Blogosz

MESE NINCS.

Mit akarnak az oroszok? (Teszek kérdőjelet, mert bár kérdőjeles címnél egyből elvesződik az olvasók egy része, kell a bátorság)

2017. január 20. 10:09 - BlogoszEditor

"Hogy mi a céljuk most az oroszoknak? Területeket akarnak szerezni? Vagy befolyási övezetet tágítani? Vagy mit akarnak a mostanában tapasztalható manővereikkel? Konkrétan megjelölhető céluk még nincs – idejük van most. Ahogy a németek bevezették mostanság a kifejezést, stratégiai türelem az, ami most van. Más választásuk egyébként sincs. Idejük pedig sok van. Jelenleg elég az oroszoknak, ha elbizonytalanítanak minket a saját intézményeinkben."

"Azt a médiabirodalmat, amit ma Russia Today (RT) képében elkezdtünk felismerni, már 2004-2005 óta, dollár-százmilliókból építették fel. Le vagyunk maradva: nem csak azért, mert későn ismertük fel, hanem mert ahhoz vagyunk szokva, hogy a demokráciák struktúrája miatt is lehetetlen, hogy a dezinformáció ennyire átvegye az információ helyét, és épp ennyire közvetlenül együttműködjön a hátterében a politikum és a titkosszolgálatok."

"A migránsválság most a legnagyobb gondunk? Dehogy. Pedig ez ömlik a médiából. Holott az nem nagyobb gond, mint a többi gondunk az EU-ban. És nem a migránsválságot becsüljük alá, hanem a többi problémát. Közben persze a migránsok ügyét kihasználja a politikum, mondjuk hülye is lenne nem kihasználni, és ezalatt a többi nehézség kapcsán alig van előrelépés. Pedig itt van az EU-ban az intézményi lankadtság, a Brexit, a kiberháború. Hogy mást ne mondjak, az USA-ban 14 millió illegálisan ott tartózkodó van. Németországban meg vagy 220 ezer elutasított menedékkérő. Hát valóban semmit nem érne az EU, ha már ennyivel sem tudnánk megbírkózni, sőt, munkát is adni nekik. És közben meg sem látjuk még, mekkora méretű lett például a kiberháború. Pedig ez is 2017-ben fog mégjobban felpörögni, és sokkal veszélyesebb, mint a migránsok, hiszen az informatikai támadások elkövetői azonnal bármit le tudnak állítani, intézményeket, kórházakat, erőműveket, szinte mindent, ami informatizált. És itt már közvetlenül is azonnali veszélyben van akár nagyon sok ember élete is."

"Ha Trump idején az USA elfordul azoktól a régióktól, amelyekben eddig az általa kikényszerített rend megvolt, mindenütt felszínre törnek majd az eddig kordában tartott feszültségek. Például ott van Koszovó, ahova a szerbek egy olyan vonatot akartak beküldeni, amelyen olyan felirat szerepelt, hogy Koszovó Szerbia része - erre a koszovói albánok azonnal aláaknázták a síneket. Azt mondták, akkor fog ide jönni az a vonatotok, ha átjut az aknamezőn. És ez most történik. Nem a kilencvenes években. Egy példa csupán, hogyan törnek majd elő Európában is a feszültségek, ha az USA a befelé fordulás mellett dönt, és megszűnik a befolyása a mi régióinkban."

Tessék. Ezeket én mondtam. Már sokadszor. Hányszor mondjam még? Ja, bocs, nem. Ezúttal nem én mondtam. Hanem dr. Feledy Botond, magyarországi külpolitikai szakértő, jogász, politológus, az MTI Külpolitikai Szerkesztőségének volt vezetője (nyugi, még az MTI lezüllesztése előtt volt az, tehát releváns), a Kitekintő című külpolitikai hírportál alapítója,a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora (és az érdekesség kedvéért még azt is megsúgom, hogy Monspart Sarolta és Feledy Péter gyereke). Aki Nagyváradon, a PKE-n tartott előadást a doktoranduszok itteni szervezetének meghívására. És tessék: pont azt mondja, amit én ugatok itten mán mióta. Néhol szó szerint, de amúgy meg ahol nem szó szerint, ott is pontosan. Vagy én mondom azt, amit ő is. Kommutatív.

feledy.jpg

Dr. Feledy Botond a nagyváradi előadása közben

De a többség csak nem hallja. Vagy ha hallja, még be is dugaszolja a fülét, hogy ne hallhassa.

Jó példa erre, hogy az előadás végén felteszem én is a kérdésemet, nevezetesen, hogy a szakértőnek (aki előzőleg maga is több kontextusban kifejtette az előadás során, hogy Trump már minden nagyhatalomba belerúgott, csak az oroszokba nem, amit nekünk eléggé rossz látni, és számunkra nagyon kellemetlen lenne, ha az oroszok befolyása itt nőne, vagy ha ráadásul netán a fejünk fölött ki is egyeznének egymással az amerikaiak és az oroszok) mi a véleménye, vissza tudja-e fogni Trumpot a saját pártja. Az előadó ugyan kifejti erre, hogy nehéz ezt megmondani viszont egyből beleszól a hallgatóságból egy olyan illető, akinek a putyinizmust is támogató magyar politikum adja a kenyerét, és aki ugyan maga is végighallgatta az előadást, nyilván a fent idézett részletekkel együtt, mégis képest ezt szólni: "Meg az is kérdés, hogy egyáltalán minek kellene visszafogni Trumpot hiszen erre vártunk".

Igen. Épp itt tartunk. Hogy olyan jól sikerült egy tömegnyi ember elbizonytalanítása  illetőleg egyesek körében áttételek révén már megélhetési kérdéssé is tenni a zavarpártiságot , hogy már várták, várják is. Azt, hogy teljesen elvágjuk magunk alatt (velük együtt) a fát. Addig is vitatkozzuk, szóljunk bele, keverjük. Növeljük méginkább a zavart, a saját magunk számára, mindaz ellenében, ami eddig jó volt.

Dehát beszélhetek én itt. És beszélhet Feledy is, az egyetemen. Egyelőre itt tartunk. Aztán ha teljesen eljön az, amire azt hiszik, hogy vártak, de majd egészen mást kapunk mindannyian a nyakunkba a történelemtől, akkor már itt sem fogunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1712139113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása