Blogosz

MESE NINCS.

Kommunista bábszínház

2013. május 14. 12:56 - BlogoszEditor

Még mindig megpendít bennem valamit - pedig a legsúlyosabb időszakában még messze nem is éltem, és az egésznek csak a legvégét kaptam el.

Kiállítás nyílt ma a nagyváradi barokk palotában a váradi Arcadia bábszínház "elfeledett" bábjaiból: az '50-es évektől készült bábokat mutatják be, amelyeket az előadásokon használtak.

Ott járkálok köztük. Szépek ezek a babák: vannak kifejezetten édesek is, mások meg olyan szocreálosok is valahogy. Formájukat, vonalvezetésüket tekintve tipikusan olyanok. És valahogy mégis széppé (vagy maradjunk annyiban, hogy szebbé) szelidültek az évek során. Legalábbis maguk ezek a babák.
De mégis: a fő motívum bennem az, hogy a legsötétebb kommer elnyomás idején készültek. Mindegyre az gomolyog bennem, hogy kommunista bábok. És hát kommunista bábszínház, ugye. Na az is mennyire ment, évtizedekig. Főleg a bábszínházon kívül, szanaszét, mindenfelé.

Kicsit lelkiismeret-furdalásom is van, hogy a semmiért nem felelős babákat nézve az átkos korszak jut eszembe. Hogy kommunista bábok? Pedig hát ilyen nincs. Kommunista bábok? Pedig hát ilyen nagyon is van: kommunista bábok tömegével voltak mindenütt. S lám, sokan még most is megvannak. Egyesek tárlaton belül, jóval többen tárlaton kívül, szanaszét, mindenfelé. Csak őket nem mutatják be. És nem szelidültek szebbekké.

bab.JPG

P1630901.JPG

P1630906.JPG

szinhazmaci.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr625299751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása