Blogosz

MESE NINCS.

Abba kellene hagyni...

2013. december 11. 19:07 - BlogoszEditor

Még több bűnöző zúdulhat a nyakunkba, mint amennyit eddig beválasztott a parlamentbe a sok félkegyelmű tájékozatlan, be(le)látásra képtelen szavazó. Igen biza, azok tömegeiről beszélek, akik egyáltalán hajlandóak bárkire is voksolni. Mert egyszerűen képtelenek felfogni, hogy nincs kisebbik rossz: mindegyik párt korrupcióra és politikai prostitúcióra épül. Bűnözésre. A szó szoros értelmében, nem átvittben. De ők, a polgárok tömegei ezt nem tudják így befogdani, inkább vitáznak róla, érvelnek, okoskodnak, magyaráznak. Miközben ettől függetlenül, változatlanul mindegyik párt korrupcióra és politikai prostitúcióra épül. Bűnözésre. A szó szoros értelmében, nem átvittben. És mindez a polgárok szeme előtt zajlik. Egyre nyíltabban verik át őket azok, akikre szavaznak.

Márpedig szerintem a képlet egyszerű: fölösleges elmélkedni, hogy mi lenne a rendszerrel, ha senki sem szavazna, vagy ha nagyon kevesen, meg bármilyen más ilyen elméleti kérdésekbe bonyolódni (bár az elméleti kérdések igenis fontosak, sokszor, de nem itt), ehelyett egy nagyon egyszerű kérdést kell feltennünk magunknak. Ezt: tiszta emberként szavazok-e bűnözőre? Szerintem egyértelmű a válasz: nem. És nem, nem áll meg a lábán az az érv, amit ilyenkor felhoznak, hogy "dehát nem minden politikus bűnöző". Hiszen - épphogy nem általánosítva, hanem nagyonis alaposan megvizsgálva a rendszert - világossá válhat, hogy igenis azok, mind. Egy részük közvetlen kitervelő és elkövető is, másik részük végrehajtó csupán, és ott van még a hatalmas további tömegük, akiket - előnyökért cserébe - szavazógépnek használnak a főnökeik, azaz ők pedig a cinkosok. Úgyhogy lényegében csak forma, máz, szöveg az, hogy közképviseleti demokrácia lenne. Rég nincs. Ám most sikerült azt is lebontania  parlamentnek, ami lényegében már nincs is - ismét becsapva ezzel a választókat is.

Nézzük csak az MTI-hírt:  "A román képviselőház törölte a képviselőket, szenátorokat és az államfőt a közhivatalnokok sorából kedden, így nem indulhat többé bűnügyi vizsgálat ellenük tisztségbeli vagy érdekbeli összeférhetetlenség címén. (...) Azáltal, hogy a törvényhozók nem minősülnek közhivatalnokoknak, már nem indítható eljárás ellenük hivatali visszaélésért, befolyással való üzérkedésért vagy megvesztegetésért, mert ezeket a bűncselekményeket a közalkalmazottak bűncselekményeiként tárgyalja a Btk. (...) A korrupcióellenes ügyészség (DNA) állásfoglalása szerint a módosítás nyomán a bíróságok fel fogják menteni a korrupciós bűncselekményekkel vádolt törvényhozókat, és azokat is ki kell majd engedni a börtönből, akiket már elítéltek ilyen cselekményekért."

Nos, fincsi, szavazópolgárkáim, felelősségteljeskéim? Tetszik? Túllépve azon, hogy a szavazópolgárok jelentős része nem is érti ennek a hírnek a lényegét és súlyos voltát (mert ők valóban csak SZAVAZÓpolgárok, voksolnak, aztán annyi - épp rájuk, a tudatlanságukra, a befolyásolhatóságokra épül a rablórendszer, amely ráadásul épp velük legitimálja önmagát amúgy), ott van tehát még az, hogy ekkora pofont még sosem kapott a (megjátszott) képviseleti demokrácia 1989 után. Vagy jó: kapott, amikor a bányászokkal verették szét az ellenzéki pártok székházait, és a normalitásért tüntetőket. De attól, hogy az nagyon súlyos volt, ez is az. Tehát gyakorlatilag kimentik a bűnöző politikusokat az igazságügy karmai körül. Ráadásul eddig sem gyakran és nem következetesen selejtezte le a bűnöző politikusokat az igazságügy - de most ez a keveset is visszacsinálná a PSD, a PNL és a PC.

Már tegnap is megállt az eszem párszor ezen, de ma még többször: a képviselőház "törölte a képviselőket, szenátorokat és az államfőt a közhivatalnokok sorából". Fuáj! Hogy nem szakad rájuk az az 1989-es égboltozat... Hát ki lenne közhivatalnokabb, mint a képviselők és szenátorok? Akiket a sok szavazópolgár épp azért küldött oda, mert tényleg állandóan beveszi, hogy képviselni fogja őt, a polgárt. Érted: közképviselet. Érted: közhivatalban, mint például a parlament. Mert igenis az. Még jó, hogy. És most egyszerűen törlik. Azért, hogy a bűnözőiket megszabadíthassák az igazságszolgáltatástól.

Úgyhogy itt gyakorlatilag törölték a választott képviselőket és szenátorokat a közszolgák közül. Azaz immár még csak formailag, még csak hivatalos megfogalmazásban sem szolgálnak (azaz képviselnek) választói réteget. Persze valójában eddig sem tették, de immár a színjáték egyik fontos elemét is inkább feladták, csak zavartalanabbul követhessenek el bűncselekményeket.

Tehát abba kellene hagyni itt a képviseleti demokráciázgatást, a nemlétező emlegetését, az arra való hivatkozást. Főleg most, hogy már nemcsak visszaélnek vele, hanem hivatalosan is eltörölték.

Na, de jönnek ők még a mi utcánkba... És ugyanúgy emlegetni fogják a választási kampányokban a képviseletünk fongosságát, a polgár reprezentációját, a demokrácia alapértékeit, és a többi, balba. De ezek után, hogy most ezt is volt képük meglépni, amiről itt fennebb szó volt... nos, ha ezek után a többi kampányban is továbbra is a képviselőinkként tüntetik fel magukat, és ugyanazzal a szöveggel is jönnek, mint eddig, akkor ugye világos, mi lesz? Ugye világos? Egyértelmű, gondolom, a folytatás, nem? Jaja: az lesz, hogy a sok félkegyelmű tájékozatlan, be(le)látásra képtelen szavazó ismét ugyanúgy lépre megy, sokadszor is, és szavaz. Többek között továbbra is azért, hogy nehogy elveszítse a képviseletét. Ami persze amúgy eddig sem volt. Oké, köszi, helló.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr975686388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása