Blogosz

MESE NINCS.

Csak őszintén - avagy korszerű elnevezésekkel a rendezésért

2015. április 27. 11:34 - BlogoszEditor

Most épp Marosvásárhely a helyszíne egy teljesen fölösleges szimbólum-cirkusznak. Ezúttal ott nem engedik ugyanis kitenni a magyar közterület-elnevezéseket, a román mellé, sőt, büntetnek is, ha gerillaakciók keretében mégis kikerülnek ilyenek. Hogy huszonhat évvel az izéváltás után még mindig csak itt tartunk ebben is, az pompásan mutatja a tényt, hogy mind a román, mind a magyar politikum csakis tematizálásra, saját céljait szolgáló propagandára használja az összes ilyen ügyet, megoldani nem hajlandó, mivel nem érdeke, sőt, így, megoldatlanul lehet könnyebben szövegelni és szavazatokat szerezni, azért, hogy utána is megoldatlan maradjon szinte minden, kivéve persze a szavazóréteg megtartását. Sőt, a szimbólumokkal való manőverezés, ezek bevetése sokkal olcsóbb is, mint bármi mással kampányolgatni, ráadásul közérthetőbb hívószó, mozgósító zászlórázogatás. Úgyhogy pompás manipulációs eszköz. Amikor pedig civil szervezetek vennék kézbe az ügyeket, akkor két dolog merül fel egyből, sajnos.

Egyrészt a valóban civil érdekeket képviselő szervezetek gyengék, és meg van kötve a kezük, másrészt meg alig létezik már igazi civil szféra, hiszen a politikai pártok megvásárolták, bedarálták, magukhoz zsarolták majdnem az egészet. Úgyhogy abban a sajnálatos helyzetben vagyunk, hogy a szimbólumainkkal kapcsolatos harc immár csakis akkor vezethet eredményre (akkor is csak esetleg), ha egy időre abbahagyjuk az egészet. Ha nem harcolunk. El kell ugyanis fordulnunk az egésztől, hiszen olyanok kezében van az egész, akik épphogy nem oldják meg, sőt, manpiulálnak vele, vagy csak simán menekülnek a felelősségtől. Hagyjuk most a szimbólumokat, és főleg őket. Ehelyett akkor az van, hogy valós, konkrét, nem jelképes gazdasági-politikai ügyekre, egyszerűen az anyagi, jogbiztonsági fejlődésre lenne jó koncentrálni, legalább ilyeneket elvárni és számonkérni a politikumtól - hiányuk, elmaradásuk esetén pedig szavazatokkal (azok elmaradásával) büntetni őket. És jópár év múlva, ha ezekben van előrehaladás, akkor lehetne ismét visszatérni arra, hogy akkor már a jelképeink ügyeit is vegyük elő. Mert amúgy ezt is épp fordítva csináljuk most. Pontosabban annyira kifordítottá és perverzzé vált körülöttünk az úgymond érdekképviselet, hogy most itt tartunk.

Na, de vissztatérve: az van, hogy most pont Vásárhelyen megy a közterület-elnevezések körüli csetepaté. Nos, néhány létező, marosvásárhelyi román utca- és térnév alapul vételével alkottam pár olyan kétnyelvű táblát, amit méltán ki lehetne helyezni. Nem csak ott, más városokban is, így nálunk is. (Segítségemre volt a Transindex által összedobott utcanév-generátor, köszi.)

(A képre való kattintásra galéria nyílik, aztán a nyilakkal lehet jobbra-balra menni a jóban.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr637402302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása