Blogosz

MESE NINCS.

Ezek a mai öregek...

2012. augusztus 21. 02:33 - BlogoszEditor

Ahogy idősödöm, egyre nehezebben viselem a velem együtt idősödők beszólásait a fiataloknak. :) Különösen súlyos korlátoltságra és mérgezett szívűségre utal szerintem az olyan fajta benyögések bármelyike, hogy "ezek a mai fiatalok..."

Aki szerint a mai fiatalokkal komoly gondok vannak, az valószínűleg sosem volt fiatal - vagy már elfelejtette, hogy az ő generációjára is rásóhajtották ugyanezt a savanyúan öregszagú átok-mantrát az akkori idősek. És mindig így megy ez, generációról generációra: a maifiatalokozás tulajdonképpen egy butaság-staféta, amit az épp szolgálatos korosztály legidiótábbjai vesznek át mindig, a kötelező köreiket már épp lefutott senior hülyéktől. És hurcolják hűségesen, amíg át nem adhatják a következő síkagy-generációnak. Soha nincs vége: mindig az épp adott kor fiataljai jelentik a legnagyobb bajt, ők a legrosszabbak, a világ miattuk ér majd véget. Legalábbis ugye ezt vallják az idősödő károgók. Pedig annyira egyszerű: aki nem látja az előtte lévőkben, a fiatalokban a szépet, az valószínűleg megkeseredett. És aki még be is szól nekik, az egyenesen irigy, sokszor pedig még gonosz is.

Állítom: a mai fiatalok jórésze is pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Nem jobb, nem rosszabb. Sőt, néha hajlok arra, hogy összevessem, s arra a - hibás - következtetésre jussak, hogy a maiak egyenesen sokkal nyíltszívűbbek és tájékozottabbak, sugárzóbbak és reménykeltőbbek, mint mi voltunk az ő korukban. Pedig ez is téves ám. Ez a ló másik oldala. Nem a mai fiatalok jobbak, hanem az adott korszak lett nyitottabb, ahhoz képest, amiben mi felnőttünk. Szóval a körülmények változtak, nem az emberanyag. A fiatalok mindig szépen pont olyanok, amilyenek az adott korban, környezetben, konjunktúrában lehetnek. Kitöltik a rendelekzésükre álló játékteret. A körülményektől függ, hogy melyik korszakban mekkora ez a játéktér, illetve mennyire "jól felszerelt", vagy sem.

Szóval az égvilágon semmi baj a mai fiatalokkal. Ahogy a tegnapiakkal sem volt, s a holnapiakkal sem lesz. A hiba a hipokrita módon sóhajtozó öregekben van.

Mindez arról jut eszembe, hogy micsoda tinidráma zajlik most itt, Váradon. Szerintem ez is egy bájos, cuki kis történet, ami könnyes véget ért az érintettek számára. Nem tudom, hányan hallották, a lényege az, hogy egy 13 éves srác - vélhetően filmből inspirálódva - óriási bulit szervezett ma estére. A Facebookon Project X néven hirdette meg az eseményt. Pontosan ez a címe a vonatkozó filmnek is, amelyben három arc partit szervez maguknak, de a buli hatalmassá növekszik. Nos, itt is ez lett. A partit a saját lakásukban tartotta (volna) meg a váradi szervező. De elszámította magát. Ugyanis akkora sikere lett, hogy a vártnál jóval többen gyűltek össze végül, sokan egymás számára vadidegenek is - hiszen annyira híre ment a neten már előre a film alapján szerveződő bulinak, hogy magához képest túl nagyra nőtt, ami miatt lényegében káoszba fulladt az egész. És közben ráadásul a szervező fiúcska szülei is hazaérkeztek, meg a rendőrök is kivonultak a helyszínre...

És most órák óta áll a bál a Facebookon is. Most épp gyilkolnak az ezekamaifiatalok. Ízekre szedik kommentekben, létrehozott paródia-események adatlapjain magát a szervezőt. Akinek a bulijára amúgy elmentek, s akkor még szerették. De most, hogy nem jött ösze, pont keresztre feszítik, kerékbe törik. Nagyon befigyel a Legyek ura, bizony. Meg minden más vonatkozó mű és tanúságtétel, ami arról szól, hogy a gyerekek és a tinik nagyon kegyetlenek tudnak lenni, ha valami bekattan, s ha csoportokba állnak össze. Most épp az egyik társukat végzik ki módszeresen. Aki csak egy hatalmas bulit akart amúgy... Bullyingnak hívják ezt az USA-ban. Ami tényleg számos halálos áldozatot is követelt már végül: hol a kötekedések áldozatai haltak bele, hol az elkövetők lettek később véres bosszú célpontjai. Persze itt most ez nem fog idáig fajulni. De így is elég fájdalmas nézni, mit művelnek szegény szervezővel, aki már törölte is magát a Fácséról, s valószínűleg most a rendőrség után épp a szülei leckéztetik. És közben a kismadarak szétverik a csőrükkel egyik kismadár-társukat...

De tiszta fejjel erre sem lehet mást mondani, mint azt, hogy nem újdonság. Ugyanez zajlott húsz, vagy ötven, vagy ezer éve is. Csak épp nem a net közreműködésével. A gyerekek ilyenek voltak máskor is, s ilyenek is lesznek. Drágák, aranyosak, cukik, vadak, kegyetlenek. Hol itt a gond? Hol itt a mai fiatalok állítólagos sok hibája, szemben a régi fiatalok megannyi erényével? Sehol. Baromság.

Inkább jobb lesz megnézni a Project X - A buli elszabadul című filmet. Így már kíváncsi vagyok rá. Van egy olyan érzésem, hogy a szóban forgó srác szülei is letöltik majd, s immár dokumentumfilmként gyűrik majd magukba, pár napon belül.

És mi lesz az egésznek a vége? Persze: az, hogy a szerintem még mindig nagyon aranyos kis váradi történet ma még kicsi főhőse majd szintén egy olyan korba nő bele, ahol vagy ő, vagy az egykori társai felsóhajtanak egyszercsak: "ezek a mai fiatalok..." Röhej.

És közben valahol majd egy akkori tini épp valami rosszul végződő, hatalmas projektet borít épp magára, véletlenül, s valahova épp ki fognak szállni  rendőrök is, fiatalok vadulása miatt, miközben valahova épp váratlanul hazaérnek majd a szülők, arra, hogy a csemetéjük valami irtó nagy hülyeséget csinált. Na és? Hol itt a szörnyűség?

Szerintem mindig a szürkülő, őszülő fejekben, esetleg a feketedő szívekben. Mindig. Soha nem a lázasan fiatal, lüktető agyakban és vadul dobogó szívekben...

Frissítés

Mióta leírtam ezt, vannak fejlemények: azóta ismét megtalálható a Fácsén a kis szervezőzseni arc is. És már nem bántják. Sőt, sokan gratulálnak neki. És állítólag még lesz hasonló buli. Mondom én: a maiak igazi csillogó kis elmék. :) Maxirespect.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr884722451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása