Blogosz

MESE NINCS.

Köszi

2014. november 19. 16:08 - BlogoszEditor

Nem akartam ezt eddig én szóba hozni, bár végig benne volt a fejemben - és a pakliban is. Közben immár román elemzők is hasonlóval hozakodnak elő - úgyhogy akkor mégis mondom, még mielőtt mainstream lesz, divat lesz, evidencia lesz. Szóval: amennyire behálózta, és csatlósai segítségével bebábozta ezt az egész országot a PSD, szinte lehetetlennek tűnt, hogy pusztán a maga erejére - a mi erőnkre, a polgárokéra, szavazókéra - hagyatkozva kitörjön belőle. Elismerem: az utolsó napokban már én sem hittem teljesen abban, hogy sikerülhet megtörni a totális hatalomtól már csak egy lépésre álló rezsimet. Sokszor eszembe jutott akkoriban az USA: két vonatkozásban. Hogy egyrészt érdeke lenne segíteni, különben a PSD győzelmével Románia is elfordul a Nyugattól, és Moszkvához fog közelíteni megint, másrészt viszont nem feltétlenül érdeke segíteni most, mivel Románia amúgy jó partnere neki, függetlenül attól, hogy itt az országban miféle klánok irányítanak épp. De - gondoltam - bárcsak beavatkozna a belügyeinkbe.

Azóta egyre többen állítják, hogy az USA végül némi kis segítséget is nyújtott. Megvolt ugyanis a lakosság elégedetlensége, a polgároknak elegük volt a PSD-uralmoból, ráadásul a párt megpróbálta elcsalni a választásokat, és külföldön sokfelé is botrányos módon akadályozta volna a hatalomváltó polgárai voksolását. Márpedig ehhez csak egy picikét kellett hozzátennie még a CIA-nak, azzal, hogy segített még inkább szítani a feszültséget, a tüntetéseket - és máris megvolt a kritikus tömeg. Amely enélkül is meglett volna, csak így végül meg is mozdult, és pecsételni is elment.

És nem, ez nem az a hazug, üres, beteges összeesküvés-elméletes érvelés, amellyel például a Nyugattól egyre inkább távolodó Fidesz-rezsim is él, amikor mindenféle akciókkal vádolja az USÁ-t, hamisan, saját magát viktimizálva, és magyarázva az egyre rosszabb bizonyítványát. Épp ellenkezőleg: ez pont a fordítottja.

Gondoljunk bele: kizárt, hogy Washington ne próbálna valamit tenni mostanában a térségben, amikor Moszkva egyre agresszívebben próbálja kiterjeszteni érdekszféráját, ismét, ráadásul sietnek is a karjaiba olyanok, akik balkáni vonalvezetésük miatt egyre szalonképtelenebben Nyugaton, mint például a szegény Magyarországot immár visszafelé vivő totális ottani hatalom. Nagyon is logikus, hogy Washingtonnak már nehezebb valamit tennie jelenleg a túlhatalommal bíró Orbán-rezsim Moszkva-barát lépései ellen - ezért legalább abban érdekelt, hogy más államokban ne alakuljon ki hasonló túlhatalom, amely ugyanúgy Putyin lába elé vetné a saját országait is. Márpedig nálunk is majdnem ez történt már, csak az államfői poszt hiányzott a PSD-nek, amelyik maga is hagyományosan inkább a "keleti nyitás" híve. Emellett szakértői tanulmányok szóltak már az utóbbi hónapokban arról, hogy Putyin Magyarország ölelgetésével, majd Románia destabilizálásával próbálja meg elkezdeni az EU szétszedését.

funny-USA-flag-freedom-life-control.jpgÚgyhogy az a véleményem: egyáltalán nem abszurd, hogy a Nyugat - újabban a divatfanyalgók nevetséges és szánalmas módon gyűlölt - ura, az USA is segített egy kicsit a kampányban, szította az indulatokat, segített demonstrálni itt-ott, tanácsokat is adott, hogyan lehet megállítani a PSD-t, és legalább kétpólusúvá tenni a megint túlságosan egy irányba billent itteni hatalmi viszonyokat. Ez neki elég is: Románia partner is marad, Iohannis, az új államfő hangoztatja is. És helyesen is teszi.

Mint arra már emlékeztettem itt-ott: mindannyian a Nyugat gyermekei vagyunk ugyanis. Még a balkáni csavargóink és a vad, hőzöngő újfasiszta és közben orosz párti perverzeink is. Évszázadok történelme és kultúrtörténete százezer szállal fűz a Nyugathoz sokkal inkább, mint a Kelethez. Plusz időközben térségünk is megtapasztalhatta az orosz (bocsánat: szovjet) kizsákmányolást és diktatúrát és terrort - aminél már akkor, köszi, sokkal inkább a nyugati kizsákmányolás és "diktatúra", ráadásul ezen a világtájon terror nélkül. Nem, harmadik út pedig ebben a történelmi korszakban nincs: ezerszer kell elmondani egyeseknek, akkor sem értik meg, hogy kizárt, lehetetlen az, hogy "önmagukban megállók, önellátók" legyenek ezek a mi országaink. Ezt autarcheiának hívják, ami soha sehol nem vezetett jóra, és nem is volt fenntartható sokáig.


Ja, hogy az USA ezzel viszont megsérti egyes államok szuverenitását? Igaz. Teljesen igaz. Sőt, tovább megyek: kell. Azon államok, amelyekét megsérti, amikor visszapöcköli oda őket, ahova tartoznak, azaz Nyugathoz, jelenleg nagyonis összevissza bóklásznak - úgyhogy nemcsak megérdemlik az ilyen "mocskos beavatkozást", hanem egyenesen rászorulnak. Sajnos. Mert nem tudnak mit kezdeni a szuverenitásukkal. Nem érettek rá. Nem voltak hozzászokva sem, hogy gyakorolják, évtizedeken, évszázadokon át. Ráadásul a lakosságban eleve van is késztetés a helyes úton való maradásra, csak a hatalom mind lavírozgatna. Szóval még csak nem is természetellenes a rásegítés.

Úgyhogy igen, felháborító amit az USA néha fű alatt művel - de, mivel jelenleg ez az egyetlen esélyünk, ugyanakkor köszi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr666915917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása