Blogosz

MESE NINCS.

Egészen közelről: menekülteknél Budapesten

2015. augusztus 20. 07:02 - BlogoszEditor

Lelkiismeret-furdalásom van kicsit, ahogy elsétálok előttük, mellettük, nézegetem, fotózgatom őket. Azt hihetik – főleg, mióta úgymond körbe vannak kerítve –, hogy valami egzotikus állatkerti látványosságnak veszem őket, vagy azt, hogy szörnyülködve és épp ellenük szánandó érvként nézem, dokumentálom őket, meg hát van az egészben valami turistás is. De igazából lehet, hogy csak én agyalok ezen: ők nyugodtan tűrik, egyetlen ellenséges vagy kérdő pillantást sem veszek észre – sőt, eleve bármilyen pillantást sem nagyon. Nagy többségük szinte katatón egykedvűséggel csak ül a lépcsőkön, vagy hálózsákon, ruhadarabokon fekszik, néhányan kisebb csoportokba verődve beszélgetnek, a kisebb gyerekeik meg futkároznak, játszanak. Hogy kik ők? Nos, az aktuális mumusok, az épp divatos ellenségkép: a menekültek. Megnéztem ugyanis a helyszínen a budapesti menekülthelyzetet: egy nappal az első úgynevezett tranzitzóna megnyitása után elmentem a Keleti pályaudvarra, hogy lássam, mi van igazából. Aztán a Nyugatiba is benéztem, mert később ott is nyílt ilyen.

Nem gettó

Az az igazság, hogy kezdetben valamiféle gettósításnak gondoltam ezt az egészet. De nem az. A Keleti egyik félig aluljárós, félig árkádos, félreeső részében van a magyar főváros első tranzitzónája. Mellettük, körülöttük nyüzsög az élet, zajlanak a mindennapok. Ők pedig várnak, egy szegletben. Látszólag körbe vannak kerítve az ott tartózkodó menekültek: „Transit zone” feliratú táblák és műanyagszalagok határolják az illegális határátlépőket. Hamar kiderül azonban, hogy nem őket különíti el, hanem magát a zónát mutatja a körbekerítés. A helyszín körül lazán és ritkásan a közterületesek járőrözgetnek, de minden békés. Kérdéseimre egyikük elmondja: a menekültek akár el is hagyhatják a területet, nincsenek arra kötelezve, hogy csak itt tartózkodjanak, nem foganatosítanak ellenük szankciót emiatt. De ahogy látom, nem is nagyon akarják elhagyni. Pár méterrel a szalagokon túl vannak még kisebb csoportjaik, de főleg azért, mert ott kényelmesebb padot, vagy lépcsőt találtak.

urbfiksdhdfkfbhdkdfmmrrey.jpg

Az egész valahogy olyan furcsa. Ami a legelső benyomásom: semmi ricsajozás, egyenesen nagy a csend, ráadásul hatalmas és kaotikus tömeg sincs, sőt, mintha kifejezetten kevesen lennének. (Na ja, meglepő, mivel nem ilyen képekkel próbál hisztériát kelteni a politikai érdekeket szolgáló televíziós híradások zöme, azaz nem ezt látni a tévében – fut át az agyamon.) Most, amikor itt járok, körülbelül százötvenen lehetnek az egész területen, amely elég nagy ahhoz, hogy elszórva legyenek rajta. Hol családokra, hol baráti társaságokra szakadva foglaltak el egy-egy kis részt. Többnyire csak úgy ott vannak, nem történik semmi – kivéve a vécéknél és zuhanykabinoknál, ahol sorban állnak. Ez ugyanis az úgynevezett tranzitzónák lényege: hogy minimális higiéniai ellátást kapnak. Mert eddig ez sem volt. Ez jó ötlet, és ahogy elnézem, igazán nem nagy anyagi teher a magyar fővárosnak sem: egy közepes fesztiválon ennél is jóval több mobilvécé és zuhanykonténer van, és az sem egy nagy kiadás. Szóval rendben van ez.

Az első tranzitzónát, ezt, ahol vagyok, a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban, a másodikat pedig négy nappal később a Déli pályaudvarnál alakította ki a főváros, majd a Nyugatinál is egyet. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen. A FÖRI vezetője, Pető György előzőleg tudatta, hogy úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, amelyeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat az érkezők számára.

Mindennek persze örülnek is: mint mondják, menni akarnak innen, és hasznos, hogy továbbindulás előtt kicsit megpihenhetnek, tisztálkodhatnak. Nem is titkolják, hogy illegális utazásukat folyatják, Európa más részei felé, ki mivel tudja majd. Addig pedig csak elvannak itt: még a zónájuk előtt elhaladó járókelőket sem igazán nézegetik, szemkontaktust sem teremtenek. Nem mondom, hogy lesütött szemmel és leszegett fejjel telnek a napjaik, de felemelt fejjel, lazán bámészkodót sem láttam. Belterjes, saját kis világ ez, gyakorlatilag nem foglalkoznak másokkal, nekik más dolguk van. De az sem itt. Ez csak tranzit. Tranzitország, tranzitnapok, tranzithelyzet.

Összefonódások

És ahogy körülöttük zajlik az élet Budapesten, meg a Keletiben magában is, aranyos közjátékok is kialakulnak néha. Érkeznek ugyanis a szigetesek a városba (én is a Sziget fesztiválra jöttem alapvetően), és ahogy kijönnek a pályaudvarról, vagy feljönnek az aluljárókból az ideutazástól fáradt, fesztiválra igyekvő hátizsákosok, néhányuk egyből az utazástól (is) fáradt menekültek zónájába megy. Pár leendő szigetlakónak ugyanis egyből feltűnik az ideiglenes ivókút és a mosdó, a „Transit zone” feliratot is úgy értelmezik, hogy talán nekik is szól, hiszen átutazóban vannak a Sziget fesztiválköztársaság felé – ám hirtelen magukat a kicsit odébb mindenfelé csendben heverésző menekülteket észre sem veszik. Amikor meg később igen, akkor azt látom, hogy így átmenetileg még hasonlít is egymáshoz a két csoport: fáradt, de jóban reménykedő, valahova tartó, csomagokkal és út porával terhelt emberek. Csak persze az útjaik célja egészen más. Ám mire ezt végiggondolom, pár szőke hajú, fehér bőrű, rövid szoknyás lány már vidáman mossa is a lábát menekültek kútjainál, és ivóvizet is vesz onnan. Olyan országokból érkezhettek e lányok, ahova a körülöttük várakozók meg épp most remélnek valahogy eljutni... Amúgy nem szól senki a lányokra: a menekülteken nyoma sincs annak, hogy a sajátjuknak éreznék itt a csapokat, kutakat, a területet, vagy bármit, és a közteresek sem avatkoznak be.

(Nincs apokalipszis

A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint a tavalyi 43 ezerhez és a 2013-as 19 ezerhez képest január elsejétől mostanáig összesen 95 008 menedékérőt regisztráltak a magyar hatóságok. Az év elejei koszovói áradat megszűnt, és múlt hét óta az afgánok számítanak a legnépesebb menedékkérő csoportnak Magyarországon. Idén a legtöbben eddig afganisztánból érkeztek azok, akik menedéket kértek, 27 005 fő, rajtuk kívül 24 354 koszovói, 22 676 szíriai, 6519 pakisztáni és 4457 iraki. Az első félévben mindössze 264 külföldi kapott valamiféle védelmet: 87-en menekültek, 177-en oltalmazottak lettek. Június végéig összesen 718 menedékkérőt küldtek vissza Nyugat-Európából Magyarországra, (tavaly 827 főt), tehát több tízezer ember visszaküldéséről nincs szó.)

Apropó Sziget: később már más vonatkozásban is találkozik a két dolog. Már bent vagyunk a fesztiválon, a sajtó számára elkülönített részben várjuk, hogy kirobbanhassunk onnan egy koncertre, amikor az óriáskivetítőkön váratlan közleményt kezdenek el futtatni a szervezők, a magyar mellett angol, olasz és francia nyelven. E felhívásban ők nem illegális bevándorlónak hazudják a menekülteket, hanem azt jelzik, hogy „az utóbbi hónapokban nagyon megemelkedett a Magyarországon át az Európai Unióba illegálisan belépő menekültek és bevándorlók száma'”. Ezért – jelzik – arra kérik a szigetlakókat, hogy ha nem kívánják hazacipelni sátrukat, távozáskor adják le azt a recepciókon vagy a Sziget hivatalos helyiségeiben, és megszervezik, hogy a sátrak eljussanak a rászorulókhoz. Az ötlet azért sem rossz, mert minden évben a Sziget után sok (főleg nyugati) látogató egyszerűen otthagyja a sátrát, mint fölöslegessé vált tárgyat. A zárónap után már ingyen lehet bemenni a Szigetre, ilyenkor szoktak érkezni a hátrahagyott tárgyak gyűjtögetői, amit pedig ők sem visznek el, az a szemétre kerül. Idén először tehát nem így lett: a menekültek kapják a partizók sátrai közül azokat, amelyek még használhatóak.

Diszkriminálok

A média egy része által sulykolt félelmek viszont közben tovább élnek. Pesti ismerősöm szinte naponta hozza elő a „jaj, ezek a menekültek, úristen, már a Keletibe kimenni sem merek miattuk, mi lesz velünk” témát, és nagy hévvel gyakorlatilag a „közszolgálati” médiában hallottakat mondja vissza, észre sem veszi, mintha ő is bemondó lenne már. Hogy veszélyesek, hogy kismillióan vannak, hogy betegségeket terjeszthetnek, hogy renitenskednek, hogy képtelek civilizáltan ellenni. Pedig a helyszínen én nem ezt a végletességet tapasztalom. Viszont a szintén a helyszínen dolgozó magyarok egy részétől megint csak hasonlókat hallok. Pár nappal a Keletiben tett látogatás után ugyanis ismét arra járok, átmenőben, és pont keresnék egy mosdót - de hirtelen nem találok. Úgyhogy ismét odamegyek a tranzitzónához, ahol sorban állnak a menekültek a mosóknál, és kérdem a takarítószemélyzet egyik tagját, ha sorba állok, én is bemehetek-e majd. Jó szándékúan, de láthatóan előítéletektől sem mentesen jön a válasz: „Ha akarja, igen, de én nem ajánlanám. Inkább kinyitok Önnek egy másikat. Még elkap ezektől valami betegséget”. És már veszi is a kulcsot, és enged be a Keleti egyik lezárt, patyolattiszta helyiségébe. Soron kívül, egyedül, csak én, egy külön, csak nekem kinyitott helyiségben: a sort látva inkább bejöttem ide, de közben tudom, hogy diszkriminatív, ahogy külön mosdóban mosom kezeimet.

Kapok aztán később erősebb ízelítőt a kellemetlenségekből. A budapesti tartózkodás utolsó napján, városnéző kószálás közben ér az az óriási eső, ami lecsap a városra, egy részét el is árasztva. Körülbelül két órát tart a vihar, de ugye pár másodperc alatt sikerül ronggyá ázni. Tocsogó cipőben, csepegő ruhákban, lemálló frizurával a csillogó-villogó Mammut bevásárlóközpontba menekülünk be végül. És máris úgy nézünk ki, mit valami menekültek: az emberek többnyire megütközve és elítélően bámulnak (bár érthetetlen, mi ennyire furcsa: rohadtul ömlik az eső, emberek), aztán a kézszárítóknál próbálom a pólómat megszárogatni, eredménytelenül, majd a légkondicionált plázában immár jegesnek érzett levegőben, csuromvizesen kóválygunk még vagy két órát. Be is ugrik: az elmúlt napok kriminális hőségében többször gondoltam rá, hogy vajon hogy viselik ezt a Keletiben a menekültek, fejük felett fedél nélkül – most pedig itt a másik véglet, ez az ítéletidő, most is vajon mit csinálnak. És ha még csak ennyi bajuk lenne...

 További képek itt. Kattintson a fotóra a galéria megnyitásához!

Újabb kis egybeesés a zárókép amúgy. Napokkal később, a Sziget végeztével (amely ugye a sátorkampányt kitalálta pár napja), Budapestről elutazóban már a Nyugatiban várom a vonatot, és időközben itt is kialakítottak egy tranzitzónát. Felkeresem hát ezt is, és azt látom, hogy a budapesti önkéntes segítők az ottani menekülteket kérik, hogy szedelőzködjenek, menjenek fedett helyre, mert újabb nagy esőzés várható – közben négy kislány és egy kisfiú épp egy sátrat próbál elköltöztetni egy füves részről. Az igluszerű sátorba belekapott a szél, tolja odébb, velük együtt, közben a hozzájuk tartozó felnőttek már épp beálltak valami sorba valamiért, a zónán belül, amíg a srácok az épp elrepülni készülő ideiglenes lakóhelyükkel küzdenek. Hogy a végleges hol lesz, azt vélhetően még nem is tudják. Legfeljebb remélik, álmodják. Ezért küzdenek igazából, a sátrat meg lényegében viheti a szél. Ugyanaz a szél, ami őket hozza, és amiről itt csak kérdezzük (van, aki érdeklődve, de sajnos a többség jelenleg inkább gyűlölködve), hogy mi szél hozta őket...

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr707718148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.08.20. 14:41:09

Hiányzik a katarzis, amiben a kedves szerző leírja, hogy hány illegális bevándorlót vitt haza, megosztva vele a kies lakot, ahol él, illetve, hogy hány szigeti sátorral felszerelt illegális bevándorlócsaládot invitált a kertjébe lakni.
Mert ugye a példamutatás fontos dolog és másokra lőcsölni a mások hulladékát amolyan belpesti aljas szokás...

mariska16 2015.08.21. 09:59:27

@Éhes ló: Én nem olvastam, hogy valakire is lőcsölte volna "a mások hulladékát".
Te eszetlen, embert hulladéknak nevezni!!!

Szumi 2015.08.21. 10:24:04

Most akkor hogyan is állunk? Menekültet befogadni nemes dolog. Bár ezek nem menekültek - mint írod is - hanem átutazók. Átutazók fizessenek az ellátásért - legyen az bármily szegényes is. Ne b...sza már meg, ezeknek volt néhány ezer eurójuk idáig vergődni és még mindig van néhány ezer eurójuk továbbutazni - mi pedig ( akik többsége ezer eurót egyben még csak filmen látott) legyünk velük udvariasak, költsünk rájuk és még szeressük is őket. Jó. A magunk módján.

Ad Dio 2015.08.21. 10:29:05

Pár hete még az volt a mondás a baloldalon, hogy nincs is "migráns-helyzet"... aztán kiderült hogy van, de ezek mind menekültek, akiket kötelességünk... aztán ez sem ment tovább, hát kiderült hogy az egész az jó nekünk mert mind agysebészek meg programozók és arra vágynak hogy Európa GDP-jét az égbe repítsék... most meg az a mondás hogy 99%-uk továbbmegy, így nekünk semmi dolgunk velük...

Előre szólok: ez is pofára esés lesz. Ha így megy tovább, a centrum országokban uralkodó sokkos állapot el fog múlni és a migránsok egy jelentős részét el fogják küldeni. Vagy egyenesen haza (hogyan?), vagy a belépő ország felé. Hatalmas feszültségek várhatóak Európán belül. Nem hiszem hogy jó stratégia lenne meg sem próbálni fékezni a feszültségek kialakulását...

StanLee · https://newsroll.net 2015.08.21. 10:38:45

Sjanos nem ertem, hogy a posztolo mit is akart mondani. Eddig is tudtuk, hogy azert lettek a tranzitzonak kialakitva, hogy az amugy is illegalisan Mo-n tartozkodo "menekultek" ne lakjak le meg jobban Budapest palyaudvarait, hanem ha lehet akkor normalis korulmenyek kozott toltsek el azt a kis koztes idot, amit Nemetorszagba torteno utazasuk folytatasaig eltoltenek itt. Amikor februarban Bp-en voltam, a magyra hajlektalanoknak nem nyitottak tranzitzonat, de ez mar mas teszta.

Nem olvastam a posztban, hogy akar egy menekulttel is szoba elegyedett volna a posztolo, hogy megtudja a rovid tortenetet az adott embernek.

Olyan tavolrol megneztem oket, nem sok vizet zavarnak, szoval minden rendben hatasu a poszt.

Mondjuk utosebb lett volna, ha keszit 200 db Pick szalamis szendvicset es azt szetosztotta volna, vagy a gyerekeknek vett volna 100 db Sport szeletet, hogy megizleljek a magyar edesseget. Ja, sorry, az mar penzbe kerul, erre nincs. Fizesse csak mas a menekult eltartasat...

csak egy néző 2015.08.21. 10:48:51

@StanLee:
"PICK Téliszalámi: évszázados hagyományon alapuló, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel készült, nemespenész-bevonatú termék"

"A disznóhús fogyasztása – függetlenül attól, hogy milyen vágású – tiltva van a muszlimok számára."

Szívesen, máskor is.

StanLee · https://newsroll.net 2015.08.21. 11:03:36

@csak egy néző: Koszonom a kiegeszitest, akkor pulykaszalamis szendvicset adott volna nekik.

Itt az ideje, hogy hozzaszokjanak a muszlim felebarataink, hogy Europaban sok disznohus fogy, gondolod a loncshus, amit a magyar szallasokon kapnak 100%-ban disznohus mentes? A kajat kidobjak, pont abbol fakadoan, amit irtal, hogy nem esznek tisztatalan allatot. Egy-ket ehes szaj nagyon orulne annak az ennivalonak Mo-n is.

Ps.: amikor jott az indiai vevonk, alig talaltam olyan ettermet, ahol nem csak egy-ket szarnyas kaja volt, ill. nem szmh-bol keszult az eledel. A disznot alapbol kilottem, mert nem tudtam, hogy milyen vallasu, szoval maradt a szarnyas, mint biztonsagos ebed :-).

eßemfaßom meg áll 2015.08.21. 11:36:15

@csak egy néző: "A disznóhús fogyasztása – függetlenül attól, hogy milyen vágású – tiltva van a muszlimok számára."

Alkoholt sem ihatnak, de anno a török vendéglátónk közölte, hogy világ olyan hatalmas, Allah nem lát mindent és felhajtotta a pálinkát.

eßemfaßom meg áll 2015.08.21. 11:37:09

egyébként meg

Kohn bemegy egy étterembe:
- Kérek egy adagot abból a halból!
- De uram, az sonka!
- Kérdeztem én, hogy hívják azt a halat?

conchita 2015.08.21. 11:42:57

@Éhes ló: Szia! Nem hívtál a Pride óta! Te kis hűtlen!

chrisred 2015.08.21. 13:35:17

@StanLee: Nyugi, a magyar hajléktalanok számára is biztosított zónákat a kormány a mérhetetlen nagylelkűségében.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2015.08.21. 13:50:39

"... nem illegális bevándorlónak hazudják a menekülteket..." Hát pedig, aki nem a hivatalos határátkelőhelyek valamelyikén lép be, hanem csak úgy beront ide, az bizony illegálisan érkezik. Ezt tudomásul venni ténykérdés, ignorálni hazugság.

szemtanú 2015.08.21. 14:59:22

Van egy közmondás, amit a kedves kíváncsi posztoló figyelmébe ajánlok: Lakva ismerszik meg az ember.
Nem nézegetve, ezt már én teszem hozzá.

Tudományos libsizmus 2015.08.21. 15:11:38

Mondjuk a Körúton estefelé minden tizedik járókelő nigger. Az összes kocsmában az arányuk ennél általában magasabb. Mindegyiknél okostelcsi és kurvára nem úgy néznek ki, mint akik épp a halál elől menekülnének.

Tudományos libsizmus 2015.08.21. 15:17:16

@Ad Dio:
A liberálisok nem fékezni szokták a feszültségek kialakulását, hanem szítani. Ez a liberalizmus (bolsevizmus) lényege.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.21. 15:48:53

@Szumi:

+1

@StanLee:

A kukákba dobott szendvicseknek mennyire örülne sok magyar hajléktalan vagy nem éppen jól táplált magyar gyerek.

dont be such a jew 2015.08.21. 16:35:05

lenyeg a leneg:az egyetlen jo megoldas ha be se jutnak az orszagba

Éhes ló 2015.08.21. 19:06:01

@mariska16: nem olvastad? Komolyan? Sehol?
Pont erről írok:
"Hiányzik a katarzis, amiben a kedves szerző leírja, hogy hány illegális bevándorlót vitt haza, megosztva vele a kies lakot, ahol él, illetve, hogy hány szigeti sátorral felszerelt illegális bevándorlócsaládot invitált a kertjébe lakni.
Mert ugye a példamutatás fontos dolog és másokra lőcsölni a mások hulladékát amolyan belpesti aljas szokás... "

gondolom a lakásod már rágen illegális határátlépők átmeneti szállása, mert TE példát mutatsz. Nekem is és nem másokra lőcsölnéd Afrika és a Közép Kelet hulladékát, hanem otthon a saját lakásodban ápolgatod a lelküket.
Vagy csak másoknak tartod fenn a gyilkos recepteteket, a saját családodon nem alkalmazod?
Miért nem mutatsz példát?
Miért mások faszával vernéd a csalánt?
Miért várod el másoktól, amit te magad nem teszel meg?

@conchita: összekeversz a buzeráns, hermafrodita kábszeres barátoddal.
Én nem az vagyok.
A magadfajta se nem nő, se nem férfi buzeráns emberi hulladékoktól undorodok és messziről elkerülöm.
süti beállítások módosítása