Blogosz

MESE NINCS.

Valami lett

2013. január 04. 15:32 - BlogoszEditor

Még alszik a fél ország, a közvélemény szabadságon van, az utolsó téli pihenőnapjait tölti. Csak hétfőn indul úgy igaziból minden. Úgyhogy végülis jó időpont ez a kétharmados kormányerő, a Fidesz számára, hogy be is jelentse, de mégse nagy leégésként jöjjön le az egész: az egyik nagy tervéből, sok vitát kiváltó projektjéből mégsem lesz semmi. (Legalábbis nem most. Vagy nem tudni. De úgy, ahogy eredetileg tervezték, nem.)

Ma közölték, hogy végül nem lesz választási előregisztráció. (Majd lejebb kiderül, hogy ettől még lehet, csak később.)  Azaz a 2014-es magyarországi választásokon nem kell előre felvetetniük magukat a választásra jogosultak jegyzékébe azoknak, akik élni kívánnak szavazati jogukkal. Azt követően jelentették be ezt, hogy Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróságra (AB) küldte át a törvényt, a testület pedig több ponton alkotmányellenesnek nyilvánította a regisztrációt.

A hír, a fejlemény önmagában nagyon jó. És persze, ez a lényeg.

De nézzünk be emögé is. Mert ugyanúgy lényeges ám az is, hogy mi történhetett. Gondolkodjunk kicsit azon is, hogyan következhet be ilyen - simán demokratikus fordulatként eladható, kifelé így kommunikálható - változás egy olyan országban, ahol totális hatalommal bír a kormányerő. Ott, ahol ezt a túlhatalmat minden szinten, minden értelemben teljesen kihasználja, a mai napig a terjeszkedése tart és mindent leural, mindent a saját akarata szerint formál át, bárki más bármit is mond, semmilyen véleményt meg nem hallgatva, semmilyen más érdekre nem figyelve. Hogy lehetséges az, hogy az egyik legfontosabb projektjét végül azért vonja vissza a hatalom, mert az általa posztra ültetett egyik leghűségesebb embere, azaz az államfő küldi át az Alkotmánybíróságra a törvényt, ráadásul a hatalom húzásaiban eddig segédkező Alkotmánybíróság most végül keresztbe is tesz nekik? Egyáltalán valóban ezt történt-e?

Nos, aligha gondolhatjuk komolyan, hogy ez valóban így zajlana. Aki egy kicsit is odafigyelt arra, mi történik Magyarországon az utóbbi években, az legfeljebb Andersen műveit lapozgatva keresi ezt a verziót.

Hogy ehelyett, valójában mi zajlott a választási regisztráció kérdésvel kapcsolatban a Fidesz szűk csúcsvezetésében, arról viszont csak elképzeléseink lehetnek. Nagyon olyan szagú az egész, mintha egyes szakpolitikusaik szóltak volna rájuk, hogy ez így nem lesz jó. De persze ez önmagában soha nem elegendő egy törtető pártelitnek. Úgy tűnik, bejátszhatott még az is, hogy a regsztiráció pontos hatásainak számolgatáa nagyon megbonyolítja végül a képet. Addig világos, hogy a Fidesz további adatbázis-építésre használta volt az előregisztrációkor bejövő adatokat is, de főleg azért találta ki az egészet, mert úgy nézett ki, az ő szavazóik többen vannak és mozgósíthatóbbak - azaz regisztráltatni is fogják magukat, s elmehetnek szavazni - a többi párté viszont szétszórtabb, ráadásul megeshet, hogy (sok más ok mellett) már csak azért sem regisztrálja magát, mert így tiltakozik a Fidesz által bevezetett feliratkozás ellen - s ezzel az egyéb pártok hívei ki is zárják magukat a voksolásból. Ezzel az intézkedéssel is javítani akarta tehát választási esélyeit a Fidesz. De rájöhettek, hogy ez a gépezet sem biztos, hogy így fog működni, egyáltalán nem mindig működik a szociológiai elmélet a gyakorlatban.

Egyébként a teljes jogszabályt vizsgálta az AB, azaz a választási eljárásról szóló új törvényt. Ennek az egyik eleme a regisztrációról szóló rész. És ugyan Áder János államfő más kérdések vizsgálatát kérte a törvényben, a testület mégis, magától (?) kitért a regisztráció ellenőrzésére is, végül az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánítva azt. Ez is érdekes. Meg az is, hogy a Fidesz pár napja még elgondolkodott azon: megváltoztatja magát az Alkotmányt, hogy ne ütközhessenek vele a választási eljárásról szóló új törvény elemei. Megtehetik ha akarják, simán, tudjuk. Szoktak is ilyesmiket. Aztán ma végül azt jelentették be, hogy inkább nem lesz regisztráció, legalábbis nem 2014-ben, s februárban új választási törvénnyel rukkolnak elő a most elkaszált helyett.

Ja, apropó Alkormány: további cukiság, hogy a Fidesz mostani választási törvénye - hivatalosan - azért bukott, mert ellentétes az Alkotmánnyal. Azzal Az Alkotmánnyal, amelyet ki gyúrt össze nemrégiben? Na, ki? Aham: a Fidesz.

Szóval szerintem hideg számítások okozták a visszakozást, valamint az imázst érintő megfontolások. És igen: az mindenképp jó, hogy nem lesz regisztráció. Csakhogy - jellemző - ez sem biztos. Ugyanis máris vannak a hatalom berkeiben olyan hangok, amelyek arra engednek következtetni, hogy itt csak egy átdolgozás zajlik valójában. Más formában - egyelőre nem tudni minkppen -, de megtartanák, azaz mégis bevezetnék az előzetes választási feliratkozást. Meglátják, meglátjuk, mikor és meddig jutnak ezzel.

Szóval ennyit a demokratikus fordulatról, a jogállamiság működéséről. És részemről arról is, hogy határon túli magyarként bele akarok-e szólni ebbe az egészbe a voksomal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr294997861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása