Blogosz

MESE NINCS.

A milyen micsoda micsodája?

2014. november 17. 15:01 - BlogoszEditor

Nagy az öröm most a lakosság többségénél. Talán túlságosan is nagy. Olyan nagy, mintha nem is Romániában lennénk. Elfelejtjük egy-egy pillanatra, hogy márpedig ott vagyunk. Persze nem mintha nem lenne ok némi derűlátásra amiatt, hogy a lassan már mindent leuraló PSD helyett győzött „a jól végzett munka Romániája”. Itt azonban már feltehetjük a kérdést: valójában a milyen micsoda micsodája is győzött? Továbbá: mire lesz elég ez a győzelem, tehát igazából teljes győzelem-e? Romániát elnézve ugyanis nehezen fér össze vele az, hogy „munka”, az pedig egyenesen utópisztikusnak hat, hogy ráadásul még „jól végzett" is. Vagy ha mindkettő igaz, akkor az meg nem lehet Románia.

Hogy ezek nemcsak általánosságok, hanem nagyon is konkrét tények, azt mutatja, hogy mennyire nehéz most előrehaladásba kezdeni. Iohannis győzelmével ugyanis új helyzet állt elő: a kormányzó PSD és szövetséges pártjai most még uralják a kabinetet és a parlamentet is, foggal-körömmel ragaszkodnak is ahhoz, hogy minél többet megtartsanak a hatalomból – közben viszont szövetségeseik már ingadoznak, mérlegelnek, hogy átálljanak-e, magát a Iohannist támogató két párt, a PDL és a PNL pedig már próbálkozik is a hatalomváltással. Kérdés azonban, mennyire lesz ebből – a PSD arrogáns és mindent behálózó tevékenysége miatt már szükségessé vált – rendszerváltás is, vagy mennyire egyszerűen csak a hatalmon lévő pártok cserélődnek. Mert ez utóbbi önmagában igazán nem hozza el a jól végzett munkát Románia számára. Hiszen láttuk már kormányon a PDL-t is (ez még viszonylag követhető vonalvezetésű volt, még akkor is, amikor a PSD-vel kormányzott, de valójában kitúrni igyekezett azt), és a PNL-t is (amely viszont az utóbbi években teljesen megcsúszott, és azokkal kormányzott a hatalom megtartása érdekében, akiket most fő ellenfélként megvert).

Nos, mindkét párt bemutatta már, hogy nem a jól végzett munka Romániáját tartják megvalósítandónak – hanem ugyanúgy gazdasági vállalkozások lényegében, és ugyanúgy oligarchák mentén állnak össze, mint a PSD. Csak a most győztes oldal pártjai kisebbek, tehát behálózni sem tudták olyan mértékben az országot, mint Pontáék.

És épp ennek köszönheti győzelmét most ez az oldal. Iohannis váratlan és nagymérvű diadala ugyanis nem a PNL és a PDL támogatásának szól, hanem óriási többségben protest-voksokról beszélhetünk. A lakosság tehát a PSD ellen szavazott, ez okozta a földindulást: a PSD-s Ponta ellenjelöltje egy néma hal is lehetett volna, és valószínűleg egy kis stratégiával, kampánytanácsadókkal és manőverekkel az is győzött volna. Ez nem Iohannisékat degradálja, egyáltalán. Hanem azt mutatja, mennyire elege volt a lakosságnak a PSD-ből. Amely ráadásul a kampány során is arroganciát mutatott, megszegve a korteshadjáratok ama alapszabályát is, hogy ne dühítsd fel a kevésbé tehetős társadalmi rétegeket.

aP1660960.JPG

Ponta ellen tüntetők, a kampánycsend beállta előtti órákban, Nagyváradon

És hogy most valóban eljön-e a jól végzett munka Romániája, természetesen messze túl ezen a szlogenen? Enyhén szólva kétséges. De mindenképp egy esély ez. Persze Románia el szokta játszani az esélyeit. Ám legalább van egy újabb – ami Ponta megválasztása esetén nem adódott volna, sőt, még stagnálás helyett is lefelé vitt volna mindannyiunkat.

A háttérben már tágyalnak a pártok arról, hogyan alakíthatnának új kormányzati és parlamenti többséget. Ami persze szükséges. Ugyanakkor általában egy idő után gátja is szokott lenni a fejlődésnek, mivel amikor bárki bárkivel kormányra hajlandó menni, akkor a hatalom adta előnyöket kihasználva minden mással le is áll: se munka, se jól végzett, sőt Románia sem, csak simán hatalom és saját zsebre való ténykedés. Benne van a pakliban ez is, nagyon is. Viszont Románia egyetlen esetleg lehetséges megoldása az, hogy ezzel a paklival játsszon tovább. Az előző már túlságosan megtelt cinkelt kártyákkal.

Hogy miként fog összeállni az új hatalom, az is megér gondolatot. Ugyanis nemcsak még kérdéses, hanem ezzel egy időben máris kérdéses. Figyelemre méltó, hogy a PDL elnöke már a választások éjszakáján megköszönte a választói támogatást, ugyanakkor ugyanazzal a lendülettel közölte is, hogy ettől a pillanattól feloszlott a Iohannis győzelméért a PNL-vel alakított pártszövetségük, az ACL. Ebből világos, hogy a két párt hiába győzött együtt, máris egymást is próbálja megelőzni, kiszorítani. Márpedig ilyesmi önmagában véve is kontraproduktív – nem beszélve arról, amikor a még mindig nagyon erős PSD ellenében kellene együtt tevékenykedniük. A hatalom megszerzéséig mindenesetre együtt maradnak, ez majdnem biztos.

A (még) Ponta vezette PSD-vel kapcsolatban pedig Ion Iliescunak lett igaza. Ezen tömörülés atyuskája már a második forduló előtt dühös volt, és azt ordította egy gyűlésen Dragneaéknak, hogy korrupt szörnyet csináltak a PSD-ből, amelyet immár ellenségnek tekint a lakosság nagy része, és amely széteshet, ha elveszti az elnökválasztást. Nos, valóban ez van.

Egy esélyük azonban még nekik is kínálkozik: bízhatnak abban, hogy ez Románia. Amelytől - épp az ő évtizedes tevékenységük miatt is - távol áll a jól végzett munka. Mi pedig abban bízhatunk (ha ez nem túl erős szó volt ide, politikáról, politikusokról lévén szó), hogy lassanként, nagy nehezen ehhez hozzátehetjük: még…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr66910007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása