Blogosz

MESE NINCS.

Gyalog megyek ezután. Vagy mittomén. Még átgondolom. Sajnos

2015. április 04. 19:17 - BlogoszEditor

Dilemma. Sőt, trilemma.
Ordítva parancsol le egy vagabond jellegű nőt, a kilencvenhét csomagjával együtt a buszról a sofőr, mivel az első, a fülkéből kiüvöltött kérdésére csak hazudozik a nő, de érvényes jegyet, vagy bérletet nem tud felmutatni. A busz csak áll a megállóban, amíg az előbb felszállt illető nagy sokára hajlandó leszállni, a járművezető pedig addig is ordibál kifelé a fülkéből.

Csakhogy épp az egyik olyan sofőr kéri a jegyet tőle, aki az elektronikus utazási kártyák bevezetése előtt a szemem láttára is sokszor fogadott el egy lejeket az utasokról, akik így lefizették, és nem vettek jegyet, sőt, az ellenőröknél is "közbenjárt" értük cserébe a vezető, továbbá az a sofőr, aki az egyenruháját nem viseli, hanem szabályellenesen saját maga összeválogatta kompléban dolgozik, továbbá tiltott módon épp két gyereket utaztat a vezetőfülkében, ráadásul tegezi az utast és egyből agresszíven bánik vele, továbbá itt áll a busszal, a megállóban, ezzel a menetrendet is felborítja, és az utasok akármilyen célokba való elérését is hátráltatja.

Na most akkor mi a helyzet, erkölcsileg, van-e joga?

A megoldás amúgy az, hogy akármilyen korrupt és szabálysértő is a járművezető, attól még joga van kérni a jegyet, bérletet, és leszállítani is, ha nincs, ez két külön dolog. Sőt, lehet, hogy egyenesen kompenzál: mivel a saját környezetében és viszonyulásában nem tart rendet, sőt, hát legalább "az ő buszán" nagy úr és megköveteli a jegyet a gyanús elemektől (főleg, ha nem fizetik le). Másik "megoldás" persze az, hogy én vagyok a hülye, ha ilyesmiken gondolkodom. Meg eleve, ha gondolkodom. De nem és nem, ez nem igazi megoldás. Hanem tehát van-e joga másoknál rendet követelni annak, aki ugyanabban a témakörben maga is tesz a szabályokra és a rendre? Nagyon jó példa, az egész ország ilyen alapokon "működik", rengeteg téma kapcsán el lehetne ezen gondolkodni.

Ja: amikor egy óra múlva jövök visszafelé, egy másik busszal, ugyanazon a vonalon ott utazik, ugyanaz a vagabond jellegű nő, a kilencvenhét csomagjával együtt. Sőt, már egyenesen leült. Most vajon van jegye? Nemtom, de minden olyan esetleges itt. Mint ez.

(És az élet maga is túl összetett, tele van ilyen dilemmákkal, meg ráadásul másfélékkel is, ottegyemegafene, szerintem a legjobb az egész élést eleve el sem kezdeni. De ha van kinek tanácsoljam, akkor már késő.)

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a sofőr feje fölött, a fülkében persze ott van kiragasztva két hologramos (!) Jézus-lehúzóskép. Ha innen nézed, él, ha onnan nézed, keresztre van feszítve, vagy valami ilyesmi. Pontosabban nem tudom, mivel sértően giccses, úgyhogy sokáig nem nézem. Na de eleve Jézus? Ez is minek? Mit tanított neked? Mit értettél belőle, de főleg mit építettél be? Vagy csak jól néz ki? Dehát még az sem, hanem egyenesen ronda és profán.

Asszem, nem kellene buszoznom. Sem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr817339564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása