Blogosz

MESE NINCS.

Ma is érdekes, sőt... – aktuálisan csengő szavak a kezdetektől

2015. december 23. 07:48 - BlogoszEditor

Épp idén van húsz éve, hogy újságíróként dolgozom (jó: huszonegy, mert előzőleg  a szakképzés ideje alatt  a munkaszerződés aláírása előtt egy évet külsőztem is). Az ennyi idő alatt betöltött rengeteg jegyzetfüzetem közül alig tartottam meg párat. Legfeljebb azokat, amelyekben voltak fontos telefonszámok is beírva. És tényleg teljesen véletlenül került elő épp most, pár napja egy, az egyik ilyen füzet. Épp az ezredfordulóról, 2000-ből való. Belelapoztam, és az akkori jegyzeteim között sok érdekességet találtam, a sokféle sajtótájékoztatóról, ahol megfordultam, meg a mindenféle városokban tartott konferenciákról, akkor még nem mindig előre lezsírozott döntéseket hozó pártvezetőségi összejövetelekről, meg mindenféle más rendezvényekről. Szóval nem magamat fogom itt ünnepelni, meg semmit, hanem inkább érdekeseket mutatok. Szemelvényeket abból, kik vezettek minket (vagyis inkább ezt az egészet) akkoriban  és gyakorlatilag ma is , és milyen furcsaságok is voltak. Vannak. Bár tehát az év, amikorról ezek származnak: körülbelül 2000. De  meglátják  igazából 2015 is.

A jelen bejegyzés írása közben aztán beugrott, hogy van ám még jegyzetfüzetem a kezdet kezdetéről is. Azt is előástam, így 1995-től vannak bizonyos részletek, azaz húsz évvel ezelőtről is. Szóval mutatok pár olyan jegyzetet, bejegyzést a noteszekből, ami a mai napig relevanciával bír. Mintha csak tegnap lett volna. Vagy ma lenne. Szimptomatikus.

 "A prefektus hazajött Bukarestből"  jegyzem fel  és az akkori FNI-bortányról tárgyalt ott. A FNI (Fondul National de Investitii) egy pénzügyi átverés volt, 300.000 károsulttal. Ezt írom a sajtótájékoztatóján: "Prefektus: nem is tudtam, hogy létezik FNI"...

11_20151208_152656.jpg

Egy másik rendezvény, a holland nagykövet látogatása Nagyváradon. Feljegyzésem, magamnak, az egyik leggyanúsabb és leggazdagabb romániai üzletemberről: "Ioan Micula ordít a mikrofonba".

Országos RMDSZ-kampánynyitó Szatmáron. "Frunda György államelnök-jelöltjük: ha Nagyszebennek német polgármestere van, miért ne lehetne Romániának magyar államfője?"

Ugyanott, ugyancsak Frunda, tehát vagy tizenöt évvel ezelőtt: "A Bolyai Egyetem a mienk. Mindig is az volt, 1958-ig. És megint az lesz. Vissza fogjuk szerezni, következetes politizálással, parlemtni eszközökkel".

Pár nappal későbbről rengeteg oldal teleírva  ekkor kísértem végig az RMDSZ államfőválasztási kampánykaravánját egész Erdélyen. Csíkszeredában írtam, Szintén Frunda: "Miért mocskos a politika? Azért, mert sokan , főleg most, kampányidőszakban olyan ígéreteket tesznek, amiben egy percig sem hisznek, azért, mert olyan szövetségeket kötnek, amelyeknek nincs realitása".

Magyar Bálint, az azóta gyakorlatilag megszűnt SZDSZ vezetőségi tagja Nagyváradon: "Feljövőben van a párt, egyre népszerűbb".

A PNL vezetőtanácsi ülésén szólal meg Cornel Popa, a PNL jelenlegi honatyája, aki épp akkor, 2000-ben iratkozott csak be a PNL-be  addig pedig az ország leggazdagabb testvérpárjának, a Micula testvéreknek a cégeit vezette, vezérigazgatóként, nyolc évig. Vagyis azoknak dolgozott, akiknek az ügyletei máig tele vannak botrányokkal, korroupciógyanúval, illetve az államnak be nem fizetett hatalmas köztartozásokról is ismertek: "Túl nagy a bürokrácia, ami a korrupciónak kedvez".

Popa amúgy azóta, az utóbbi években a PNL megyei alelnöke is volt, majd elnöke. Feljegyzésem, még 2000-ből: "Nem kizárt, hogy Cornel Popa alelnök legyen".

22_20151208_152630.jpg

Tisztújító ülés az RMDSZ megyei szervezeténél. Jegyzetem: "Kapy István javasolja, hogy Kiss Sándort válasszák meg elnöknek. (...) Ellenszavazat nélkül Kiss Sándor az elnök". Jegyzetem eleje Kiss Sándor felszólalásáról  aki épp annak idején ért karrierje csúcspontjára, vezetve a helyi RMDSZ-szervezetet, és vállalkozásait is, és aki idén jelentette be, hogy szerinte személyes politikai karrierjének vége, miután bíróság elé állíttatta a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) : "Kiss Sándor köszöni a bizalmat."

Tájékoztató a PD-nél, az a Vasile Blaga (volt már minden, vámfőnök, képviselő, miniszter, pártelnök), nyilatkozik, aki akkor még Váradon aktivált nagyban  aztán nemsokára már Bukarestből irányította a karrierjét és a pártot is, és máig is így tesz: "Nem igaz, hogy Bukarestből jöttek volna készen a jelöltlistáink".

1995 májusa, az MDF budapesti székházában, Jeszenszky Géza sajtótájékoztatóján mondja ő (és akkor tényleg így is volt, évtizedekig, egészen mostanáig tartott a boldog kegyelmi időszak): "A régiónk képlékenységének ideje lezárulóban van".

1995, szintén május, a kormány budapesti vendégházában, Werner Fasslabend osztrák védelmi miniszter, és Keleti György magyar védelmi miniszter közös tájékoztatója. Amit Fasslabend mond, ma már az is olyan evidencia, amit egyesek képesek kikezdeni: "Közép-Európa stabilitását az európai integrációval lehetne biztosítani".

1995 októbere, az RMDSZ SZKT-ülése, Marosvásárhelyen. A kormányzati részvételükről  "Márton Árpád: Amikor legnagyobb lesz a cirkusz, lelépünk. Hadd gondolják, hogy tüntetően kivonulunk".

asergwergweg.jpg

1995 decembere na, ennek aztán tényleg húsz éve most , az épp most is sok változtatást ígérő, és kormányra törekvő PNL, amely akkor a Demokrata Konvenció tagjaként úgy nyert választást, hogy programjában 200 nap alatt ígért mélyreható változásokat, majd persze 200 nap után sem történt semmi, és az egész megbukott. A PNL országos vezérkara Váradon, '95-ben, Viorel Cataramă nyilatkozik: "Ez nem azt jelenti, hogy 200 nap alatt mindent elintézünk. Hanem 200 nap alatt elkészítjük a törvénytervezeteket, a többi a parlamenttől és a kormánytól függ"...

Szintén húsz éve, decemberben, Kolozsváron, a Soros Alapítvány székhelyén (buhuhu, rettegjetek és gyűlölködjetek!) ismertetik az akkori országos közvélemény-kutatásuk eredményét. "Nőtt az árak emelkedésétől való félelem, csökkent a háborútól való félelem. (...) Az intézmények között a legnépszerűbb a hadsereg és az egyház, a politikusok között Adrian Năstase".

1996 áprilisa, a Demokrata Konvenció váradi székházában, Gabriel Ţepelea, a DK országos alelnöke. Ezt jegyzem le: "az orosz birodalmi törekvések éledésének veszélyére figyelmeztet".

1996 áprilisában a PUNR váradi sajtótájékoztatóján Gheorghe Funar "megerősíti, hogy a SRI információi szerint a magyarországi erők stratégiai benzinkutakat hoznak létre, a MOL hálózatanként, hogy adott esetben tudják majd jól ellátni a hadosztályokat".

Ugyanaz év augusztusában Corneliu Vadim Tudor, a PRM elnöke Váradon felsóhajt. "Nagyon fáradt, de azt mondja, ha ők, románok nem utaznak ide, Erdélybe, minden elveszett".

1996 októbere, a Demokrata Konvenció helyi székházában Octavian Bot: "korrupciós ügyek miatt senkit nem büntettek meg, sőt, mindegyik indul".

Egy máig is nagy befolyással lévő akciósosorozat döntő momentumának írott gyorsfényképe jön. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetében Kiss Sándort támogató Szabó Ödön annak idején úgy segítette hatalomra Kisst, majd önmagukat is, hogy az ifjúsági szervezetük szavazataival manőverezett a tisztújításon. 1999 március 27-én az RMDSZ székházában voltam, a döntő, őket hatalomba hozó tisztújításon, akkor ezt írtam le: "P. T. L. a Midesz nevében arra kérte a leendő jelölteket, nyilatkozzanak, elfogadják-e a Midesz ügyvezető elnök-jelöltjét, mivel úgy döntöttek, hogy ilyet indítanak, cserébe a szavazataikért. Orbán Mihály ezt zsarolásnak nevezte, hasonlóan több küldötthöz. P. T. L. szerint ez nyílt ajánlat." Majd feljegyeztem: "Szabó Ödön lenne az illető jelölt".

1999 júniusa, választmányi ülés az RMDSZ-székházban, ahol a Varadinum-rendezvénysorozatról is szó van. "Kapy: a 200-es varadinumnak jobbnak kell lennie. Lengyel György: Az idén túl sokan ártották bele magukat a V. rendezésébe. El fog satnyulni".

1999, április 26 riportúton a békéscsabai menekülttáborban: "37-en jöttek a hét végén. 90-95 százalékuk jugoszláv állampolgár. A helyi lakossággal nincs gond, a viszonyulás tekintetében"...

Na szóval mindez csak pár füzet. Képzelhetik: abból a nagyon sokból, ami az idők során betelt. És abból, ami már nincs sehol a tartalma, a lényege azonban ugyanitt van, mindannyiunkat körülvesz még ma is, hatással van az életkörülményeinkre a mai napig. Itt hullámzik körülöttünk, és bár a hullámzó hírfolyam összetétele részben változott, lényegében még ugyanabban vergődünk. Ez utóbbi szókép már azért is, hogy menjen az egyik régi noteszlapomon most viszontlátott csodálatos rajzomhoz, ami egy sajtótájékoztató vélhetően kevésbé izgalmas pillanatában készülhetett...

44_20151208_152732.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr328148744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása