Blogosz

MESE NINCS.

Gyorselemzés

2014. október 13. 12:48 - BlogoszEditor

Nézem az infografikákat a magyarországi önkormányzati választások után. Megint mindent elsöpört a Fidesz, és aztán elvitte a pálmát is. A fővárosi és a megyei közgyűlésekben győztes pártszövetség 2014-ben című grafikonon például szegény Magyarország egy az egyben narancssárga, az összes megye besárgult. Az egész térképen egyedül csak a Balaton kék. (Még. Mert állítólag a nemzeti alapú politizálás egyre inkább foglalkoztatja már a compókat is, és pöknek rá, hogy közben kiszárad a tó.)

No, ezzel éri el csúcspontjának csúcspontját a Fidesz hatalma. Most, a következő hónapokban fogják még a végletekig kiterjeszteni önmagukat. A rengeteg országos szintű, kormányzati, illetve parlamenti gépezetet igénylő visszaélés és mutyi mellett beteljesednek a helyi érdekű, önkormányzati mutyik is. Évekre, évtizedekre bevájják, berágják magukat oda is, ahova eddig nem sikerült (bár kétlem, hogy igazából lenne még ilyen - nagyjából már inkább futtatni kell a kiépített bizniszeket). Nyolc év (sőt, az önkormányzati vezetők mandátuma immár öt év) teljhatalom jelentősen - és nehezen megváltoztatható, helyrehozható - módon átformálja Magyarországot.

graffancs.jpg

És hogy e pompázatos nemzeti diadalmenet-sorozat közben válságban van-e Magyarország, például (sok más vonatkozás mellett) gazdaságilag? Hát, kérem, nézzük a tényeket: ugye a Jobbik a második. Tessék. Itt a válasz. (Gyengébbek kedvéért: mikor szokott megerősödni a pálya szélén ugató veszettek hangja, sőt, mikor tudnak magára a pályára is befutni, és ott még labdába is rúgni? Igen: a gazdasági válságok idején. Minél rosszabbul él egy társadalom, annál inkább radikalizálódik. És minél inkább kilábal, annál inkább halkul a szélsőségesek megélhetési hörgése. Úgyhogy ugyebár nostehátszóvalakkor.)

Mostantól valami újnak kell lassan születnie valahol. Ez biztos. Nemcsak a születés, hanem a lassan is. És az is, hogy egyelőre nem tudni - még most, a Fidesz dúlásának sokadik évében sem tudni - , miből. Hiszen ellenzék valójában nincs. Ami meg lenne, az nem alternatíva, hiszen a mostaniaknak még jelenleg is nagy az elutasítottságuk, Gyurcsánytól az MSZP-ig. Ami nem baj. Szóval így és ebből nem lesz valami új. Azt hiszem, a következő években ehelyett, illetve ezzel párhuzamosan új folyamatok indulbnak majd el, új utakon próbálkoznak majd.

(Többször gondolkodtam már azon, hogy lehet az, hogy ennyire széteső, szétforgácsolt, hiteltelen, kétbalkezes, nemlétező amúgy az mostani ellenzék, amely nekem ugyan nem tetszene, de mégiscsak igazi ellenzékké állhatott volna össze ennyi idő alatt újra. A belharcok mellett okozhatja-e ez az is, hogy egyszerűen jól megvannak így, mindenki viszi jelenleg a saját kis és nagyobb üzleteit, kösz, ennyi elég alapon, ezekben az időkben? Szerintem a válasz: ahan.)

Úgyhogy ha elérik Viktorék a csúcspontot, az egyben azt is jelenti, hogy - emberteleül lassan - megint megkezdődhet Magyarország eszmélése, azok után, hogy öntudatlanra pofozták. Persze nem lesz könnyű megtörni a Fidesz-dominanciát. Mivel úgy alakít át mindent, hogy ha csökken is (és csökken) a támogatottsága, ha a választói passzivitás nő is (és nő), akkor is minél erősebben és minél tovább tarthassa magát, embereit, érdekeltségeit mindenhol. Bevallom: nem tudom, hol fog felbukkanni az új, és valóban hiteles lesz-e. De amikor a túlhatalom elérte a maximumát, akkor ilyen folyamatok indulnak majd be, rövidesen.

Közben eszembe jut persze az is - nem tagadom -, hogy többször mennyire a Fideszben láttuk az egyetlen alternatívát. Igen, én is, még a kulisszák mögé belátva is. És eszembe jut az a beszélgetés, amikor az egyik igazi, narancssárga vérű itteni Fidesz-rajongóval beszélgettem, miután annak idején elvesztették a választást, és Gyurcsányék nyertek. Azt mondta akkor ez a rajongó, keserűen: "nem baj, most még ki kell bírni négy évet, és aztán kétharmaddal nyerünk". "Hát" -  mondtam én akkor erre - "szerintem is csak a Fidesz jelenthetne valamiféle változást. De a kétharmad, az veszélyes, az automatikusan ront, korrumpál, veszélyezteti az egész demokratikus berendezkedést, isten őrízzen bárkinek a kétharmadától." Erre persze vitatkozni kezdett a pártajongó, én meg hagytam. Azzal az elképzeléssel magamban, hogy "ó, mindeg: négy év múlva úgyis a Fidesz nyer, ez helyes, de kétharmad nem lesz, nem fognak itt mindent elsöpörni."

Szóval ennek jópár éve. Most pedig - az újabb kaszálásuk, aratásuk után - nézegetem itt, a szerkesztőségben az infografikákat, a hírügynökségi hírfolyamban, hogy melyiket tegyem be az újságba, a választások eredményeit illusztrálandó. Ahogy pörgetem itt a különféle témájú grafokat, egyik narancsságább, mint a másik. De aztán megakad a szemem egy újabbon. A címe: Szarvasmarha-állomány Magyarországon. Hát, (bizonyos értelemben tehát magamat is beleértve) ezt kellene betenni, azt hiszem.

Download.aspx.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr816786655

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hattyúdal 2014.10.13. 15:02:09

A rendszerváltozás masszív hazugságait rejtő lomblevél mára esett le teljesen. A demokrácia első 20 éve arról szólt: a baloldal és a jobboldal versengett ki a nyugat jobb tanítványa, ki a szakértőbb, ki képes hűebben teljesíteni a nyugat parancsait. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása