Már a neve is elgondolkodtató: Phoenix.
Így hívják Nagyvárad első humán krematóriumát, amelyik nemrég nyílt meg. És amely - legalábbis a tulaj szerint - jelenleg a második az országban. És amely - persze - üzleti alapon működik. Ma elmentem és megnéztem.
Van jópár érdekesség a témában, s választ kaptam pár olyan kérdésre, amely ilyenkor felmerülhet bennünk. Minderről itt lehet olvasni.
Egyébként a tulajdonos más üzletekkel is foglalkozik: faanyagot ad el Olaszországba, továbbá övé a Sky nevű vendéglátóhely. Tudják, a Sas palotában az a foteles hely, a Columbus és Lord's között, a sarkon.
Persze e témában a legérdekesebb talán sokak számára az, hogy milyen is belülről egy krematórium. Úgyhogy mutatom a képeket. (Elöljáróban még annyit: ma nem volt hullaégetés, sőt, holttestek sincsenek a hűtőkben, ugyanis még nem indult be igazán a biznisz. Ám ha lennének, akkor sem engednének úgy fotózni, ezt tisztáztuk a tulajjal. És érthető is. És magam sem tudom, egyáltalán akarnék-e. Láttam már pár halottat, a munkám kapcsán is, és nem csak - köztük szörnyű állapotban lévőket is -, s mivel erős kép, sokáig megmarad, nem tudom, akarnék-e még ilyet.)
Nyílik a hullaégető ajtaja... Érkezés a tulajjal együtt
Urnák, illetve a számítógép, amelynek révén, kamerán át, kérésre követhetik a hozzátartozók a hamvasztást
A teljes hamvasztóberendezés, nagytotálban
A holttestek tárolására szolgáló rekeszek a hűtőberendezésekben
A hamvasztókemence beindítása: teljesen automatizált az egész, csak az érintőképernyőn kell kezelni a folyamatot
Ezekkel a villákkal emeli meg a gép a koporsót, majd tolja be a tűztérbe, a holttestel együtt. A kemence ajtója csak akkor nyitható ki, ha valós égetés zajlott benne, egyébként (csak úgy, benézegetésre) nem engedi a rendszer
A hamvasztást kamerán lehet követni. Egyébként minden égetést rögzítenek.
Az égéskor keletkezett füstöt és más anyagokat - állítólag - alaposan átszűrik, s csak ezt követően engedik ki ezen a kéményen. (A tulaj közben épp a fény felé tart...)
A hamvasztónak csak a szervízajtajai nyithatóak, amikor üzemen kívül van.
A hamvasztási program 1-1,5 órát tart, utána így emelik ki a hamvakat, s teszik mintegy 20 percre a hűtőbe - ahonnan aztán az urnába kerülnek.
Egy kis higiénia az alkalmazottak számára...
A tulaj a Temetkezési Magazin címú lappal. Nemrégi fedezte fel, elő is fizetett rá. Az ő vállalkozása is benne van, épp az erről szóló cikket olvassa. Épp ottjártamkor hozta ki neki a futár ezt az új lapszámot...
Na, megyek most már. Ilyen az egész kívülről. Egy régi iparcsarnokot bérelt ki a krematóriumnak