Blogosz

MESE NINCS.

Lebutított változattal a lebutítottak voksaiért

2012. november 26. 12:41 - BlogoszEditor

 

Ahogy e kampány során szembejön néha a két lábon járó zöldség, ahogy szemet szúr a vizuális szennyezés és ahogy fülbe mar a harsány butaság, hát el-elmélázom fölötte néha, ha már kikerülhetetlen. Mindezen jelenségeket persze mindegyik párt generálja - ám tökéletesen perverz elegyben a Dan Diaconescu-féle Néppárt (PP-DD) tudja ránklöttyinteni a képzavart, a hangzavart, az ideológiai zavart, a mindenféle zavart.

 

De mégsem kizárólag tragikomikus ez, nem pusztán szánalmas ripacskodás és rálegyintős egyéni törtetés. Egyre inkább azt hiszem ugyanis, hogy akár nagyon komoly háttere is lehet az egésznek. Túl azon, hogy Diaconescu saját maga politikai tőkét akarna immár magának, a szerény szellemiségű híveinek újabb kihasználása révén. Van egy olyan érzésem, hogy ennél összetettebb számítás és rendszer is lehet a dologban.

 

Rácsodálkozásaim közben ugyanis folyamatosan az motoszkál bennem, hogy Băsescuék keze is benne van ebben. Ne feledjük: a mostani államfő a saját legutóbbi választási kampányakor épp Dan Diaconescu és az utóbbi által működtetett madáretető, vagyis az OTV szolgáltatási révén ellensúlyozta a PSD-PNL-ellenőrzés alatt lévő médiabirodalmak ellene irányuló támadásait. Băsescu akkor fordult először nyilvánosan Diaconescuhoz, aki be is segített a propagandakampányban. Aztán – miután az államfő új mandátumot nyert – úgy tűnhetett, kicsit kihűlt a viszonyuk. Diaconescut megszorongatták, korrupciós eljárás indult ellene, a tévéi közül pedig a legismertebben be akarták zárni. Később persze elült mindez: az eljárás stagnálni kezdett, a tévéje pedig sugároz tovább. És politikailag ismét aktív az arc – sőt. Menet közben ugyanis Diaconescu pártot alapított, amelynek célrétege a kiábrándultak ama szegmenese, amely a legprimitívebb hívószavakkal állítható hadrendbe, amely a legolcsóbb ígéretekkel mozgósítható és irányítható bármerre. A PP-DD intenzíven kampányolni is kezdett, egyre nagyobb szürke tömeget mozgósítva maga mögött. És végül Diaconescu épp abban a körzetben indul a választáson, ahol Victor Ponta is. Az a Ponta, akit az USL mindenképpen miniszterelnöknek szeretne majd megtétetni Băsescu államfővel – olyannyira, hogy már meg is fenyegették az államfőt a megbuktatásával, ha nem Pontát kérné fel kormányalakításra a voksolás után. Erre jön Diaconescu, aki megpróbálja a saját választás körzetében megverni Pontát, kibuktatva az utóbbit a parlamentből...

 

Mindeközben Băsescu pártja, a PDL továbbra is zuhanórepülésben van. E párt most az ARD nevű szövetségbe rejtőzve próbálja menteni, ami menthető – ám a kilátásai így sem túl jók, a népszerűsége nem emelkedik, a parlamentben önmagában nem lesz komoly tényező.

 

Szóval úgy gondolom, nem kizárható, hogy Băsescuék Diaconescuval és a PP-DD-vel akarják helyettesíteni azt, amit a PDL maga elveszített. És hát szinte mindent elveszített a kormányzása során. Vesztenivalójuk tehát már nincs, úgyhogy megpróbálják minél jobb eredménnyel betolni a PP-DD-t a törvényhozásba. Ami az összes párt lebutított változata. S aztán megpróbálnak majd együttműködni, szövetkezni vele. Ezen mindenki csak nyer, aki benne van a dologban: Diaconescu is, a PDL is. Továbbá Diaconescu egyúttal megpróbálja magát Pontát, az USL kormányfőjelöltjét is kiszorítani a parlamentből. Szóval érzésem szerint a PP-DD elvileg önálló entitás, de becsatlakoztak mögé Băsescuék is, akik maguk is hasznot akarnak húzni a Diaconescu-projektből.

 

Sétrődés ne essék, ne értsenek félre: nem akarom elvitatni, hogy a szavazópolgárok jelentős része van annyira naiv, hogy magától is bejuttatja a PP-DD-t a parlamentbe. Hanem csak azt teszem hozzá, hogy érzésem szerint ennek a bohócpártnak a sikere egyben a PDL érdeke is, s ez utóbbi is tolja előre Diaconescuékat. S ha ez így van, akkor érdekes politikai kísérlet tanúi vagyunk. Érdekesé, de nem egyedié. Hiszen emlékezzünk arra, hogy például hasonló módon jutott vissza a magyar törvényhozásba a leharcolt és szétesett SZDSZ: új arcokkal, LMP néven.

 

Tehát úgy vélem, amikor a decemberben összeálló új romániai parlamentben elkezdik majd az egymás felé tapogatózást az ellenzéki pártok, hogy az USL-úthengert megpróbálják együtt megállítani, az nem csak a kényszerű kooperáció miatt lesz, nem csak azért, mert „közös munkára vannak ítélve”. Hanem szerintem a közös munka már rég tart, a kulisszák mögött. Annyi a gond vele, hogy a munka eredménye nem a közösséget szolgálja, hanem a pártpolitikai-gazdasági klikkek céljait. Azaz kifejezetten rossz az országnak ez is. De hát persze: végül is miről is beszélünk? Hiszen eleve politikai a téma. Márpedig az ilyen jellegű mozgásokból nálunk jó még nem jött ki.

 

Mindennek láttán ismét üzent mindannyiunknak Sztálin elvtárs, a sötét manőverek atyuskája, egyik csodálatos kötete révén:

 

sztalcsi.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr144926234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása