azáltal, hogy a parlamenti választásokig kormányon van. Ráadásul ezért is cselekszik maga is: hiszen lényegében azóta sem, változatlanul nem tesz semmi mást, csak Băsescuék ellen hadakozik. Nem foglalkozik az ország kormányzásával úgy, hogy azt a polgár is értse, lássa, netán a legérzékenyebb pontján - ami sajnos a zsebe - érezze.

Ami a PDL-t illeti, ott bonyolultabb a helyzet. Első körben kijelenthető: ők annyira mélyre kerültek a sok év kormányzással, s az USL folyamatos médiabeli átokszórásai, mantrázgatásai által, hogy csak nőhetnek ellenzékben. A padló alatti pincéből csak felfelé lehet jönni. Ám azt azért nem hinném, hogy az őszi választásokig meg is fordulhatnak az erőviszonyok. Hanem annyi fog történni, hogy a PDL feljöhet addig a pincéből. De az USL még akkor is ott fog téblábolni a nappaliban. Vagyis a PDL erősödik majd, az USL pedig gyengül. Ezáltal kipukkanhat az utóbbi pártszövetség 51%-os lufija is, amivel előszeretettel masírozgattak itt fel-alá egy ideje.

Ami az utolsó parlamenti pártot, az RMDSZ-t illeti, az most lényegében azt teszi, ami számára a legelőnyösebb: hallgat. Ezáltal szintén csak növekedhet, vagy esetleg stagnálhat - de most nem veszít. Hiszen a támogatottsága az utóbbi években csökkent, ráadásul lezavart már a PSD oldalán egy hasonló referendum-kampányt Băsescu ellen, amivel kivívta a magyar szavazók egy részének haragját. Úgyhogy ezúttal "a voksolók lelkiismeretére bízza".

Ott van viszont a PP-DD, azaz a médiaszörny Dan Diaconescu pártja, amelyet kifejezetten agyatlanok számára - meg a saját érdekükben -  fejlesztettek ki. A PP-DD is nyer a jelenlegi helyzettel (s amennyit meghódít ez a párt, annyit veszít az ország), mert stratégiájuk egyszerű: rámutatnak, hogy a harcoló felek becstelenek. S persze közben Diaconescuék önmagukat tömjénezik. Meg lennék lepve, ha nem tárgyalna máris velük mindkét oldal arról, hogy mi legyen ősztől. S közben nem próbálná őket mindkét oldal kiszorítani.

Maga Băsescu pedig szintén csak nyer: viktimzálhatja magát, továbbá az ismét ráirányuló rivaldafény miatt sokkal láthatóbb ismét. És még az is meglehet, hogy ráadásul ráver a saját kihívóira, és visszatér az elnöki beosztásba. Ha pedig nem így lesz, az USL akkor sem élheti meg diadalmenetként a saját győzelmét: maga ment, sőt, rohant be a csőbe, ahonnan végül csak jól megtépázva tudott kijönni.

Összegzem akkor. A mostani kormányoldal akkor is veszít támogatottságából, ha esetleg a referendumot megnyeri - mivel nem jól átgondolt módon indította a háborúját, s sokszor a saját aknáira lépett. Az ellenzék és Băsescu akkor is veszít, ha nyer - mivel már nem tud elég jó erőben vissztérni az őszi választásokig. De ha olyanokat keresünk, akik jobban jártak ezzel az egésszel, azokat végül is ez utóbbi táborban találjuk, szerintem. (Az RMDSZ meg kivár, s majd a voksolás után meglátja, hogy kivel. A PP-DD szintén meglátja.)

Románia mindenképp vesztett. Mert láthatjuk: nem és nem és nem, a sötét kilencvenes éveknek még mindig nincs vége. 2012-ben is az akkori instabilitás köszön vissza. S a háttérből az akkori arcok villannak elő megint. Ők maradtak a szürke eminenciások.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr274664088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása