Blogosz

MESE NINCS.

Átlátszó. Pedig épp hogy nem az...

2014. november 10. 13:42 - BlogoszEditor

De miért? Nálunk miért minden szavazókörzetben összevissza, tákolmány szavazóurnák vannak, amelyek nem átlátszóak, így eleve a választási csalás egyik eszközei lehetnek? Miért, miért, miért? Miért nincs egységesítve, szabványosítva? Miért, miért, miért? Miért nem lehetett ezt sem megoldani, 25 évvel az izéváltás után sem? Miért, miért, miért? Csak nem épp AZÉRT?

Mert persze, hogy egyből ARRA gondol a választópolgár: a csalás lehetőségére. Arra, hogy ez a nem átlátszó urna is csak egy átlátszó trükk. Továbbá arra is, hogy ez így jellemző: mindenütt másfajta, összevissza az ország is - úgyhogy a sorsát időnként eldöntő szavazásokon még az urnák is tákolmányok és átláthatatlanok. Nagyszerű tárgyi metaforája ez Romániának.

urne voturiuiklkl.jpgNa, de ezek a miértek nem hagytak nyugodni. Úgyhogy utánaérdeklődtem pár helyen, hogy miért nincsenek nálunk is átlátszó anyagból készülő urnák, amelyek ráadásul mindenütt egységesek lennének. Kérdezősködtem a bukaresti Állandó Választási Bizottságánál (AEP). Nagyon kedvesek, sőt, egyből ismerős is nekik a téma, tudnak is a dolgokról - úgy látszik nem csak én kérdezősködöm. De csak a hét végére ígérnek választ, és írásban kérik a kérdéseket. Aha. Közben érdeklődtem a Megyei Választási Bizottságánál is. Itt egy ismerősöm volt olyan kedves, és nagyjából húsz perc alatt "szállította" is a választ. Szóval: épp az Állandó Választási Bizottság 2008-ban keltezett 4-es számú határozata írja le, hogyan nézzen ki a szavazófülke és az urna. Kivételesen tényleg érdekes kis szöveg, elolvastam. Még olyanokat is rögzít, hogy hány centis legyen a szavazófülke fala, milyen anyagból legyen, hogyan helyezzék el azokat a termekben, miegymás. És magáról az urnáról külön szól. Eszerint ez lehet egy darabból, vagy több részből összeállított. És - hoppá - az is tételesen szerepel a szövegben, mégpedig az adott fejezet első pontjaként, hogy "ajánlott, hogy a szavazóurna átlátszó legyen". Na ugye.

Ám a gond épp itt vagy: hogy "ajánlott". Itt bukik is minden. Mintha nem tudnák, hogy Romániában nem lehet csak úgy ajánlani valamit - mert abból akkor összevisszaság lesz. (Sőt, sokszor még abból is, ugye, ha valami kötelező.) Épp ez a helyzet lett egyébként.
Ugyanis az urnák beszerzését már a polgármesteri hivatalokra bízták. Akiket az ország 99,9%-ában nem érdekelt a fenti ajánlás. Egyszerűen olyan urnának készítettek, amilyeneket akartak. Innen az összevisszaság. Ráadásul közben a választási költségekről szóló aktuális kormányhatározat kimondja, hogy amennyiben lehetséges, meg kell tartani, és fel kell használni az előző választásokról maradt fülkéket és urnákat. Úgyhogy újra és újra ugyanazokat használják. Amíg szét nem esnek. Amikor meg igen, akkor újat készítenek - ugyanúgy csak akkor tartva be az ajánlásokat, ha akarják. A legtöbb helyen azonban nem akarják. Mert - ha más, gyanúsabb oka nincs is még emellett - annyi biztos, hogy hamarabb összecsaphatnak pár falemezből egy-egy urnát, mint ha valami normális, átlátszót készíttetnének.

urna-alegeri-2frf014-300x210.jpgSzóval így. Ja, és közben hírét vettem, hogy ugyanezt fogja majd válaszolni a kérdéseimre a bukaresti Állandó Választási Bizottság is. És arról is értesültem, hogy a kormányzat területi képviseleténél, a prefektúránál pedig "csak rángatják a vállukat erre a kérdésre, és azt mondják, igen, valóban egységesnek kellene lenniük az urnánknak, de ennek ellenére úgyis minden önkormányzat olyat csináltat, amilyet akar".
Na és még valami, hogy még bizarrabb legyen: az idézett választási bizottsági határozat, amely tehát leírja, hogyan nézzen ki a szavazófülke és az urna, konkrétan a parlamenti választásokra vonatkozik. Azaz az államfőválasztásra például nem.

Összegzés: arra a pár kérdésre, hogy nálunk miért minden szavazókörzetben összevissza, tákolmány szavazóurnák vannak, amelyek nem átlátszóak, így eleve a választási csalás egyik eszközei lehetnek, és miért nincs egységesítve, szabványosítva, valamint miért nem lehetett ezt sem megoldani, 25 évvel az izéváltás után sem - az a válasz, hogy csak. Úgyhogy marad a kérdés is: miért? Csak nem épp AZÉRT?

***

Frissítés

Három órával a jelen blogbejegyzés élesítése után már meg is érkezett a - hét végre ígért - válasz a bukaresti Állandó Választási Bizottságtól is. Az előzetes infóim jóknak bizonyultak: azt válaszolták, amire számítani lehetett, és amit fent vázoltam is. ("Orz" lettem, de az most mellékes :P ) Íme.

Untitledafaf.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr996883777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása