Blogosz

MESE NINCS.

Ez a kalapács szöget ütött a fejembe

2015. november 10. 14:43 - BlogoszEditor

Ez a mai volt az eddigi egyik legjobb. Pedig számos olyan projektzáró rendezvényen voltam az elmúlt hatszázhúsz évben is, amelyek mindenféle európai uniós támogatású, finanszírozású projektek zárókonferenciái voltak  és az ilyeneken rendszerint adnak valami olyan tárgyat is, ami az adott projektet népszerűsíti. Ilyenformán kaptam már mindenféle ötletes és kevésbé ötletes tárgyat, izét és vackot.

Például faliórát, ami persze bárhova kirakhatatlan, mert az adott projekt logója van rajta, vagy épp hátizsákot, ami ugyancsak emiatt nem használható, táskákat, amelyek szintén használatlanul hevernek a szekrény mélyén, mert rajtuk a felirat, hogy mittomén, Kutyaütők I. Országos Tanácskozása - Alsóhaggyálmán - 2008. aug. 1-3., de például van vagány iránytű is, ami használhatatlan, mert az adott projekt logója van rajta, de amúgyis ki használ már manapság iránytűt, ezért néha csak megnézegetem a szép kis tokjában, mert amúgy tényleg szép, továbbá van esernyő is, ami szintén izé, meg amúgysem szoktam ernyőt hordani, egérpad, amire nem teszem az egeremet, mert csupa egy logó az egész pad, továbbá kulcstartók, amiken nem tartok semmit, mert nem akarok egy múlt héten, vagy épp két éve lejárt projekten tartani semmit, nem beszélve pár kilónyi pólóról, amelyek leginkább portörlésre jók végül, hiszen az adott projekt logója van rajtuk, esetleg kintre, a macska alá, a házába, mert ő nem szokta ezt a logó-dolgot különösebben firtatni; na és külön kaszt persze a golyóstollak és noteszek sokasága, amiket köszi, azok logóval együtt is megfelelnek a célnak.

Egy ilyen hosszú mondatot pedig ünnepeljünk egy rövidebbel: ma egy kalapácsot kaptam. Egy építőipari témájú projekt zárókonferenciáján. Pont jó, ötletes. És ez a kalapács szöget ütött a fejembe. Mondom: ez eddig a legjobb ilyen tárgy. És egyrészt szépen kidolgozott, másrészt az egyik részén még sörnyitó is van (na ja: építőipar, kőművesek, hehe), harmadrészt szép, fekete díszdobozban van. Na most mondd meg.

20151110_141918.jpg

Ugyanakkor ez a kalapács egyből odacsap: ahogy meglátom, immár erősen jön elő az a gyanú, ami az összes ilyen tárgy esetében. Azt képzelheti ugyanis az ember, hogy az ilyenek még külön kis lenyúlásai az uniós támogatásoknak. Hiszen ugye egy uniós forrás megszerzése errefelé úgy megy, hogy összehozol valami akármilyen ürügyet, netán valóban szükséges beruházást pályázatként, aztán ha megkapod a támogatást, a pénz egy részét zsebrevágod (amiből aztán sok esetben juttatsz annak a pártnak is, amelyik adott esetben a hátad mögött áll, kitartva téged, támogatva, tolva, ugyanakkor a markát is tartva), a maradékból meg valahogy összehozod a projekt kivitelezését, lehetőleg azt is sógorok, komák cégei révén, őket is megferesztve a hülye Unió pénzében, amelyik csak tolja ide a lóvét (aztán az elkészült akármivel esetenként  óriási megvalósításként kommunikálva azt  utólag még tovább fényezheted is magad, főleg, ha politikus, vagy politikaközeli vagy). Ez így megy, a közbeiktatott kalózokkal tolvajokkal, fölözőkkel, ez tény. Na de  elnézve a hátizsákok, esernyők, pólók és golyóstollak után már ezt a kalapácsot is az ötlik fel, hogy már az ilyen reklámtárgyak is külön, apró bevételi forrást jelentenek: pár száz, esetenként pár ezer euró akár úgy is lecsíphető még, hogy ilyenekre is kérsz pénzt, népszerűsítés céljából, ezt is megjelölöd külön tételként, aztán az ilyesmit is megcsináltatod lehetőleg valamelyik ösmerősöd cégével, és még ezt a kis borravalót is kifizetteted az Unióval. De tényleg így van ez vajon?

Na, meg is kérdeztem az előbb valakitől, aki sok pályázattal, meg más vonatkozó üggyel foglalkozott már (és aki szerintem nem örülne, ha a nevét ideírnám). És képzeljék, azt mondja, hogy ez kivételesen nem így van. Legalábbis a legtöbb esetben az ilyen, a projektet reklámozó tárgyak elkészíttetése nem visszaigényelhető költségtétel. Sőt, van, amikor maga a támogatást nyújtó írja elő, hogy ilyen reklámtárgyaknak is lenniük kell - és biztosít rá eleve forrást. Szóval nem kifejezetten a pályázat kiötlőinek ravaszságára van bízva, hogy hány logóval ellátott esőköpeny és feliratozott hogyhíjják közbeiktatásával akarnak még egy kis plusz zsét kisajtolni. Azaz esernyő és golyóstoll na meg kalapács révén nem igazán, vagy legalábbis csak ritkán lehet még egy kicsit lopni.

Ja, ja: marad általában maga a pályázati támogatás összege erre a célra is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr518067570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása