Blogosz

MESE NINCS.

Lagymatag kamuzás

2012. november 26. 16:16 - BlogoszEditor

Az utóbbi napokban többször is megtéve a Nagyvárad-Kolozsvár utat, átutazva a sok széteső, csúnya, rendezetlen, reménytelenséget sugárzó településen nem csak az tűnik fel ami mindig - vagyis az évtizedek óta ugyanolyan állapotok, a céltalan vegetálás, az örökké tartó átmenetiség. Hanem ezúttal az is, hogy ugye kampány van. És mégis: alig tűnik fel, hogy az lenne.

De ez - bár elsőre jó jelnek lenne vehető - nem pozitívum ebben az országban. Ugyanis nem arról van szó, hogy diszkrét, kulturált, visszafogott lenne a korteshadjárat, s arról sem, hogy erősebbre már ne lenne szükség, a polgári öntudat kibotakozása miatt. Hanem sajnos az rí le mindenről, hogy a kampányolás is olyan, mint maguk a települések, maga az ország: ötlettelen, hanyag, gyenge, kaotikus. Esetleges.

Illegális helyeken virít mindenféle olyan kampányanyag, amelynek már a kiötlőit is büntetni kellene a butaság, az ízléstelenség miatt. Legális helyeken díszelegnek olyan anyagok, amelyeknek már a megjelenésük, a külalakjuk, az "üzenetük" miatt is büntetendőnek kellene lenniük. Olyan semmitmondó, nyíltan hazug, közhelyes jelszavakkal terhelik a kommunikációt, olyan érdektelen kampányanyagokkal fárasztanak, hogy az már nem is a maguk a jelöltek számára, hanem egyenesen a célréteg, azaz a választók számára megalzóan stupid. Már arra sem fordítanak energiát, pénzt, hogy kreatívakat alkalmazzanak egy-egy ilyen hadjárathoz, hogy erőteljesen kampányoljanak... A színes hazugság is hazugság, persze, ám a szürke még kiábrándítóbb. Egyre olcsóbban és egyszerűbben vernek át tehát tömegeket.

Az meg egyenesen kétségbeejtő, hogy a 23 éve is blődnek számító lózungokkal nyomulnak még most is sokfelé. Hogy "Betartottuk a szavunkat!", meg "Válaszd az igaz utat!", meg "Mindig együtt!', meg "Autonómiát a Székelyföldnek!". Sőt, ilyen borzalmak is, hogy "Szavazzon Ön is a jobb jövőért!", meg "Gyermekeink jövője a tét!", meg "Egy hegyközakarnok alsói a Hegyközakarnok alsóiakért!" (a település neve behelyettesíthető).

Szóval nemcsak tartalmilag kriminális ami a kampányban zajlik, hanem formailag is. Úgyhogy már ezen az előző szinten sincs rendben a dolog. Bár tény az is: a hangsúlyok máshová tevődtek át. Sok jelölt, illetve párt számára már nem annyira a plakátok a bannerek a fontosak, nem abban látják a mozgosítást, hanem immár a door-to-door butítás, a helyi szintű kampányolás, a megfélemlítés, a zsarolás, a nyomásgyakorlás a trendi. Tovább persze a médiából árasztott propaganda. (Bár ennek a minőségéről is lehetne vitázni. Mivel - igen, persze - létezik ám minőségi propaganda is. Csak nálunk alig van ilyen.)

A hajrá még csak ezekben a napokban indul: a nyomtatott sajtóban is épp most, az utolsó két hétben jön a mellébeszélés és az ígérgetés csúcsa, s persze az autiovizuális médiában is. De pár pillantást vetve ezekre ugyanazt tapasztalhatjuk, mint a szegény-szomorú telepőléseken butáskodó, összevissza lengő, kósza szélben lobogó hirdetéseken: már igazi ötlet sincs. Mármint nem csak a honatyai munkához, a "megvalósításokhoz", hanem eleve a hazudozáshoz sem.

Bár végülis abban is bízhatnak, hogy generációk változnak. És így ugyanazokkal a vacakokkal megkínálhatóak a választók. Meg úgyis bejön, már csak amiatt is, hogy láthatóan nincs kollektív emlékezet, de még egyéni éleslátás is alig. Most is például azoktól várják a változást, akik 23 éve maguk kezdték el tönkretenni az országot, s benne a szavazókat. És sikerrel is jártak. Most pedig a "változás letéteményesei", "a remény megtestesítői" is ugyanők.

Igazuk is van végülis: ha így állunk, akkor fölösleges is lenne komoly, kreatív kampányolás. Ilyen választóknak ilyen félrevezetés is megteszi.


Na persze most aztán külön üdvözletét küldi Sztálin elvtárs is. Hogy is maradhatna ki az ilyen össznépi szívatásból a manipuláció egyik császára? Éljen a változás, a jövő, a vezetőink! Na meg a saját korlátoltságunk.

 

viharostaps.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr634925584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása